Pedepsele deținuților, reduse cu câte 6 zile la fiecare 30 executate în „condiții necorespunzătoare”. Modificările adoptate de deputații juriști

Pedepsele deținuților, reduse cu câte 6 zile la fiecare 30 executate în „condiții necorespunzătoare. Modificările adoptate de deputații juriști
Publicat: 26/04/2017, 13:52

„La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate suplimentar, șase zile din pedeapsa aplicată”, se arată în cadrul amendamentului propus de președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, și adoptat de deputații juriști, după ce amendamentul formulat de deputatul UDMR, Marton Arpad, privind reducerea cu nouă zile din pedeapsă a fost respins.

„Mi-a plăcut ce a spus un lucrător la ANP: spunea că atunci când are loc o infracțiune, noi ne bucurăm că instanța a dispus o hotărâre de condamnare (…) Și că de fapt problema nu s-a rezolvat, din contră, de abia atunci începe pentru că omul ăla se va întoarce printre noi. Cum se întoarce? Aici e problema și noi trebuie să hotărâm cum se întoarce (…) Cum vorbim de demnitate dacă își face nevoile în prezența altor colegi? (…) Despre asta vorbim aici, despre a nu umili niște oameni. Nu le facem cadou zile de eliberare, nu e o grațiere mascată. Trebuie să gândim că după ce se pronunță o hotărâre de condamnare, ei se vor întoarce și cum se întorc ține de noi toți”, a declarat vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Oana Florea.

„În momentul în care în penitenciarele din România nu vor mai exista acele situații pe care noi încercăm să le definim prin lege, ele nu se mai aplică. Nu e o prevedere cum e din codurile existente referitoare la eliberarea condiționată pentru că ea are, sper, o aplicabilitate cât mai scurtă. Atunci când tot acest pachet de care avem mare nevoie va intra în funcțiune în maximum doi-trei ani, sper să nu mai existe aceste probleme pe care le avem astăzi, dar pentru asta e nevoie de o serie de legi. Această lege vizează doar această perioadă (….) depinde doar de noi”, a declarat, la rândul său, deputatul UDMR, Marton Arpad.

Concret, conform modificărilor adoptate de deputații juriști, se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situațiile următoare:

a) cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4mp/detinut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului în cauză;

b) lipsa accesului la activități în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă;

f) existența infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

„Condițiile acestea sunt enumerate de către CEDO, deci nu sunt invenția Comisiei, ele sunt doar recopiate din decizia CEDO (…) Condițiile nu sunt stabilite de către comisie, adică să nu fie sub 19 grade (n.r – temperatura din spațiul de cazare), adică să nu mori de frig acolo, dar aceste condiții dacă cineva consideră că nu sunt corecte poate să se adreseze CEDO și să le spună că au greșit”, a punctat Nicolicea, la finele dezbaterii.

Totodată, un alt amendament, formulat de deputați de la PSD, UDMR și ALDE, și adoptat de deputații juriști prevede faptul că perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totodată, „dispozițiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare”.

De asemenea, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiții corespunzătoare în condiții necorespunzătoare de detenție, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Dezbaterea pe marginea proiectului de lege va fi reluată marți.

„Până mâine facem un text pe care îl supunem atenției comisiei”, a declarat, în timpul dezbaterii, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului