Toader, Teodorovici și Leș, vizați de MOȚIUNI simple ale PNL. Orban: Suntem pregătiți cu o analiză EXTREM de critică

Publicat: 01/02/2019, 10:49
Actualizat: 13/02/2019, 15:19

„Deja avem pregătite. Am anunțat moțiuni simple împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, care va fi depusă la Camera Deputaților. Am pregătit moțiune împotriva ministrului Finanțelor, Orlando Teodorovici. De asemenea, suntem pregătiți cu o analiză extrem de critică pe zona Apărării”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul reuniunii de vineri a miniștrilor de externe ai Partidului Popular European (PPE).

Acesta a precizat că se impune o moțiune simplă și împotriva ministrului Gabriel Leș din cauza situației legate de programele de înzestrare, respectiv întârziere achiziționării corvetelor.

„Vom depune cu siguranță o moțiune împotriva ministrului Apărării pentru că situația în ceea ce privește programele de înzestrare, ceea ce se întâmplă la Ministerul Apărării, modul în care ministrul Apărării nesocotește condiții fundamentale care țin de buna funcționare a Armatei ne determină să cerem demiterea ministrului Apărării”, a conchis liderul PNL.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale.

Suspendarea procedurii a venit după ce Șantierul Naval Constanța (SNC) a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale. La primul termen al procesului instanța a dispus amânarea dosarului termenul de miercuri, Șantierul Naval Constanța nu a fost reprezentat de avocat, astfel că instanța a dispus amânarea dosarului. Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 20 februarie.

De asemenea, Gabriel Leș a comentat joi și pe marginea situației cu privire la șeful Statului Major al Apărării. (SMAp) Astfel, acesta a spus că, în momentul în care decizia instanței de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării va fi comunicată oficial, va veni cu o propunere pentru conducerea SMAp.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat anterior că va pune în aplicare decizia instanței referitor la șeful Statului Major al Apărării, precizând că din 1 februarie pe funcția de locțiitor al șefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Magistrații Curții de Apel București au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de șef al Statului Major al Apărării, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepția inadmisibilității cererii de suspendare, excepția lipsei calității procesual active a reclamantului și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Administrația Prezidențială ca nefondate. Ia act de renunțarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte.Dispune suspendarea executăriiDecretului nr. 1131/2018 până la pronunțarea instanței de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel București,” se arată în decizia magistraților Curții de Apel București.MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea șianulareadecretului.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statuluinu a avut bază legalăpentru această decizie,deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Gabriel Leș, a declarat că în MApN, regula este ca mandatele șefilor Marelui Stat Major să nu fie prelungite și nu avea altă soluție decât aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, pentru că îl considerăilegal.

„Eu am comunicat și cu domnia sa (președintele Klaus Iohannis, n.r.) și public cănu vreau să prelungescacest mandat. Regula în MApN este să nu se prelungească astfel de mandate. În acest moment, noi avem un decret în vigoare. Avem șef al Statului Major al Apărării, care astăzi a fost la Bruxelles. Nu aveam cum să nu vin și să atac acest decret, care din punctul nostru de vedere esteilegal. Legea spune clar: ministrul Apărării propune persoana, premierul avizează și apoi semnează președintele. Am pus Armata și anumiți oameni într-o situațiedificilădin lipsa dialogului. Eu documentele le-am trimiscu două săptămâni înaintede ședința CSAT. Am încercat să iau legătura cu domnul președinte. S-a întâmplat cănu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, să vedem care este cea mai bună variantă. Nu s-a dorit,” a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, la Digi24.

După aflarea deciziei Curții de Apel București, Ministerul Apărării Naționale anunță că, din 1 februarie, pe funcția de locțiitor al șefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

„Ministerul Apărării Naționaleva pune în aplicarehotărârea instanței de judecată, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Cu privire la situația locțiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcție este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor acestei funcțiigeneralul-locotenent Laurian Anastasof,” precizează MApN într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului