no author
Iasmina Ardelean
201 vizualizări 5 dec 2017

„Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa, Regele Mihai al României, nu mai este printre noi. În numele PNL, transmit condoleanţe familiei regale şi tuturor celor care l-au iubit pe Majestatea Sa, Regele Mihai, şi au crezut în destinul său. Din păcate, Majestatea Sa ne părăseşte chiar acum, cand intrăm în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi chiar dacă nu va fi alături de noi românii, fizic, sufletul lui va fi alături de noi şi va veghea la construirea unui destin măreţ pentru această naţiune. Se închide o pagină de istorie, Majestatea Sa e ultimul şef de stat care a supravieţuit celui de Al Doilea Război Mondial. Un destin măreţ, dramatic, din păcate neîmplinit”, a spus, marţi, Orban.

Liderul PNL a întrebat, retoric, unde ar fi fost România, dacă în 1990, Majestatea Sa ar fi fost repus în drepturile sale şi ar fi devenit Regele României? „Probabil, România ar fi arătat mult mai bine, cu totul şi cu totul diferită faţă de România frământată de astăzi. Dumnezeu să-l odihnească!”, a adăugat Orban.

Preşedintele PNL a mai spus că se impune ca Guvernul să declare zile de doliu naţional. „Conform legii, trebuie organizate funeralii de stat şi fac un apel ca măcar în acest moment trist, când suferim o pierdere ireparabilă, să ne regăsim dorinţa de unitate, să înceteze vrajam, conflictele, bătăliile inutile şi măcar acum să nu ne mai confruntăm între noi, să nu mai creăm fracturi în societatea românească”, a susţinut Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus că Regele Mihai a avut un „rol determinant” în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi în NATO, fără să aibă vreo recunoaştere din partea autorităţilor române.

Întrebat dacă în România ar mai putea fi vorba, la fel cum se întâmplă în alte ţări cu tradiţie monarhică, să se strige la moartea regelui: „A murit Regele! Trăiască Regele!”, Orban a răspuns: „Nu mi-am ascuns niciodată opţiunea monarhică, nu cred că e momentul astăzi să discutăm despre acest subiect, dar monarhia pentru România a reprezentat garanţia unui drum european, garanţia instaurării unei democraţii autentice, a însemnat un simbol de unitate pentru poporul român”.

Regele Mihai a încetat din viaţa, joi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

Citește și: