Ion Cristoiu, analiză a congresului extraordinar: Congresul PSD, un eșec. E inexplicabilă prudența față de Klaus Iohannis

Ion Cristoiu, analiză a congresului extraordinar: Congresul PSD, un eșec. E inexplicabilă prudența față de Klaus Iohannis
Publicat: 29/06/2019, 19:24

Jurnalistul a analizat, într-o corespondență specială pentru Mediafax, minusurile Congresului extraordinar al PSD, din perspectiva momentului în care are loc: după eșecul la europarlamentare și condamnarea lui Liviu Dragnea.

Redăm principalele observații ale analistului politic Ion Cristoiu:

Despre prudența PSD față de Klaus Iohannis: „Congresul, noua conducere în frunte cu Dăncilă, încearcă această schimbare. E cred că e realistă, eu nu cred că România își mai poate îngădui ce și-a îngăduit pe vremea lui Klaus Iohannis. Tema abuzurilor rămâne. Ea poate fi folosită în campania electorală. Ce m-a surprins din acest punct de vedere e, cu excepția lui Călin Popescu Tăriceanu, toți cei care au luat cuvântul nu au identificat un dușman în Klaus Iohannis. Este ceva inexplicabil. Adică ei dacă nu trec urgent la identificarea lui Klaus Iohannis drept dușmanul lor numărul 1 nu au nicio șansă să intre în turul al II-lea. Pentru mine rămâne inexplicabilă această prudență față de Klaus Iohannis. Am înțeles la Dăncilă că ea e prudent. Dar nici cei agresivi nu au fost. Singurul care a identificat dușmanul este Călin Popescu Tăriceanu. Dar, în rest, nimeni. Deși a continuat și continuă să le-o dea în bot, nu înțeleg de ce ei se umplu de sânge și zic mulțumesc.

„Teza cu care se laudă echipa lui Dăncilă e «ei ne înjură, noi facem fapte bune, nu răspundem»”

Gândiți-vă că față de Băsescu au fost foarte duri. Și care, apropo de prezidențiale, va fi perdantă. Am rămas descumpănit de această teză lansată de Dăncilă și preluată de echipa ei – PSD nu trebuie să lupte, PSD nu trebuie să injure, PSD, ce? Până la urmă, s-a văzut și reacția sălii, PSD trebuie să muște din dușmani, că de-aia e partid. Teza cu care se laudă echipa lui Dăncilă e «ei ne înjură, noi facem fapte bune, nu răspundem». Mai ales că dincolo la Iohannis, ei nu sunt menajați. Eu nu am auzit la niciun discurs că ei nu au putut face din cauza piedicilor puse de Cotroceni.Și mai ales că ai de-a face cu un personaj ca Iohannis care e puternic. Pe unul din Opoziție nu poți să-l ataci că e în opoziție, dar Iohannis nu e în Opoziție. E un om puternic, e sprijinit de servicii”.

Despre greșelile candidaților la șefia PSD: „Contrar a ce anunța doamna președinte interimar că la acest congres va dezbate situația partidului, nu s-a dezbătut. Nici cei care erau pe funcții, cu excepția lui Petrea, care a spus ce ar fi vrut să facă el ca secretar… Andronescu a fost o catastrofă. Și ea și-a încheiat cariera. Nu am văzut candidați care să spună ce vor face ei pe funcția respectivă. Nu am văzut candidați care să vorbească de partid. Culmea enervării mele ca jurnalist a fost Orlando Teodorovici. Pentru că el a vorbit două minute ce mare este el. A candidat și el la funcția de președinte executiv, dar la niciunul nu am întâlnit, nici la Dăncilă, tema partidului.

„Majoritatea au ținut discursuri din astea apostolice, să ne iubim, noi suntem buni decât rezultatele alegerilor”

Dăncilă a ținut un discurs de premier, am înțeles. Nu am văzut, cu mici excepții, idei despre cum se va perfecționa partidul. Toți începeau cu felicitări de Petru și Pavel, că m-am și plictisit la un moment dat. Toți spuneau cuvinte mari, vorbeau de istorie, de FMI. Mie mi s-ar fi părut normal, mai ales cei care candidau, cu explicații ale eșecului la eroparlamentare și nimeni nu a fost agresiv de pe pozițiile partidului cu celelalte partide. Și nimeni nu a venit cu proiecte, ce trebuie să facă fiecare. Majoritatea au ținut discursuri din astea apostolice, să ne iubim, noi suntem buni decât rezultatele alegerilor, nu că nu erau corecte, au criticat desfășurarea alegerilor, parcă erau analiști. Nimeni nu a abordat situația din perioada lui Dragnea. Faptul că nu era democrație, faptul că a fost puci”.

Despre absența marilor teme de discuție la congres: „Acest congres vine într-un moment ieșit din comun. E un moment în care s-au ales funcțiile principale deoarece șeful partidului a fost luat cu duba și în care partidul a avut cel mai mic scor din istoria sa postdecembristă. Nu se poate ca tu să nu vii în fața acestui partid și să nu mai spui adevărul că te-a hărțuit, dar hai să vedem și greșelile lor – schimbarea miniștrilor, absența vieții de partid. Nu am auzit pe nimeni vorbind despre viața de partid. Nu a venit nimeni de la socialiștii europeni. Au dat un mesaj în care vorbea pe culoar. Este foarte important. Au fost câteva semne și la care adaug că… mie nu mi s-a părut modern povestea cu copilul îmbrăcat în costum național și face chestii patriotice, asta după ce liderii și-au făcut apariția prin sală pe muzică rock. Eu am zis că a venit ori Ceaușescu, ori Liviu Dragnea . Era o intrare din asta triumfală în care Viorica Dăncilă îi pupă p-ăia și abia când a ajuns pe scenă mi-am dat seama că e Viorica Dăncilă”.

Concluziile lui Ion Cristoiu: „Din acest punct de vedere, congresul a fost un eșec uriaș. Pentru că el nu a fost congres de alegeri, a fost un congres în care măcar ăia care erau aleși trebuia să spună niște lucruri despre ei, despre viața de partid, despre faptul că au schimbat doi premieri, despre remanieri, despre faptul că nu l-au atacat pe Iohannis, pentru că s-au speriat de 4-5 #rezist care îi urmăreau prin București, că au pierdut relațiile cu socialiștii europeni. Trebuiau măcar enumerate de cei care candidau și apoi să se spună soluțiile.

„Era ideea noi suntem uniți și nu suntem chiar așa de răi cum spun oamenii”

Este primul congres extraordinar după dezastru, în care include și luarea cu duba a șefului partidului. Sunt de accord cu ce zice Pleșoianu că e deținut politic. Bun, dar partidul unde a fost? Făcea un lanț dacă partidul considera că Dragnea a fost condamnat pe nedrept. Acest congres se adresa partidului, nu Guvernului, nu partidului de guvernământ. Cu mici excepții, nu s-a vorbit despre alegerile prezidențiale. Nu s-a referit nimeni la candidatul la prezidențiale, cum trebuie ales, tactica. Nu, era ideea noi suntem uniți și nu suntem chiar așa de răi cum spun oamenii. Cel mai grav este asta, nu există non combat. Partidul, cum s-a văzut în sală, vrea să dai și tu, mai ales că Iohannis și acum le dă peste bot. Ei sunt tot timpul în defensivă. Eu dacă aș fi fost în locul lor aș fi spus că domnul președinte a făcut un eveniment din faptul că familia lui i-a dat o decorație. Ei nu atacă. Nu să răspundă, nu atacă. De la congresul ăsta eu trebuia să plec acasă, dacă eram delegat, cu cine e dușmanul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...