Moțiunea de neîncredere împotriva Theresei May A FOST RESPINSĂ. Președintele Klaus Iohannis asigură românii din Marea Britanie de garantarea drepturilor

Moțiunea de neîncredere împotriva Theresei May A FOST RESPINSĂ. Președintele Klaus Iohannis asigură românii din Marea Britanie de garantarea drepturilor
Publicat: 16/01/2019, 21:35
Actualizat: 26/03/2019, 00:50

Camera Comunelor a respins la limită moțiunea de cenzură depusă de opoziția laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne să găsească soluții pentru depășirea impasului produs prin respingerea Acordului Brexit. În favoarea moțiunii au votat 306 deputați britanici, iar împotrivă 325.

Liderul Laburiștilor Jeremy Corbyn a deschis seria interpelărilor, solicitând guvernului să facă bine și să demisioneze, după istorica înfrângere de marți.

„De nenumărate ori, premierul a insistat că acordul pe care l-a negociat – cel care a fost definitiv respins ieri – este bun pentru muncitorii britanici și pentru afaceri… Atunci nu are de ce să se teamă de alegeri,” a spus Corbyn, acuzând că acest „guvern zombie” nu mai poate conduce țara și solicitând alegeri anticipate.

Premierul i-a replicat că alegerile nu ar corespunde „interesului național”. Ea a insistat că, după ce Parlamentul a lăsat poporului să decidă ieșirea din UE, acum trebuie „să termine treaba”. Theresa May a avertizat că amânarea aplicării Articolului 50 (care scoate Marea Britanie din UE) ar înseamna întârzierea Brexit-ului pentru cine știe cât timp.

Deși Acordul Brexit a fost respins cu 432 de voturi la 202, analiștii se așteaptă ca moțiunea de neîncredere să nu aibă același succes, notează BBC. Cei peste 100 de parlamentari din Partidul Conservator și membrii Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord – care au votat împotriva acordului, marți seara – vor sprijini de această dată guvernul.

Premierul Theresa May a promis din nou să ia notă de dorințele pe care Opoziția le va exprima în dezbaterile de miercuri, pentru a veni joi – dacă moțiunea va pica – cu o alternativă la acordul respins.

„Există doar două căi de a evita ieșirea din UE fără un acord,” a declarat Theresa May în deschiderea dezbaterilor de miercuri, „Prima este să obținem un nou acord. A doua este să revocăm activarea Articolului 50 și să rămânem în UE. Dar aceasta înseamnă să nu respectăm rezultatul referendumului, iar așa ceva, Guvernul meu nu are de gând să facă.”

Dacă moțiunea va fi aprobată, politicienii au la dispoziție două săptămâni să propună un nou guvern care să obțină votul Parlamentului, altfel se va ajunge la alegeri anticipate.

Partidul Laburist susține că anticipatele sunt singurele soluții posibile în acest moment.

Criza provocată de respingerea Acordului Brexit a provocat îngrijorare majoră în Parlamentul European, care a organizat miercuri, o dezbatere urgentă.

„Ceea ce am obținut după 18 luni de negocieri este cel mai bun compromis posibil,” a declarat Michel Barnier, negociatorul șef al acordului din partea UE. „Este rezultatul unei atitudini și efortului constructive, pe care le vom păstra până la capăt: calm, unitate, dialog și transparență. Acum este rândul Marii Britanii să clarifice cum dorește să mergem mai departe.”

Barnier atrage atenția că parlamentul britanic nu a reușit să ofere o viziune alternativă marți seară și avertizează că este nevoie de o opinie majoritară comună pentru ca discuțiile să progreseze.

„Ascultând declarațiile publice făcute de membrii Camerei Comunelor, regretam să spunem că ne-au făcut să ne întristăm, au fost cauzate de diverse motivații, opiniile uneori fiind destul de contradictorii sau opuse,” a declarat Barnier în timpul unei dezbaterii din Parlamentul European, la Strasbourg.

„În mod obiectiv, acest vot nu este o manifestare clară a unei majorități pozitive care să definească un proiect alternativ și o alternativă la propunerea de astăzi. Așadar, în acest context, este de competența autorităților britanice astăzi sau mâine să evalueze rezultatul acestui vot și a guvernului britanic să găsească modul în care trebuie să facem progrese pe 29 martie pentru o retragere ordonată.”

Președintele Klaus Iohannis îi asigură pe românii din Marea Britanie că nu trebuie să își facă probleme, precizând că drepturile lor sunt garantate.

„Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate – UE 27, noi care rămânem în Uniune, suntem uniți. Nu există abordări divergente,” a declarat Iohannis. „Pe de altă parte, acest acord îndelung negociat și aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord. UK trebuie să își prezinte poziția. Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru al Președinției Consiliului UE.

Pe de altă parte, foarte mulți români au rude care muncesc în UK și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii de acolo. În cazul acestui acord, drepturile românilor sunt garantate acolo, însă noi suntem pregătiți și pentru negocieri care vor duce la alte scenarii. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, asigură Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că, în opinia sa, acordul Brexit este bun, garantează o retragere controlată a UK și permite rămânerea în relații bune cu UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun