Iohannis, după consultările de la Cotroceni: Invit partidele să semneze un pact politic pentru o Românie europeană / Reacțiile liderilor PNL, PSD și ALDE

Iohannis, după consultările de la Cotroceni: Invit partidele să semneze un pact politic pentru o Românie europeană / Reacțiile liderilor PNL, PSD și ALDE
Publicat: 05/06/2019, 19:05

„Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreți, un pact politic pentru România europeană. Așadar, acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României, care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și fgrațierea pentru infracțiuni de corupție, transpunerea în legislației a interdicției adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelate cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la OUG, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor Justiției, inclusiv a OUG prin care au fost modificate în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția a consiliilor consultative ale judecătorilor și procurorilor europeni, precum și a rapoartelor Comsiei Europene și GRECO, adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplică a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că mai propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

El a mai spus că va trimite „imediat” partidelor proiectul acordului.

„Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național”, a mai spus șeful statului.

Buzatu, despre transpunerea referendumului din 2009: Nu avem nimic împotrivă

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, miercuri, că PSD ar fi de acord cu transpunerea rezultatului referendumului din 2009, pentru reducerea numărului de parlamentari. El a afirmat însă că nu poate fi transpus odată cu rezultatul referendumului pe justiție, fiind un termen scurt.

„Sigur, poate fi discutat acest lucru. E o idee care a apărut și în discuțiile noastre și nu avem nimic împotriva acestei chestiuni. Nu am crezut nici atunci și nu cred nici acum că un Parlament restrâns, care să schimbe cadrul constituțional în niște puncte esențiale ar fi realizabil în această perioadă foarte scurtă. Aici este nevoie de pași succesivi, adică o modificare cât mai rapidă a cadrului constituțional în ceea ce privește problemele actuale și o modificare extinsă a cadrului constituțional dacă se va găsi consensul necesar, pentru că noi momentan emitem doar păreri”, a declarat Dumitru Buzatu, întrebat dacă ar trebui transpus rezultatul referendumului din 2009 odată cu referendumul pe justiție din 26 mai.

Declarațiile liderului PSD Vaslui vin în contextul în care Eugen Tomac a declarat, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că odată cu transpunerea în Constituție a referendumului pe justiție trebuie transpus și rezultatul referendumului din 2009, la care cetățenii au spus că vor reducerea numărului de parlamentari.

„Punctul nostru de vedere cu privire la referendum e foarte clar. PMP cere ca rezultatul referendumului să fie cât mai rapid transpus în lege. Considerăm de asemenea să se țină cont și de referendumul din 2009. Credem că această instituție nu trebuie neglijată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de aleși”, a afirmat Eugen Tomac, miercuri, la Cotroceni.

Întrebat ce a replicat șeful statului atunci când PMP i-a propus transpunerea referendumului din 2009, Tomac a evitat să ofere un răspuns clar, precizând doar: „Noi l-am informat pe domnul președinte cu privire la acest subiect. Cred că și CCR va preciza acest lucru, atunci când va valida referendumul organizat pe 26 mai”.

Liderul PMP a adăugat că i-a mai spus președintelui Iohannis că partidul susține desfășurarea în două zile a votului în Diaspora, în contextul cozilor care s-au format la alegerile europarlamentare, din cauza cărora mulți români din străinătate nu au reușit să voteze.

„PMP cere vot în două zile pentru Diaspora. PMP a și depus o inițiativă legislativă în acest sens”, a conchis Tomac.

Recent, în spațiul public a apărut un video în care șeful statului Klaus Iohannis spunea că referendumul din 2009 i se pare inutil și prin urmare nu a votat.

Orban: PNL va semna acordul politic și va milita cu toată forța pentru transpunerea lui în practică

Liderul liberal, Ludiovic Orban, a declarat miercuri că PNL va semna acest acord politic național propus de președintele Klaus Iohannis. „Nu poate exista dreptate într-o societate în care justiție e călcată în picioare de politicieni certați cu legea”, a mai spus el.

„Anunț, după consultarea telefonică a tuturor colegilor mei din conducere, că am decis cu unanimitate că Partidul Național Liberal va semna acest acord politic național și nu numai că îl va semna, dar va și milita cu toată forța pentru ca acest acord politic să fie transpus în practică. Nu poate exista dreptate într-o societate în care justiție e călcată în picioare de politicieni certați cu legea, într-o țară în care infractori calcă cu bocancii independența justiției, puterea judecătorească și caută să-și subordoneze toți magistrații din țară”, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă.

Tăriceanu: Acordul politic deturnează sensul referendumului. Este o altă șmecherie

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că acordul propus partidelor de Klaus Iohannis nu face decât să deturneze sensul referendumului, care a fost pe teme de justiție. „Este o altă șmecherie” prin care încearcă realegerea sa ca șef al statului, a mai afirmat Tăriceanu.

„La consultările pe care le-am avut președintele nu a făcut nici cea mai mică mențiune cu privire la acest subiect. Prin urmare, acest anunț nu face decât să deturneze sensul referendumului, care a fost clar referitor teme de justiție și nu a fost vorba de parcursul european, care nu cred că l-a pus cineva în discuție. (…) Deci este o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca să ne aducă la cunoștiință intenția de a propune un astfel de pact”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că președintele Klaus Iohannis vrea să încerce o mișcare prin care să fololosească acest instrument pentru realegerea lui ca președinte.

„Parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliție, ALDE plus PSD, să-l susținem la prezidențiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm posibilitatrea să fie și arbitru, și jucător… Nu se poate, e mult prea mult, fiecare cred că trebuie să-și vadă rolul și prerogativele pe care le are”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a catalogat drept o `șmecherie” demersul președintelui.

„Mie mi se pare nepotrivit acest demers, pentru că, de fapt, este o altă șmecherie. Dl Iohannis în loc să vină sde la Sibiu să ne arate ce înseamnă comportamentul nemțesc, vine să ne învețe pe noi, la București, cum e cu șmecheriile. E păcat. Eu cred că România nu are nevoie de șmecheri, are nevoie de oameni serioși”, a apreciat Căluin Popescu Tăriceanu.

La finalul declarației, el a afirmat însă că va analiza și va decide dacă ALDE va semna acordul propus de Klaus Iohannis.

Fifor, despre acordul politic propus de Iohannis: Nu a fost o discuție de acest gen

Purtătorul de cuvânt al PSD, MIhai Fifor, a declarat miercuri, referitor la acordul politic propus de Klaus Iohannis, că la consultările de la Cotroceni „nu a fost o discuție de acest gen”, precizând că poziția partidului cu privire la acest subiect va fi adoptată la ședința CEx de vineri.

„Nu a fost o discuție de acest gen, pot să vă spun cu toată deschiderea că doamna prim ministru a abordat temele care au stat la baza întâlnirii noastre de astăzi în speță faptul că PSD caută formula pentru aplicarea referendumului, PSD a înțeles foarte bine dorința românilor și votul românilor la referendum și am discutat totodată așa cum discutați și dumneavoastră, despre parcursul european pe care PSD îl are și pe care guvernul României va continua să îl aibă. Dar punctual despre un pact la întâlnirea noastră nu s-a discutat”, a declarat la Antena 3 Mihai Fifor.

El a mai spus că liderii social-democrați vor lua o decizie cu privire la acordul propus de președintele Klaus Iohannis în forurile de conducere ale partidului nostru, în speță în ședinta CEx de vineri.

PSD vrea includerea a 7 „aspecte vitale” în acordul politic

PSD a anunțat că va analiza în cadrul Comitetului Executiv Național propunerea președintelui Iohannis cu privire la acordul politic și va formula un răspuns oficial, dar susține ca documentul să conțină șapte „aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor secrete.

„PSD a luat la cunoștință, în urma conferinței de presă a Președintelui Klaus Iohannis de astăzi, și nu în timpul consultărilor, de intenția acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic național pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Național propunerea președintelui Iohannis și va formula un răspuns oficial. PSD susține consensul politic pe temele majore de interes național, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real și nu un joc electoral. PSD a susținut și va susține întotdeauna orice înțelegere politică benefică interesului României”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit comunicatului, PSD propune ca acordul politic inițiat de președintele Klaus Iohannis să mai conțină șapte „aspecte vitale”.

„Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conțină câteva aspecte vitale pentru interesul României:
1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.
2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.
4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii.
În ce privește includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul și nu pot decide peste voința românilor. Cetățenii s-au pronunțat deja asupra celor două întrebări.
Voința românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislație, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom