no author
Maria Stan
545 vizualizări 28 feb 2019

Pe data de 3 octombrie 2018, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost sesizate de Birourile permanente în vederea întocmirii unui raport în privinţa a trei persoane încadrate în categoria înalţilor funcţionari publici parlamentari din cadrul Autorităţii Electorale Permanente: Gabriel-Constantin Saucă, Cristian-Alexandru Leahu, Toma-Bogdan Costreie.

Astfel, pe 26 februarie a.c., Comisiile juridice au stabilit să acorde aviz favorabil pentru destituirea din funcţia publică a înalţilor funcţionari publici din cadrul AEP a lui Toma-Bogdan Costreie, având funcţia de director general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, ulterior şedinţei Birourilor Permanente reunite că decizia are legătură cu controlul declanşat la AEP cu privire la modul în care a cheltuit PSD subvenţia pentru partide şi că prin hotărârea aceasta a fost comis „un abuz”.

 

„Azi (joi - n.r.) s-a mai consumat un episod de prost gust marca PSD în Birourile permanente reunite, este legat de faptul că după controlul declanşat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcţionarii care au început acel control. Azi (joi - n.r.) a fost vorba în Birourile permanente reunite despre destituirea persoane care ocupă funcţia de director în cadrul AEP, responsabil pe partea de controale ale finanţării partidelor politice. În mod absolut nelegal, s-a scornit retroactiv un aţa zis motiv că acea persoană nu ar fi avut o declaraţie de neapartenenţă la vreun partid politic deşi nu i-a fost cerută niciun moment această declaraţie şi nu a fost chemat niciodată să dea explicaţii cu privire la acest lucru, deci este clar un abuz . Dacă această persoană va da în judecată Parlamentul cu siguranţă va avea câştig de cauză pentru că nu este admisibil să destitui doar pentru că nu îşi mai este pe plac o anumită persoană şi că îndrăzneşte să pornească un control la partidul tău”, a declarat deputatul USR, Stelian Ion, după şedinţa Birourilor Reunite ale Parlamentului.

 

 

Referitor la subiect, vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat, marţi, că a fost suspendat controlul privind modul în care PSD a cheltuit bani pe care i-a primit din subvenţiile acordate partidelor politice în 2017 ca urmare a unei adrese a Curţii de Conturi pentru exercitarea controlului din august 2019.

Acesta a adăugat că a transmis o nouă adresă Curţii de Conturi prin care i-a solicitat să vină alături de AEP în control începând din luna martie 2019.

Citește și: