Ion Iliescu A UITAT ce a declarat pentru LE FIGARO

Ion Iliescu A UITAT ce a declarat pentru LE FIGARO
Ion Iliescu / FOTO - Mediafax Foto
Publicat: 19/12/2018, 05:33

Paul Cozighian, unul dintre cei doi jurnaliști de la Le Figaro care au stat de vorbă la începutul lunii noiembrie cu fostul președinte Ion Iliescu, a publicat, marți seară, la Realitatea TV, o înregistrare parțială a interviului. Potrivit înregistrării, fostului președinte afirmă că în PSD „există fracturi interioare care se reflectă astăzi” și vorbește de problemele juridice ale lui Dragnea.

În articolul publicat în Le Figaro, autorii – Thiery Portes și Paul Cozighian – scriau: „«Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăiește cea mai mare criză politică a sa», admite Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui «poziție personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne» în PSD”.

Într-adevăr, în înregistrarea difuzată marți seară, Ion Iliescu nu declară, cuvânt cu cuvânt, că fracturile interioare din PSD sunt cauzate de problemele juridice ale lui Liviu Dragnea, ci spune că „este totuși cel mai puternic partid în continuare și are cea mai mare influență în rândul maselor în toate categoriile de populație. Din nefericire, există fracturi interioare care se reflectă astăzi; poziția personală a domnului Dragnea care este destul de complicată, cu aceste probleme cu justiția.”

Fostul președinte mai spune: „Din nefericire, am pierdut coeziunea generală a partidului și această comunicare de la vârf la bază, această susținere, care este forța unui partid. Dar sper, pentru că văd în continuare că sunt multe resurse și mulți tineri interesați de viața politică și nu există alternativă. Singura alternativă este să fie făcute eforturi pentru relansarea unei dezbateri solide în cadrul partidului, de la vârf la bază, pentru a reface legătura și comunicarea și pentru a reface cadrul unei activități. Pentru că nu există încă altă forță capabilă să răspundă nevoilor societății, societății românești. Este un moment de criză pentru conducerea partidului”.

Ion Iliescu mai precizează că nu crede în existența Statului Paralel. „Mulți oameni vorbesc despre Statul Paralel. Eu îmi aduc aminte foarte concret ce înseamnă acesta, ce înseamnă Statul Paralel. Nu este Statul Paralel, dar slăbiciunea forțelor politice din țară și a partidelor poate crea un vid care, bineînțeles, poate crea posibilitatea ca forțe rebele, forțe necontrolate, să creeze această imagine a unui stat paralel. Nu există”, potrivit înregistrării difuzate marți seara.

„În mod realist, partidul va trebui să îl susțină pe domnul Tăriceanu, care are mai multe șanse. Nu avem o personalitate din PSD care să aibă susținerea maselor. Nu suficient. Din păcate.”

Luni seara, după apariția în ediția online a cotidianului francez Le Figaro a articolului „România, țara partidului unic”, în care era citat, fostul președinte Ion Iliescu a negat că ar fi făcut respectivele declarații.

„Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva,” scrie Iliescu pe blogul său.

„Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.”

Paul Cozighian a profitat de supărarea lui Iliescu și a dat publicității, mai întâi 3 minute, apoi aproape 7 minute din înregistrarea discuției cu Ion Iliescu, la care a participat și Thiery Portes și la care a asistat Gelu Voican Voiculescu. Jurnalistul nu este supărat pe fostul președinte: „A uitat ce ne-a spus.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...