no author
no author
Maria Stan
Gabriel Pecheanu
2235 vizualizări 14 ian 2019

”Da, aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi-două vor fi finalizate documente şi reexaminate la Guvern,” a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că motivele refuzului au fost invocate în scrisorile trimise premierului Viorica Dăncilă.

”Nu am primit niciun fel de alte propuneri şi discuţiile pe care le-am purtat nu au vizat alte propuneri,” a adăugat şeful statului.

Întrebat cum vede rezolvarea acesui blocaj, Iohannis a răspuns: ”Rezolvarea este foarte simplă. Nu are decât partea guvernamentală să citească cu atenţie legislaţia invocată de mine, iar PSD nu are decât să vină cu propuneri care mă conving că ministerele sunt bine conduse”.

Joi, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui nominalizările pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor: Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Referitor la propunerea privind şefia DNA, şeful statului a spus că documentele sunt în analiză şi vor primi un răspuns adecvat.

Guvernul va sesiza Curtea Constituţională

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat pentru Mediafax că dacă şeful statului va invoca aceleaşi motive pentru a-i refuza pe cei doi miniştri, Executivul nu-i rămâne decât să sesizeze CCR, pentru a constata existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

”După ce vom vedea că răspunsul preşedintelui va fi acelaşi cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decât să sesizăm Curtea Constituţională. Mai întâi să vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante şi pentru noi, dar şi pentru preşedinte”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Iohannis, despre PROPUNERILE de ministri de la Dezvoltare si Transporturi Vor fi REFUZATE

La rândul său, Lia Olguţa Vasilescu a confirmat. într-o intervenţie pentru Digi24, că Guvernul va sesiza CCR în cursul zilei de marţi.

"Ne-am pus cărţile de identitate în dosarul pe care l-am trimis la Cotroceni, CV-uri şi aşa mai departe, din care să rezulte că nu încălcăm nicio lege,” a declarat Vasilescu. ”Este clar că domnul preşedinte Klaus Iohannis insistă să calce în picioare o decizie a Curţii Constituţionale, care prevede clar că prima oară poate să refuze pe indiferent ce motive doreşte domnia sa, pe oportunitate, dar că a doua oară nu are voie să refuze decât pe motive de legalitate. Legalitatea ar presupune cele patru condiţii pe care le-am amintit şi - aşa cum ştie şi Klaus Iohannis - îndeplinim foarte clar aceste condiţii de legalitate. Domnul preşedinte Klaus Iohannis, în continuare, nu face altceva decât să încalce atât legislaţia României, cât şi deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunţat deja că în cursul zilei de mâine va sesiza din nou Curtea Constituţională."

Iohannis: Ministrul Apărării nu a fost capabil să vină cu o propunere legală

Klaus Iohannis a calificat drept un demers inoportun şi riscant, intenţia ministerului Apărării de a ataca în contencios administrativ decretul privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major.

”Faptul că se adresează în contencios cu ierarhia militară mi se pare un demers inoportun, riscant,” a spus Iohannis. ”Ce va gândi un înalt responsabil, de exemplu din armata unei ţări aliate, dacă află că ministrul Apărării merge în contencios să-şi conteste propriul şef al armatei?”

Preşedintele afirmă că ministrul Gabriel Leş nu a avut o propunere pentru conducerea Armatei.

"Am văzut că este foarte vocal acest ministru, care nu a fost capabil să vină cu o propunere legală. Sunt două aspecte aici, propunerea pe care a făcut-o nu a fost legală, a propus o persoană pentru două funcţii, ceea ce nu se poate, a doua chestiune este că nu a avut de fapt o propunere pentru şeful Armatei, nu există o nominalizare a unei persoane care ar urma să ocupe această funcţie. Decizia luată de mine a fost singura posibilă şi corectă, de prelungire," a adăugat preşedintele.

"Ministrul e foarte supărat că nu i-a ieşit jocul. Asta nu schimbă nimic, propunerea a fost nelegală, iar propunerea pentru şeful Armatei a lipsit."

Iohannis, despre Cioloş: L-am propus şi l-am promovat

Klaus Iohannis consicderă de bun augur candidatura lui Dacian Cioloş la alegerile europarlamentare, despre care a avut o părere bună.

”Cred că este foarte bine să îşi prezinte fiecare oferta electorală,” consideră Iohannis. ”Dacă este bine... Sigur că este bine să avem candidaţi la prezidenţiale. De asta ne-am luptat în decembrie 1989: să avem libertatea de alege şi de a fi aleşi,” a spus preşedintele.

Iohannis, despre PROPUNERILE de miniştri de la Dezvoltare şi Transporturi Vor fi REFUZATE

”Nu l-am susţinut. L-am propus şi l-am promovat. Deci a fost un pic mai mult decât o susţinere şi cred că a făcut o figură destul de bună în timpul acelui mandat,” l-a lăudat Iohannis.

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat sâmbătă că va candida la alegerile europarlamentare.

”A fost o decizie dificilă, pentru că orice discuţie care avea legătură cu acest subiect începea cu îngrijorarea celor din jurul meu: „Îţi dai seama că te vor ataca? Că vor spune că vrei să pleci la Bruxelles?“ Nu o dată am analizat ce avem de făcut atunci când PSD şi „analiştii“ lor în simbrie vor începe să ne atace - pe mine şi pe colegii mei - cu vorbele şi manipulările lor otrăvite. Până în momentul în care mi-am dat seama că greşeam fundamental. Agenda acestor indivizi care au capturat ţara, care vor să decidă cum trăim, cum gândim, cum ne va arăta viitorul, nu este şi nu poate fi agenda noastră,” a scris pe Facebook Dacian Cioloş.

Foto: Hepta

Citește și: