Ion Cristoiu, despre eșecul moțiunii: Niciodată Opoziția nu a avut o mai mare șansă de a dărâma Guvernul

Ion Cristoiu, despre eșecul moțiunii: Niciodată Opoziția nu a avut o mai mare șansă de a dărâma Guvernul
Publicat: 18/06/2019, 21:48

Ion Cristoiu a declarat marți pentru MEDIAFAX că nu se aștepta la acest rezultat, considerând o dovadă de iresponsabilitate depunerea unei moțiuni de cenzură fără a avea garanția că va fi adoptată.

„Nu mă așteptam la acest rezultat și nu mă așteptam să mă înșel atât de tare în legătură cu politicienii din Opoziție. Nu cred că a fost emisiune, editorial în care să nu spun că guvernul nu are cum să nu cadă. Pentru că, și am spus de atîtea ori, oamenii au venit la europarlamentare făgăduindu-li-se că dacă vin și câștigă Opoziția și PSD pierde, atunci PSD nu mai stă la guvernare, pleacă. În seara rezultatelor s-a reafirmat, am exclus posibilitatea că a fost o păcăleală electorală. Au venit chiar în seara respectivă și a doua zi, a treia zi, Iohannis, Rareș Bogdan, Ludovic Orban au susținut că au primit un vot pentru ca Guvernul să plece. Mai aveam îndoieli, dar când am văzut că au depus moțiunea de cenzură, om serios, am spus că ești iresponsabil să depui o moțiune de cenzură, nefiind sigur că o să treacă”, a afirmat analistul politic.

În opinia sa, ideea că, de fapt, Opoziția nu a vrut să dărâme guvernul este o diversiune, susținând că semnatarii moțiunii și-au dorit acest lucru, dar nu au putut. „Este cea mai mare diversiune că nu au vrut. Nu au putut, nu aveau cum să nu vrea. Deci e o mare eroare care o fac acum liderii PSD și mulți jurnaliști preiau asta, ei nu au vrut, au jucat teatru. Nu, au vrut, haideți să fim serioși, altfel nu depuneau moțiunea de cenzură. Nu au putut și nu au făcut altceva decît să întărească PSD”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a explicat ce înseamnă rezultatul votului la moțiunea de cenzură pentru PSD, dar și pentru Opoziție, anticipând că, pe viitor, orice altă moțiune va fi un eșec.

„Acest vot trebuie să-l judecăm și din următoarea perspectivă. Este ultima încercare înainte de parlamentare, nu de prezidențiale, a Opoziției de a răsturna Guvernul. Prezidențialele, indiferent de scorul obținut de Iohannis, nu vor duce la căderea Guvernului pentru că va trebui moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură pe care ei o anunță că va fi înainte de prezidențiale nu are nicio șansă pentru că înainte de prezidențiale, Iohannis va fi în concurență cu USR, este complicat. După alegeri, nu văd cum trecerea la vot decât dacă, nu știu, arestează jumătate din parlamentarii PSD. Faptul că ei acum nu au trecut, acum, când PSD are o problemă, o trecere de la oamenii Liviu Dragnea la oamenii lui Dăncilă. Cu toate că oamenii lui Liviu Dragnea nu au făcut nici cea mai mică mișcare, deși PSD este în perioada asta într-o situație complicată. Eu eram convins că în dimineața asta, nu om cu om, asta e o prostie, o grupare din PSD fie trece la Pro România, iată că avea și posibilitatea. Niciodată Opoziția nu a avut mai mare șansă de a dărâma Guvernul pentru că aveai Pro România. Oricând aveai Pro România, oameni nemulțumiți de Liviu Dragnea, aveai, teoretic, pretextul uite ce prost ne simțim noi după alegeri. Faptul că și acuma a reușit să supraviețuiască arată că PSD va supraviețui la putere până în 2020”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu a adăugat că votul de la moțiunea de cenzură este echivalentul unor alegeri anticipate în urma cărora PSD rămâne la guvernare, iar Viorica Dăncilă va fi aleasă președintele partidului.

„Din punctul de vedere al imaginii, depunerea unei moțiuni care a căzut în ochii țării… în fața țării a avut loc un meci real, nu amical, și adevăratul meci, adevăratele alegeri au avut loc azi, echivalentul alegerilor anticipate. Faptul că ei nu au reușit să dărâme Guvernul ne spune că PSD rămâne. Altă consecință ne spune că Viorica Dăncilă va fi aleasă președinta PSD”, a susținut Ion Cristoiu.

În schimb, pentru PNL, USR și Pro România, previziunile nu sunt deloc optimiste, partidul lui Victor Ponta fiind principala victimă a votului de marți.

„Opoziția, dacă PNL nu-l dă afară pe Orban sau nu-l schimbă, va avea mari probleme în perioada următoare pentru că cineva trebuie să-și asume eșecul și dacă nu și-l asumă, PNL are nevoie de un nou suflu. Dincolo, USR și Alianța cred că au făcut o greșeală că nu au acceptat sprijinirea unui guvern minoritar deoarece Alianța 2020 va trece prin examenul infernal prin care trec toate partidele noi, noi și care au crescut. Acest vot la europarlamentare începe să vină un măr otrăvitor pentru Alianța 2020 pentru că au devenit mari, dar fără să câștige ceva în planul puterii. Această mărire simbolică a atras atenția concurenților, adică celelalte partide se uită acum cu mai mare atenție și, în interiorul Alianței, și mai ales în interiorul USR, a creat o stare euforică care e foarte primejdioasă . O victorie mai mică probabil că ar fi fost mult mai utilă USR decît această victorie, care, repet, e de palmares. Pro România este principala victimă. Nu văd ce pesedist se va dezice acuma, după asta, pleacă de la putere, ce să facă? Iar UDMR-ul se va întoarce în alianță cu PSD”, a afirmat Ion Cristoiu.

Analistul politic a demontat teoria conform căreia președintelui Iohannis i-ar conveni ca PSD să rămână la putere, din perspectiva candidaturii sale la prezidențiale.

„Există această teorie a presei prezidențiale, a consilierilor, nu știu, conform căreia cu PSD la putere, Klaus Iohannis are mai multe șanse… una e sa te bați cu demonul Dragnea și alta e să te bați cu doamna Dăncilă. Nu cred că în perioada următoare se va mai putea repeta figura veniți la vot că PSD ne scoate din Europa. Eu cred că dacă ar fi avut un guvern ar fi fost mult mai bine pentru Klaus Iohannis că putea să arate în perioada următoare că puteau să obțină niște rezultate, luai niște măsuri, câteva comisii de anchetă în legătură cu PSD și puteai să spui iată ce înseamnă să fim noi la guvernare. Votați-ne că după prezidențiale nu știu ce o să fie”, a spus jurnalistul.

Cât privește declarațiile optimiste ale liderului USR, Dan Barna, după votul la moțiune, conform cărora Opoziția a obținut mai multe voturi decât la moțiunile precedente împotriva Guvernului Dăncilă, Ion Cristoiu spune că sunt tot un fel de păcălire a electoratului.

„Domnul Barna a introdus ideea căderii Guvernului în mai multe moțiuni. E o prostie, e un fel iar de păcălire a electoratului și mă miră de la Dan Barna, care zice că face altfel de politică, face tot așa o politică postdecembristă de justificare a eșecurilor. Și dacă era un singur vot… Repet, astăzi, spre deosebire de europarlamentare, nu a avut loc un meci amical, a avut loc un meci real în care a câștigat PSD. Nu contează cu câte voturi a rămas la putere, ci că a rămas la putere. Domnul Dan Barna, deși Opoziția a obținut un scor mai bun, e tot în Opoziție”, a conchis Ion Cristoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”