Președintele face PRIMUL PAS: a semnat decretele de vacantare. PSD nu renunță la ideea suspendării

Președintele face PRIMUL PAS: a semnat decretele de vacantare. PSD nu renunță la ideea suspendării
Publicat: 03/01/2019, 23:14
Actualizat: 26/03/2019, 00:50

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele prin care se constată vacantarea funcțiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării și a lui Lucian Șova de la Ministerul Transporturilor.

Cele două ministere funcționează cu miniștri demisionari de o lună. Premierul a anunțat, în urmă cu două zile, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mihai Drăghici (la Transporturi).

„Fără nicio explicație, dând dovadă că vrea blocarea activității Guvernului”, s-a plâns Dăncilă.

Potrivit deciziei din 19 decembrie a Curții Constituționale, șeful statului a fost obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru și să răspundă motivat legat de numirile noilor miniștri.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că social-democrații nu au abandonat ideea de a depune pe numele președintelui Klaus Iohannis o plângere pentru trădarea interesului național și încă analizează oportunitatea suspendării din funcție a șefului statului.

„Această idee nu a dispărut. Se discută inclusiv variante legate de suspendarea lui Klaus Iohannis, pentru că nu poți să mergi la nesfârșit cu un președinte care pur și simplu nu vrea să-și exercite mandatul, în condițiile în care trebuie să aplice legile, Constituția și deciziile CCR, pe care le încalcă fără nicio problemă. Concluzia pe care o tragem noi este că Werner Klaus Iohannis dorește cu ardoare să fie suspendat. Habar nu am cine dintre consilierii lui sau ce consultanți interni sau externi l-au învățat strategia asta, dar care este foarte proastă pentru că, blocând tot, nu poți să te mai gândești la viitorul mandat de președinte sau de candidat, ci te gândești la cât suferă o națiune întreagă prin ceea ce face el. Aceste acte de sfidare sunt decizii anti-interesul național,” a declarat Ștefănescu pentru Mediafax.

„A semnat decretele pentru l-a obligat Curtea Constituțională, dar deși Curtea a spus de îndată, la el a însemnat aproape 20 de zile. După decretul de vacantare a celor două posturi de miniștri, nu a nominalizat propunerile pe care le-a făcut primul ministru. Prin urmare avem în momentul de față conducerea rotativă a Consiliului Uniunii Europene și două posturi miniștri lipsă, adică la reuniunile consiliilor de miniștri pe zona de Transporturi și Dezvoltare România nu o să aibă pe nimeni. Werner Klaus Iohannis face în continuare ceea ce și-a propus să facă, adică să saboteze nu guvernul României sau coaliția care guvernează, ci România întreagă, pentru că presa europeană și internațională nu vorbește despre președinția rotativă preluată de PSD, ci de România, iar ceea ce face el e împotriva intereselor naționale. Acesta este un punct suplimentar în privința trădării interesului național”, a adăugat secretarul general al PSD.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, în decembrie, deputaților Mircea Drăghici și Florin Iordache, cu sprijinul ministrului Justiției, Tudorel Toader, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis.

„Pe deasupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României. Spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România, nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Asta este un act de trădare a intereselor naționale ale acestei țări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici. Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis, și cu sprijinul de specialitate a domnului Toader, vă rog ca, după Anul Nou, să depuneți acea plângere pentru înalta trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis.

Noi tot ce facem, facem la vedere. Sunt lucruri pe care nu le facem și pentru care suntem puși să dăm socoteală, dar pentru alte ape care le facem. România, oameni buni, stimați colegi, are nevoie de o voce sănătoasă, de o voce clară, o voce puternică, o voce românească, care să spună Europei, care să spună lumii ce se întâmplă în această țară, ce vrem să facem în această țară, ce facem pentru români, ce facem pentru capitalul românesc și pentru economia românească”, a spus atunci Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului