Revocarea procurorului general va ajunge DIN NOU la CCR. Toni Greblă: Refuzul președintelui e PERICULOS

Revocarea procurorului general va ajunge DIN NOU la CCR. Toni Greblă: Refuzul președintelui e PERICULOS
Publicat: 08/01/2019, 00:38
Actualizat: 25/03/2019, 23:39

Ministrul Justiției Tudorel Toader va apela din nou la CCR pentru a-l obliga pe președintele Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de procuror general pe Augustin Lazăr, despre care consideră că a făcut abuzuri mai grave decât Laura Codruța Kovesi.

„După mine important este că suntem în situația de a cunoaște adevărul,” a declarat ministrul Justiției, la Antena 3. „Eu nu cred că cineva se mai îndoiește de faptul că trebuie luate măsuri radicale. Știu că președintele se declară mulțumit de procurorul general. Niciunul dintre noi nu știe căror fapte se datorează mulțumirea președintelui. Eu cred că în cazul lui Lazăr motivele revocării sunt mai puternice decât în cazul lui Kovesi. Am făcut apel la președinte să recitească decizia CCR. Eu cred că în măsura în care se va decide, vom sesiza CCR din nou, pentru că astfel de abuzuri nu pot fi lăsate să continue. Cel mai probabil vom face apel din nou la decizia Curții Constituționale, care o să ne spună, sper eu, cred eu, aceeași dezlegare, soluție. Ba dimpotrivă o să ne spună: Cum de nu ați înțeles că am dat deja o decizie referitoare la Kovesi? (…) Nu putem sta după președinte să vedem dacă a avut timp să citească, să înțeleagă, pentru că până la urmă statul de drept nu este la mâna cuiva.”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader nu a avut o treabă mai bună de făcut și a trimis din nou aceleași documente prin care cere revocarea.

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă consideră periculos refuzul lui Klaus Iohannis de a îl revoca pe Augustin Lazăr, deoarece încalcă prevederile constituționale.

„Avem o decizie a CCR care arată care sunt limitele în care acționează ministrul Justiției și limitele în care acționează președintele României,” a explicat Toni Greblă la România Tv. „Solicitarea de revocare pe care ministrul Justiției a adresat-o președintelui României în ceea ce îl privește pe procurorul general al Românie trebuia soluționată imediat, în sensul în care președintele este obligat, așa cum ne spune și decizia CCR, să îl revoce din funcție, pentru a asigura buna funcționare a statului.”

Acesta consideră periculos modul de acțiune al șefului statului, deoarece încalcă o prevedere constituțională care spune că procurorul general se află autoritatea ministrului Justiției, nu a președintelui.

„Pentru că înseamnă că înfrângem prevederea constituțională care ne spune că procurorul general se află sub autoritatea ministrului Justiției. Ori dacă autoritatea ministrului Justiției nu mai funcționează în asemenea situații, înseamnă că procurorul general se uită la președintele României ca la adevăratul ocrotitor al lui și la cel sub autoritatea căruia se află. Deci este periculos ceea ce face, este periculos pentru buna funcționare a instituțiilor statului în viitor,” atrage atenția secretarul general al Guvernului.

Toni Greblă a criticat și decizia președintelui de a prelungi nejustificat mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Apărării.

„Nu era nicio nominalizare ilegală. Era o nominalizare care îndeplinea toate cerințele legii, iar actualul șef al Statului Major își încheia mandatul. Deci nu era vorba de o sancțiune, ci la încheierea mandatului, președintele a făcut în așa fel încât să îi prelungească cu un an mandatul, băgând, din păcate, și Armata Română în acest război politicianist. Numai Armata Română nu fusese băgată în aceste jocuri politicianiste, ceea ce sper să nu aibă consecințe pe termen mediu și lung, iar situația să se rezolve cât mai repede posibil,” a afirmat Toni Greblă, luni seară la România Tv.

„Președintele Iohannis a spus că este în război direct cu PSD. Sigur că această declarație îl plasează în afara prerogativelor constituționale, pentru că el este președintele tuturor românilor și trebuie să asigure echilibrul între toate instituțiile. Această atitudine continuă și în privința manifestărilor pe care le are față de Guvernul României. A manifestat aceeași atitudine și față de deciziile pe care trebuia să le ia în privința șefei DNA, a manifestat aceeși atitudine în privința procurorului general al României, în privința numirilor, a șefului Statului Major,” a enumerat Greblă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?