Iohannis a transmis premierului Finlandei că NU VA PRIMI Președinția Consiliului UE de la 1 Ianuarie: „AM RÂS AMÂNDOI”

Iohannis a transmis premierului Finlandei că NU VA PRIMI Președinția Consiliului UE de la 1 Ianuarie: AM RÂS AMÂNDOI
Publicat: 26/11/2018, 04:16
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

Președintele Klaus Iohannis a glumit duminică cu premierul Finlandei, Juha Sipilä și i-a transmis că nu va primi Președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie.

„O poveste de presă,” a explicat șeful statului. „Știți probabil că în Consiliul European. stau lângă premierul finlandez și astăzi i-am garantat că nu va primi Președinția de la 1 ianuarie. Am râs amândoi și el a acceptat. Deci lucrurile acelea nu au fundament real. A fost o reacție generată tot de cineva din jurnalismul finlandez, dar fără să existe un fundament real pentru așa ceva. Sunt prietenii noștri și vom merge împreună mai departe”.

Pe 13 noiembrie, chiar dacă Bucureștiul a transmis că nu e nevoie, Finlanda a propus preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în locul României. În contextul tensiunilor politice din România și a declarației lui Klaus Iohannis care declarase că țara noastră nu este pregătită să preia Președinția Consiliului UE, premierulJuha Sipilä a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Președintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Toate lucrurile pe care le fac pentru această Președinție sunt mult mai bune. Lumea înțelege că vrem să avem o Președinție de succes. Sigur, au preocupări, au simțit că mai e de lucru până funcționează, dar sunt realmente mai optimistdecât am fost acum câteva săptămâni. Eu am divergețe în foarte multe domenii cu Guvernul nostru, dar nu în domeniul afacerilor europene și nu în domeniul pregătirii Președinției românești pentru Consiliul UE. Trebuie să înțelegem că una este lupta politică, asta este dorința de a avea succes pentru președinție Consiliului UE. Noi colaborăm pentru Președinție. Nu am de gând să transfer divergențele în politică externă pentru Președinție și nu cred că e intenția Guvernului”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

Șeful statului a primit semnale de la oficialii europene că lucrurile se mișcă bine în domeniului pregătirii preluării Președinției Consiliului UE de către România.

„Am primit de la Bruxelles că lucrurile se mișcă în domeniul pregătirii practice și logistice. Noi rămăsesem în urmă cu câteva chestiuni de logistică, de dotări, chestiuni care trebuiau să funcționeze din prima zi și am fost asigurat că majoritatea au fost deblocate de noul ministru și lucrurile merg într-o direcție bună,” a explicat Iohannis.

România poate negocia cu siguranță, în perioada în care va avea Președinția Consiliului UE, un buget de mai multe miliarde de euro, însă acest lucru nu depinde doar de statul care deține Președinția, a declarat Iohannis de la Bruxelles.

„Cu siguranță că putem să facem asta, însă să nu rămână cineva cu impresia că tot ce se întâmplă în Președinția Consiliului UE ține numai de acel stat care deține Președinția. Este o Președinție în care are majoritatea aspectelor de tip tehnic. Dacă se întrunește Consiliul într-un format oarecare de miniștri, cineva trebuie să stea în față să spună care e ordinea de zi și să conducă discuțiile, dar nu are mai mult decât votul propriu”, a explicat Iohannis.

„Se lucrează colegial în toate formatele Uniunii și fiecare are votul lui. Dar, sigur, trebuie să avem oameni pregătiți să conducă aceste formate și în măsură în care e un interes românesc, atunci să îl expună, nu să îl impună. În aceste formate, nu se poate lucra prin impunere. Avem oameni buni în domeniile relevante și putem face acest lucru”, a adăugat Iohannis.

Președintele României nu a dorit să comenteze nimic în legătură cu activitatea fostului ministrul al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care și-a dat demisia din funcție, însă a precizat că lucrurile merg mai bine în prezent.

„Nu vreau să fac aprecieri asupra muncii lui Negrescu, dar e mult mai bine acum”, a conchis șeful statului.

Pe 12 noiembrie, Klaus Iohannis declara că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condițiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbați sau pleacă, iar „lucrurile au luat-o razna”.

În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a repoșat președintelui că a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului Cabinet și a făcut apel la Klaus Iohannis să nu mai facă astfel de afirmații.

Recent ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat din funcție, în locul său fiind numit George Ciamba. Pe 14 noiembrie, la ceremonia de învestire a acestuia, Klaus Iohannis a transmis membrilor Cabinetului Dăncilă, în frunte cu premierul, prezenți la ceremonia de depunere a jurământului, că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru președinția Consiliului UE.

România urmează să dețină Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, timp de șase luni, fiind urmată de Finlanda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete