Kovesi, EXILATĂ la Sibiu, dar PĂSTRATĂ la București de procurorul general.

Kovesi, EXILATĂ la Sibiu, dar PĂSTRATĂ la București de procurorul general.
Publicat: 11/07/2018, 17:07

Procurorul general Augustin Lazăr a hotărât, până la urmă să o păstreze pe Laura Codruța Kovesi în București, unde a delegat-o în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând de miercuri, 11 iulie 2018.

Secția pentru procurori a CSM hotărâse, câteva ore mai devreme, să o repartizeze pe Laura Codruța Kovesi la DIICOT Sibiu, unde să activeze în calitate de procuror, începând cu data de 9 iulie. Kovesi solicitase să revină ca simplu procuror, la instituția de unde provine. În loc de Parchetul General, unde fusese procuror general înainte de a trece la conducerea DNA, CSM a trimis-o la Sibiu, de unde venise acum 12 ani.

Dimineață, actualul procuror general al României Augustin Lazăr anunțase că nu are nici un post liber de consilier pentru Kovesi, după cum speculase media în ultimele zile.

„Cele trei posturi de consilier la Parchetul General sunt ocupate în acest moment, prin urmare sunt speculații din media,” a declarat Lazăr. „Secția de procurori a CSM va decide unde își va desfășura activitatea. În continuare, o vom vedea ca un procuror cu un nivel de experiență considerabil în DNA. De fiecare dată când un procuror s-a întors în Ministerul Public, și-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care îl are, tocmai pentru a valorifica experiența.”

Ulterior, Lazăr a început să îndulcească tonul și a explicat jurnaliștilor că ar fi posibil să aibă discuții cu Kovesi, privind o activitate ce ar aduce un plus în Ministerul Public.

„Procurorii care își incheie activitatea la DNA, de regulă, își continuă activitatea în cadrul Ministerului Public, folosindu-și experiența pe care au dobândit-o la DNA,” a declarat Lazăr în jurul prânzului. „Este foarte posibil să ne gândim la o activitate care să fie bună și care să aducă un plus Ministerului Public cu experiența câștigată la DNA. Urmează să vedem în perioada următoare.”

Până la încheierea zilei de muncă, Augustin Lazăr s-a decis și e semnat delegarea Laurei Corduța Kovesi la Parchetul general.

Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi

În timp ce Secția pentru procurori a CSM dezbătea o acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru ca a refuzat să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare care investiga eventuale ilegalități sau nereguli din timpul alegerilor din 2009, a fost anunțată o nouă cercetare disciplinară împotriva fostului procuror șef al DNA, pentru că instituția pe care a condus-o a emis un comunicat de presă în luna februarie, unde ar fi fost difuzate informații dintr-un dosar în curs de soluționare.
Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce, în 12 februarie 2018, DNA a emis un comunicat de presă pentru a răspunde acuzațiilor lansate de Vlad Cosma la Antena 3, când acesta a prezentat înregistrări dintr-un dialog cu fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea. Pentru a clarifica situația, DNA a prezentat transcrierile discuțiilor între Mircea Cosma, tatăl lui Vlad Cosma și un ofițer de poliție de la Ploiești, dar și discuții cu apropiați ai acestora.

În acest moment, situația în interiorul Direcției Naționale Anticorupție este sensibilă, iar procurorii sunt îngrijorați, dezvăluie procurorul general Augustin Lazăr.

„Procurorii sunt îngrijorați în legătură cu situația care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-și îndeplinească rolul pe care-l au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituțional” a declarat Lazăr. „Este o situație sensibilă, pe care o vedem în jurul nostru, nu trebuie să o descriu eu. Viitorul procuror-șef al DNA va avea o misiune sensibilă, care-l va provoca să-și arate nivelul de expertiză și contribuția pe care o poate aduce la creșterea încrederii în instituție.”

Augustin Lazăr a explicat miercuri dimineața de ce a delegat-o pe Anca Jurma pentru funcția de procuror-șef interimar al DNA, deși nu a mai făcut o anchetă penală de peste 10 ani.

„Domnia sa este o persoană experimentată, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public,” spune Lazăr. „Este vicepreședinte al rețelei internaționale anticorupție din Europa și este foarte bine cunoscută atât la nivel european, cât și la nivel intern. Este un procuror echilibrat, care nu trebuie să exceleze în anchete, fiindcă sunt anchetatori. Ceea ce se reproșează public acum DNA, nu sunt în niciun caz incisivitatea și anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete, trebuie să fie și procurori care să asigure echilibrul, să ia niște măsuri înțelepte, echilibrate în acest moment, care este foarte sensibil.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...