no author
Departamentul Politic
2535 vizualizări 6 feb 2019

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea consideră că a venit degeaba la întâlnirea dintre preşedintele PSD şi reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, pentru că acesta a pasat responsabilitatea către Guvern.

”Este aşa cum spuneam: Dl Dragnea va spune că alţii (guvernul, Ministerul de Finanţe) sunt vinovaţi, şi nu el, pentru amputarea bugetului Primăriei Capitalei cu aproape 25%. După ce a ascultat primarii prezenţi la şedinţa Asociaţiei Municipiilor, Dl Dragnea a spus textual :”Nu am venit să vă dau soluţii privind bugetul. Nu am competenţe legale”. 🤕🤕🤕

Dar a continuat să susţină, în ciuda explicaţiilor şi argumentelor aduse de primari, că bugetul este unul bun şi a prezentat o situaţie roz a economiei. Dacă e totul aşa de bine, cum de ne va aştepta un an de austeritate?” întreabă Firea pe Facebook şi îl acuză pe liderul PSD că învrăjbeşte pe toată lumea.

La insistenţele mele, am reuşit să obţin o întâlnire mâine, la Ministerul de Finanţe, în care să explic încă o dată că sunt puse în pericol serviciile publice din Bucureşti, a căror notă de plată o achită Primăria Capitalei: transport public, termoficare, iluminat, spitale, consolidări, apă şi canal, investiţii în infrastructură etc.

Sfidând legea şi atribuţiile complexe pe care le avem, Dl Dragnea, cel “fără competenţe legale” a dat şi indicaţia: “să vă înţelegeţi între voi”. De parcă legile şi bugetul sunt ca mersul la film sau la o masă în oraş! Aşa bagatelizare a instituţiilor statului nu am văzut! Cum ne dezbină la Bucureşti, face şi în ţară, încercând să-i învrăjbească pe primarii de municipii cu cei de comune şi oraşe. Un adevărat om de stat! Nu mai am nicio aşteptare. Un lucru e limpede: s-a confirmat că în toate aceste zile am spus adevărul. Mă voi bate pentru el până la capăt!  #omulfaracompetente #nuvadausolutii #amvenitdegeaba” mai scrie Gabriela Firea pe Facebook.

”Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu primarii de municipii, că proiectul de buget urmează să fie adoptat vineri de către Guvern, după care va intra în procedură parlamentară. El afirmă că va exista o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cotele defalcate şi a recomandat primarilor de sectoare o întâlnire cu ministrul de Finanţe, pentru a se hotărî cum se împart banii alocaţi Capitalei.

"Eu i-am ascultat. Le-am spus că, din discuţiile cu reprezentaţii Guvernului şi cu dl Tăriceanu, vor avea bugeturile de anul trecut şi o parte din municipii vor avea veniturile mai mari. E o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cotele defalcate. Vor fi nişte modificări. Adică Guvernul va suplimenta de la Guvernul de stat, acolo unde orice localitate care nu poate acoperi toată creşterea. Se măreşte cota care rămâne la localitate la 60%. Guvernul va aloca sumele necesare," a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a făcut referire şi la nemulţumirile Gabrielei Firea legat de alocările bugetare pentru 2019.

"La Primăria Capitalei, eu le-am spus că trebuie să se ducă la o întâlnire - toţi primarii de sectoare şi primarul general - la o întâlnire la Ministerul de Finanţe. Din punctul meu de vedere, să se hotărască. Cum vor decide, aşa vom vota în Parlament.(...) Sunt municipii care nu mai au nevoie de aceste creşteri, de ex la Braşov, la Cluj. Banii Bucureştiului să decidă cum îi împart. Am înţeles că vineri vor adopta proiectul de lege, după care vine în parlament. Eu am avut o singură discuţie. M-au chemat şi am venit," a mai spus Dragnea.

După discuţiile cu Liviu Dragnea şi cu Eugen Teodorovici, primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă a atras atenţia că nu e nimic clar, iar când l-au încolţit pe Dragnea cu cifre concrete, acesta i-a trimis la Ministerul de Finanţe.

”Ne-am spus punctele de vedere. Abordarea consider că este greşită atunci când ne raportăm la anii anteriori: faţă de 2018, nu pierdeţi bani. Nu e în regulă deloc atâta vreme cât toate au crescut, salariile au crescut.(...) După ce am spus lucrurile acestea, a spus: Eu nu am atribuţii, haideţi la Ministerul de Finanţe mâine, să mai facem o discuţie. În consecinţă, aşteptăm un mesaj. Mâine, suntem la Minsiterul de Finanţe şi mai discutăm o dată pentru ce se întâmplă în municipii şi ce se întâmplă în Bucureşti,” a declarat Negoiţă.

Nici Gheorghe Falcă, primarul Aradului nu era mulţumit, acuzând că administraţiile locale vor avea de suportat o mare povară financiară în plus.

"Noi rămânem la vechea cotă de 40%. Discutăm de un miliard de euro, responsabilitatea admistraţiei locale, ceea ce a confirmat că aproape toată lumea va avea pierderi. Dragnea ne-a spus: ”Ce vreţi să faceţi? Bugetul trebuie închis cumva.” Am spus da, dar asta înseamnă că bugetul trebuie închis pe cetăţeni. Cetăţenii vor plăti povara transferată pentru municipalităţi," atenţionează Falcă, care era supărat şi că doar primarii bucureşteni sunt chemaţi la discuţii la Finanţe.

După întâlnirea cu primarii de municipii, Dragnea şi Teodorovici s-au întors la Parlament, pentru a mai discuta proiectul de buget cu preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, cu toate că preşedintele PSD s-a supărat pe jurnalişti când l-au întrebat despre asta.

”Cu ALDE nu am avut negocieri sau cu UDMR.” afirma Dragnea. ”Nu mi-au plăcut foarte mult observaţiile voastre. Habar nu aveţi ce se întâmplă la acele discuţii şi spuneţi «tensiuni peste tensiuni» ca să faceţi breaking news. Nu. Am stat şi am lucrat împreună.”

Declaraţiile au fost bruiate de protestatarul Marian Moroşanu zis Ceauşescu, care a reuşit să-l enerveze pe liderul PSD.

”Câţi bani ai furat? (...) La puşcărie,” a strigat ”Ceauşescu”, de dincolo de gard, moment în care Dragnea a răbufnit:

”La puşcărie să mergi tu, Securilă! Direct!”

Protestatarul i-a replicat imediat: ”O să mergem împreună! O să-ţi deschid uşa şi o s-o trântesc după tine.”

Marian Moroşanu, poreclit „Ceauşescu” este unul dintre cei mai activi membri ai mişcării #Rezist, fiind prezent la aproape toate mitingurile organizate în Bucureşti împotriva partidului de guvernământ. El susţine că este victimă a Revoluţiei din 1989 şi că a fost împuşcat în picior, în timp ce protesta în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Este cel care l-a urmărit în trafic pe Eugen Nicolicea, a mers acasă la Florin Iordache şi, împreună cu alţi protestatari #rezist, i-a lipit afişe pe garaj şi l-a urmărit până în scara blocului pe Valer Dorneanu, preşedinte al Curţii Constituţionale.

 

Citește și: