OUG privind procedura de selecția a procurorului din partea României în Parchetul EUROPEAN, pe ordinea de zi a Executivului, după avizul CSM

OUG privind procedura de selecția a procurorului din partea României în Parchetul EUROPEAN, pe ordinea de zi a Executivului, după avizul CSM
Publicat: 19/02/2019, 13:59
Actualizat: 25/03/2019, 23:16

„Avem astăzi un proiect de act normativ prin care se crează baza legală pentru a selecta un procuror care să facă parte din Colegiul Parchetului European. Regulamnetul pentru funcționarea Parchetului European, care a intrat în vigoare în anul 2017, stabilește că fiecare țară trebuie să contribuie cu câte un reprezentant la formarea acestei instituții, care va deveni operațională la anul. Termenul până la care fiecare stat trebuie să își desemneze procurorul este 31 martie 2019. Prin actul de azi creăm baza legală pentru a selecta 3 candidați, propuneri pe care le vom trimite la Bruxelles”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, marți, cu 17 voturi pentru și unul împotrivă, proiectul de OUG transmis de ministrul Justiției Tudorel Toader care prevede aplicarea de către România a regulamentului privind instituirea Parchetului European.

Potrivit ordinii soluționate a ședinței de marți a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), plenul CSM a avizat favorabil proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO).

S-au înregistrat 17 voturi pentru și unul împotrivă.

În ceea ce privește articolul 1, alineatul 3 din proiectul de ordonanță, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcția de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit următoarea observație: „Această funcție ar putea fi ocupată și de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condițiile de vechime și grad și cu referire la judecători”, cu 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și un vot nul.

Duminică, Tudorel Toader a declarat că OUG pentru selectarea celor trei propuneri de procurori pentru Parchetul European din partea României se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO își va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înființat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020.

Concursul pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European este în plină desfășurare, iar Laura Codruța Kovesi se află printre favorite.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăți civile, justiției și afaceri interne (LIBE) are ședințe pe 25 februarie de la ora 16.00 și pe 26 februarie, de la orele 10.00 și 15.30,

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial