no author
Maria Stan
1038 vizualizări 29 nov 2018

”Graţierea şi amnistia au fost deja tema unei ordonanţe de urgenţă la începutul anului 2017 şi a dus la manifestări foarte ample din partea românilor, care nu-şi doresc aşa ceva. Ordonanţa 13, la vremea respectivă, a fost retrasă. Însă există în continuare semnale că în PSD nu s-a abandonat această idee, chiar unii politicieni din PSD vehiculează aceste idei în spaţiul public. O astfel de ordonanţă care priveşte amnistia şi graţierea unor politicieni, până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Adoptarea unei astfel de ordonanţe ar declanşa o criză politică fără precedent în România”, a declarat Klaus Iohannis.

El a făcut un apel la politicienii din PSD ”care sunt lucizi ca să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanţă să iasă din discuţie şi să nu fie aprobată în guvern”.

”Momentan, altceva decât unele declaraţii ale unor politicieni nu avem, dar eu rămân conectat şi voi face tot ce se poate face din poziţia de preşedinte pentru a nu se ajunge la o nouă situaţie de acest tip”, a mai spus preşedintele Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost întrebat despre situaţia persoanelor condamnate în baza probelor obţinute în urma protocoalelor dintre SRI şi instituţiile judiciare.

”Aceste chestiuni sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti şi cu siguranţă acolo ele se vor rezolva”, a conchis şeful statului.

Iohannis: Nu poate PSD să îmi dea niciun ultimatum. Vorbesc vrute şi nevrute

Klaus Iohannis a spus, joi, referitor la anunţul ministrului Justiţiei că va redacta un proiect de sesizare a CCR pe un conflict între Guvern şi Preşedinţie, că PSD nu poate să îi dea „niciun ultimatum” şi că aceştia „sunt sub o oarecare presiune politică şi vorbesc vrute şi nevrute”.

Întrebat dacă are dreptul constituţional să refuze numirea vreunui ministru, preşedintele României a precizat că ”respectă Constituţia”.

„În opinia mea, constituţional, am dreptul să fac exact ce fac. Eu sunt un preşedinte care respect ad-litteram Constituţia. Fiţi siguri că ce fac eu este constituţional”, a declarat şeful statului.

Ministrul Justiţiei a anunţat, luni, că va redacta până luni un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, rezultat de refuzul de revocare şi numire a miniştrilor. Toader a anunţat că decizia sesizării CCR nu a fost luată.

"Până luni, voi redacta un proiect de posibilă sesizare a Curţii Constituţionale pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi preşedintele republicii pentru refuzul de revocare şi numire a miniştrilor propuşi. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul Ministerului Justiţiei, vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a Curţii Constituţionale. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta şi apoi cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict. Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier", a anunţat Tudorel Toader, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Klaus Iohannis, despre declaraţia lui Teodorovici: Într-o ţară normală, a doua zi ar fi plecat

Preşedintele Klaus Iohannis l-a criticat, joi, pe Eugen Teodorovici, pentru declaraţia privind limitarea dreptului de a lucra în străinătate, afirmând că e o propunere de a-i ”sechestra” pe români în interiorul graniţelor ţării şi că ”într-o ţară normală, un ministru a doua zi pleacă”.

„Sper că nu folosesc o expresie nepotrivită, când am citit acea ştire, ca să spun aşa, am luat act cu stupefacţie de propunerea unui membru marcant PSD de a-i sechestra pe români în interiorul graniţelor ţării. Aşa ceva s-a întâmplat doar pe vremea comuniştilor. Este extrem de inoportună o astfel de abordare şi mă îngrijorează foarte mult. Dacă asta doreşte PSD, să dea lege de amnistie şi graţiere ca să-l scape pe infractorul Dragnea de puşcărie şi să dea legi ca să-i ţină pe români cu forţa în interiorul graniţelor, adică să anuleze un drept pentru care noi cu toţii am luptat decenii, atunci nu pot să spun decât că această guvernare, această abordare PSD-istă este antiromânească”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că ”în orice ţară normală un ministru care face astfel de declaraţii şi nu are acoperire politică a doua zi pleacă”.

”Faptul că nu a plecat mie îmi arată că aceasta este o abordare agreată de PSD şi acest lucru mă supără foarte tare şi cred că în acelaşi fel supără milioane de români. Cum poate PSD să-şi imagineze că dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă pe care l-au câştigat românii cu greu poate fi anulat doar aşa că un partid îşi doreşte nişte soluţii total ieşite din tiparele europene”, a adăugat şeful statului.

Reacţia preşedintelui Iohannis vine ca reacţie la faptul că ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanţe a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa.

De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de ţările din Vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din Est, inclusiv România, au nevoie de o schemă de reîntoarcere a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru.

Citește și: