Iohannis VA REFUZA DIN NOU propunerile de miniștri la Dezvoltare și Transporturi. Guvernul sesizează CCR

„Da, aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi-două vor fi finalizate documente și reexaminate la Guvern,” a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a precizat că motivele refuzului au fost invocate în scrisorile trimise premierului Viorica Dăncilă.

„Nu am primit niciun fel de alte propuneri și discuțiile pe care le-am purtat nu au vizat alte propuneri,” a adăugat șeful statului.

Întrebat cum vede rezolvarea acesui blocaj, Iohannis a răspuns: „Rezolvarea este foarte simplă. Nu are decât partea guvernamentală să citească cu atenție legislația invocată de mine, iar PSD nu are decât să vină cu propuneri care mă conving că ministerele sunt bine conduse”.

Joi, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui nominalizările pentru ministerele Dezvoltării și Transporturilor: Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Referitor la propunerea privind șefia DNA, șeful statului a spus că documentele sunt în analiză și vor primi un răspuns adecvat.

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat pentru Mediafax că dacă șeful statului va invoca aceleași motive pentru a-i refuza pe cei doi miniștri, Executivul nu-i rămâne decât să sesizeze CCR, pentru a constata existența unui conflict juridic de natură constituțională.

„După ce vom vedea că răspunsul președintelui va fi același cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decât să sesizăm Curtea Constituțională. Mai întâi să vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante și pentru noi, dar și pentru președinte”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Iohannis, despre PROPUNERILE de ministri de la Dezvoltare si Transporturi Vor fi REFUZATE

La rândul său, Lia Olguța Vasilescu a confirmat. într-o intervenție pentru Digi24, că Guvernul va sesiza CCR în cursul zilei de marți.

„Ne-am pus cărțile de identitate în dosarul pe care l-am trimis la Cotroceni, CV-uri și așa mai departe, din care să rezulte că nu încălcăm nicio lege,” a declarat Vasilescu. „Este clar că domnul președinte Klaus Iohannis insistă să calce în picioare o decizie a Curții Constituționale, care prevede clar că prima oară poate să refuze pe indiferent ce motive dorește domnia sa, pe oportunitate, dar că a doua oară nu are voie să refuze decât pe motive de legalitate. Legalitatea ar presupune cele patru condiții pe care le-am amintit și – așa cum știe și Klaus Iohannis – îndeplinim foarte clar aceste condiții de legalitate. Domnul președinte Klaus Iohannis, în continuare, nu face altceva decât să încalce atât legislația României, cât și deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunțat deja că în cursul zilei de mâine va sesiza din nou Curtea Constituțională.”

Iohannis: Ministrul Apărării nu a fost capabil să vină cu o propunere legală

Klaus Iohannis a calificat drept un demers inoportun și riscant, intenția ministerului Apărării de a ataca în contencios administrativ decretul privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major.

„Faptul că se adresează în contencios cu ierarhia militară mi se pare un demers inoportun, riscant,” a spus Iohannis. „Ce va gândi un înalt responsabil, de exemplu din armata unei țări aliate, dacă află că ministrul Apărării merge în contencios să-și conteste propriul șef al armatei?”

Președintele afirmă că ministrulGabriel Leș nu a avut o propunere pentru conducerea Armatei.

„Am văzut că este foarte vocal acest ministru, care nu a fost capabil să vină cu o propunere legală. Sunt două aspecte aici, propunerea pe care a făcut-o nu a fost legală, a propus o persoană pentru două funcții, ceea ce nu se poate, a doua chestiune este că nu a avut de fapt o propunere pentru șeful Armatei, nu există o nominalizare a unei persoane care ar urma să ocupe această funcție. Decizia luată de mine a fost singura posibilă și corectă, de prelungire,” a adăugat președintele.

„Ministrul e foarte supărat că nu i-a ieșit jocul. Asta nu schimbă nimic, propunerea a fost nelegală, iar propunerea pentru șeful Armatei a lipsit.”

Iohannis, despre Cioloș: L-am propus și l-am promovat

Klaus Iohannis consicderă de bun augur candidatura lui Dacian Cioloș la alegerile europarlamentare, despre care a avut o părere bună.

„Cred că este foarte bine să își prezinte fiecare oferta electorală,” consideră Iohannis. „Dacă este bine… Sigur că este bine să avem candidați la prezidențiale. De asta ne-am luptat în decembrie 1989: să avem libertatea de alege și de a fi aleși,” a spus președintele.

Iohannis, despre PROPUNERILE de miniștri de la Dezvoltare și Transporturi Vor fi REFUZATE

„Nu l-am susținut. L-am propus și l-am promovat. Deci a fost un pic mai mult decât o susținere și cred că a făcut o figură destul de bună în timpul acelui mandat,” l-a lăudat Iohannis.

Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat sâmbătă că va candida la alegerile europarlamentare.

„A fost o decizie dificilă, pentru că orice discuție care avea legătură cu acest subiect începea cu îngrijorarea celor din jurul meu: „Îți dai seama că te vor ataca? Că vor spune că vrei să pleci la Bruxelles?” Nu o dată am analizat ce avem de făcut atunci când PSD și „analiștii” lor în simbrie vor începe să ne atace – pe mine și pe colegii mei – cu vorbele și manipulările lor otrăvite. Până în momentul în care mi-am dat seama că greșeam fundamental. Agenda acestor indivizi care au capturat țara, care vor să decidă cum trăim, cum gândim, cum ne va arăta viitorul, nu este și nu poate fi agenda noastră,” a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția