Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
650 vizualizări 28 iun 2017
Liviu Pop rămâne în Executiv, de data aceasta din postura de ministru al Educaţiei, după ce în Guvernul Grindeanu acesta a ocupat funcţia de secretar de stat. Este senator membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din 20 februarieşi, din 26 aprilie 2017, face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu India, Malaysia şi Guineea. 
 
Acesta este asociat, însă, cel mai frecvent cu unele controverse legate de plagiatul lui Victor Ponta, din anul 2012. Concret, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie 2012, că fostul premier a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.
 
Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.
 
Totodată, Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.
 
De asemenea, Liviu Pop a schimbat în 2012, prin ordin de ministru, şi componenţa Consiliului Naţional de Etică, chiar înainte ca acesta să se pronunţe în cazul Ioan Mang. Potrivit legislaţiei, Consiliul Naţional de Etică era cel care delibera în cazurile de plagiat şi a fost cel care a dat verdictul de neplagiat în cazul fostului premier Victor Ponta şi, o săptămână mai târziu, şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi.
 
Pop a fost criticat şi din cauza unor greşeli gramaticale pe care le conţine CV-ul său, erori care nu au fost remediate nici în versiunea actualizată a acestuia. Astfel, noul ministru al Educaţiei a scris greşit, atât în CV-ul postat pe blogul personal, cât şi în declaraţia de avere numele academicianului inginer Anghel Saligny, care dă numele liceului la care este profesor de matematică de şapte ani, Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", folosind doi "y".
 
Liviu Marian Pop este profesor de matematică din septembrie 1996. Mai întâi a activat, pentru un an, la Şcoala generala numărul 2 din Ruscova, Maramureş, după care, din 1997 până în 1998, a predat matematică la două instituţii de învăţământ din Vişeu de Sus: Liceul Teoretic Bogdan Vodă şi Şcoala generală 7. Din 1998 până în 1999 a predat matematică la Grupul Şcolar „C.D. Neniţescu" din Baia Mare.
 
În 1999, Liviu Pop s-a întors la catedra de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă" din Vişeu de Sus, unde a rămas până în 2005, când s-a mutat la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din Baia Mare, unde predă şi în prezent.
 
În perioada 2004-2012 a fost preşedinte al Sindicatului liber din învăţământ Maramureş, între 2007 şi 2012 - secretar general al Federaţiei sindicatelor libere din învăţământ, iar în 2012, ministru delegat pentru dialog social. 
 
În cea mai recentă declaraţie de avere depusă la Senat pe 14 iunie, Pop a trecut la categoria „Terenuri" o suprafaţă de 338,43 mp în localitatea Vişeul de Jos, dobândit ca donaţie de la părinţi. Acesta mai deţine şi două apartamente, unul în Baia Mare şi unul în Cluj Napoca, alături de soţia sa, dar şi o casă cu suprafaţă totală de 249,75 mp primită tot de la părinţi sub formă de donaţie. Liviu Pop mai deţine şi bijuterii în valoare de 13.000 de euro. 
 
Pop mai are şi un credit în valoare de 60.000 de lei contractat în anul 2016, cu scandenţă în 2021.
 
 
 

Citește și: