Raportul MCV, DENUNȚAT la Curtea Europeană de Justiție. Norica Nicolai cataloghează drept AUTORITAR comportamentul Comisiei Europene

Raportul MCV, DENUNȚAT la Curtea Europeană de Justiție. Norica Nicolai cataloghează drept AUTORITAR comportamentul Comisiei Europene
Publicat: 03/12/2018, 15:06
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

„Ultimul raport a fost emis acum trei săptămâni și a arătat tuturor, nu numai României, cât de autoritar este comportamentul Comisiei Europene. Pentru că solicită, în cadrul recomandărilor, amânarea procedurilor legale și suspendarea legislației, ceea ce nu este în acord cu tratatele europene pentru că știm cu toții că justiția este o chestiune de subsidiaritate (…) După mine, acesta nu este un instrument legal, ci unul politic, folosit de Comisia Europeană, de diferitele formațiuni politice și, dacă ne uităm la istoria acestui raport, pus în 2006, ale căruia patru obiective au fost deja îndeplinite încă din 2010, avem 8 ani de când interesele politice sunt contrare României. Noi acum analizăm posibilitățile legale de a denunța acest raport în fața Curții Europene de Justiție pentru că, din punct de vedere legal, este un document accesoriu tratatului nostru de aderare, iar dacă ambele părți sunt de acord să încheie acest document, suntem obligați să mergem în fața Curții. Nu se poate numi justiție ceea ce conține acest raport, ci politicianism pur, ceea ce nu este acceptabil”, a declarat Norica Nicolai, pentru EuReporter.

O altă nemulțumire referitoare la raportul MCV este cea potrivit căreia raportul nu a abordat teme cheie, precum cea a protocoalelor secrete încheiate între SRI și instituțiile din justiție, între care și Consiliul Superior al Magistraturii, instituția cu rol de garant al independenței justiției. Curtea Constituțională a amânat pronunțarea pentru ședința din 11 decembrie cu privire la conflictul juridic între Parlament și Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar și după denunțarea lor.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV prezentat, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităților serviciilor de informații și a colaborării acestora cu instituțiile judiciare. Pe de altă parte, adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunță Comisia Europeană marți, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Mecanismului de Cooperare și Verificare nu a fost conceput pentru a pedepsi, ci pentru A AJUTA, a reamintit Comisia Europeană în luna noiembrie, care asigură autoritățile de la București că nu ia decizii influențate politic. Observațiile din rapoartele MCV sunt sprijinite și de concluziile celorlalte instituții europene, iar toate arată în aceeași direcție.
„În primul rând, după cum a declarat prim-vicepreședintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul și motivația este, bineînțeles, de a realiza progrese, pentru încheierea MCV. După cum am spus la prezentare, Comisia Europeană va raporta asupra progresului în timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politică. Întotdeauna ne străduim să prezentăm o analiză cât mai echilibrată și obiectivă a situației în cele două state membre (România și Bulgaria – n.r)”, a afirmat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea Mediafax.

Reprezentanții CE adaugă că observațiile din rapoartele MCV făcute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc și de analizele realizate de Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) și de către Comisia de la Veneția.
„Observațiile făcute în rapoartele noastre au fost susținute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statelor membre din Consiliu. De asemenea, puteți vedea analizele făcute de GRECO sau de către Comisia de la Veneția – toate acestea arată înspre aceeași direcție. Nu avem nicio agendă politică pe acest subiect. Ne îndeplinim misiunea cu care am fost încredințați la momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană”, a precizat sursa citată.
La începutul ședinței de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă s-a declarat dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a demonstrat că „e un partener loial și corect al UE”.
„Sunt dezamăgită de concluziile MCV, în condițiile în care România a dovedit că e un partener loial și corect al UE. Guvernl a fost în permanență în contact cu experții CE și a oferit argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur și simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu instituirea unor reguli și să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar accepta. Văd recomandări care vor să ignorăm prevederi legale instituite prin votul Parlamentului și deciziile CCR, ceea ce constituie o încălcare a tratatului european. Ca premier cer tratament egal pentru țara mea. Cred într-o Europă unită în care toți cetățenii se bucură de respect, dar și de drepturi egale”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunțat Comisia Europeană, la prezentarea raportului MCV, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.
„Raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiționat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiției, presiunile asupra independenței justiției în general, în special asupra Direcției Naționale Anticorupție și alte măsuri care subminează combaterea corupției au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Comisia Europeană că intră într-o zonă politică ce nu e justificată.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache (PSD) a anunțat că Guvernul va contesta MCV la Curtea de Justiție a UE. Parlamentul și ministrul Justiției urmează să analizeze argumentele juridice și politice din raportul prezentat de Comisia Europeană.
Deocamdată, Tudorel Toader nu a discutat cu nimeni în privința contestării raportului MCV la CJUE, dar după ce va vedea motivele acestui demers, nu va pregeta să reprezinte guvernul în fața Curții de Justiție, dacă va fi nevoie.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...