no author
Departamentul Politic
3696 vizualizări 30 iun 2018

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de declaraţiile lansate recent în spaţiul public, inclusiv de ministrul Afacerilor externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională şi a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, privind motivaţia acestor opinii,” se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis sâmbătă Mediafax. ”Ministerul Afacerilor Externe consideră că vehicularea unor informaţii incorecte în ce priveşte România vine ÎN CONTRADICŢIE cu spiritul Parteneriatului strategic încheiat între România şi Ungaria şi al relaţiilor bilaterale de cooperare, respect şi încredere reciprocă fireşti dintre două state europene, membre UE şi NATO. Partea ungară cunoaşte, fără îndoială, foarte bine evoluţiile recente privind investiţiile substanţiale făcute în România pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor şi modul exemplar de cooperare a autorităţilor române cu companiile interesate de punerea în valoare a resurselor energetice de la Marea Neagră şi eforturile României de a asigura în plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale".

Ministerul precizează că legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare este pe agenda prioritară a Parlamentului României. MAE reaminteşte, de asemenea, părţii ungare că, la sfârşitul anului trecut, entităţi din Ungaria au participat la procesul de rezervare a capacităţii de transport a gazelor naturale pentru segmentul BRUA dintre România şi Ungaria.

"De aceea, organizarea de evenimente publice în România prin care să fie promovate idei contrare acestui spirit de cooperare este nejustificată şi inoportună. Readucem în atenţie anunţul public făcut de operatorul român de transport al gazelor naturale în data de 4 iunie 2018, privind lansarea construcţiei infrastructurii BRUA faza I pe teritoriul României, care presupune importante fonduri alocate de această companie românească pentru asigurarea conexiunii spre zona Europei Centrale,” mai arată MAE. ”Aceste dezvoltări au loc în condiţiile în care partea ungară a evitat să îşi asume investiţiile necesare pe teritoriul său pentru completarea coridorului BRUA conform angajamentelor regionale."

În aceste zile, la reuniunea regională CESEC organizată sub egida Comisiei Europene, au fost salutate progresele remarcabile ale României în implementarea proiectului BRUA.

În urmă cu câteva zile, Szijjarto Peter, ministrul de Externe al Ungariei, afirma că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate şi este necesară menţinerea presiunilor pentru ca România să înceapă extracţia de gaze naturale din Marea Neagră. Oficialul ungar a făcut aceste afirmaţii cu ocazia unei vizite la Washington, în care s-a întâlnit cu Rick Perry, secretarul american al Energiei şi cu reprezentanţi ai unor companii din domeniul energiei.

”Este nevoie de sporirea presiunilor internaţionale la adresa ţărilor din regiune care îşi încalcă angajamentele privind reversibilitatea fluxurilor de gaze prin interconectare,” a afirmat Szijjarto, dând ca exemple România şi Croaţia, informează agenţia de ştiri MTI. 

Vizita şi declaraţiile ministrului de Externe al Ungariei au determinat câteva reacţii la Washington DC. 

"Gazul României din Marea Neagră reprezintă o sursă de energie promiţătoare, însă neexploatată, care ar consolida pieţele energetice şi securitatea energetică în întreaga regiune. Urmărim îndeaproape evoluţiile pe măsură ce Parlamentul şi Guvernul României elaborează legislaţia care va stabili un cadru fiscal şi de reglementare stabil, necesar pentru companiile energetice ce vor să investească în dezvoltarea acestei resurse", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Departamentul de Stat, după Conferinţa Mondială a Gazelor

Cu ocazia evenimentului, care s-a desfăşurat săptămâna aceasta la Washington, oficialii americani au reiterat opoziţia puternică a SUA faţă de proiectele energetice coordonate de Moscova, precum Nord Stream 2 şi a doua linie a TurkStream, considerând că aceste iniţiative ar accentua dependenţa Europei de hidrocarburile ruseşti.

 

Citește și: