PSD și ALDE nu se înțeleg pe LEGEA OFFSHORE. Votarea proiectului se amână din nou

PSD și ALDE nu se înțeleg pe LEGEA OFFSHORE. Votarea proiectului se amână din nou
Publicat: 05/10/2018, 22:53

Liderii coaliției de guvernare Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu au reușit să ajungă la un consens în legătură cu Legea offshore, nici după 4 ore de discuții, dezvăluie surse politice pentru Mediafax. Deputații nu vor vota nici săptămâna viitoare proiectul.

La discuțiile din biroul președintelui Camerei Deputaților pe marginea legii care stabilește modul de exploatare al gazelor din Marea Neagră a participat, alături de Tăriceanu, Varujan Vosganian, Andrei Gerea și Daniel Chițoiu. Liderii ALDE se vor întâni săptămâna viitoare și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru a ajunge la un consens asupra formei finale.

Teodorovici trebuie să prezinte un studiu de impact al proiectului Legii offshore, astfel încât să se vadă exact efectele schimbărilor apărute în inițiativa legislativă. Surse politice au declarat pentru Mediafax că ALDE ar vrea ca profitul stat-companii să fie 50%-50%, după un model practicat în Olanda sau Norvegia.

Diferendul dintre PSD și ALDE a pornit de la modificările făcute de PSD în lege, care nu aveau în spate un calcul al efectelor pe care acestea le-ar putea produce. Drept urmare, ALDE ar fi cerut ca Ministerul de Finanțe să producă niște simulări pe diferite variante de prevederi fiscale care duc în final la împărțirea beneficiilor dintre statul român și investitori, astfel încât statul român să-și maximizeze veniturile.

Delegația ALDE a solicitat o dezbatere transparentă a proiectului de lege, care să implice toți liderii de grup, indiferent de partid, iar mai apoi să fie dezbătută și cu Asociația Exploratorilor din Marea Neagră.

O altă nemulțumire a ALDE a fost legată de unele amendamente tehnice, considerate „neavenite”. Paragraful din lege referitor la sistemul de avizare este considerat extrem de complicat, care putea duce oricând la blocarea proiectului. Pericolul ar fi să se ajungă fie în extrema în care se va reproșa Parlamentului că a cedat exploatarea gazelor la un preț mic, fie în cea în care investitorii vor pleca, iar România va rămâne dependentă de gazele din Rusia, spun sursele citate.

Reprezentanții ALDE, surpribși de modificările de ultim moment ale proiectului

Chiar dacă cererea de retrimitere la Comisii, aprobată în plenul de miercuri al Camerei Deputaților a venit din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, și parlamentarii ALDE au fost nemulțumiți de cele mai recente modificări ale Legii Offshore făcute de către PSD.

Călin Popescu Tăriceanu declara miercuri că deputații ALDE din Comisia de industrii au „fost luați pe nepregătite cu o serie de modificări prezentate în ultimul moment”, dar nega existența unor tensiuni politice în interiorul coaliției de guvernare.

„Comisia trebuie să integreze la dezbatere opinia Guvernului, care nu exista. Trebuie să aibă, de asemenea, punctul de vedere ai Asociațiilor Concesionarilor Exploatărilor Maritime. E o problemă mai degrabă de proceduri. Nu e o problemă de politică cu PSD. Deci e o problemă legată de câștigul statului și în al doilea rând de securitatea statului care profită de această lege”, afirma Călin Popescu Tăriceanu.

Tot miercuri însă, președintele PSD Liviu Dragnea confirma că formațiunea sa va susține poziția din Comisie și refuza să comenteze cererea ALDE ca guvernul să participe la dezbateri.

În aceeași zi, ministrul Finațelor, Eugen Teodorovici anunța întânirea cu colegii de la ALDE și preciza că, pentru Legea Offshore, trebuie găsită cât mai repede calea de mijloc între investitori și statul român, astfel încât să înceapă exploatarea, deoarece îmbunătățește independența energetică a țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului