INTERVIU INTEGRAL Călin Popescu Tăriceanu: Doamna premier să înțeleagă că maniera de a duce targa pe uscat o perioadă este defavorabilă / Trebuie ștearsă impresia de lipsă de competență

Publicat: 14/08/2019, 14:35

PARTEA A II-A

Principalele declarații:

– „E nevoie de un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituții ale statului și nu în ultimul rând o restructurare a echipei guvernamentale care să șteargă această impresie de lipsă de competență care trebuie să recunoaștem planează asupra guvernului existent. Pentru acest lucru este nevoie de un vot în Parlament”

– „Este nevoie de un gest puternic, de forță, care să arate hotărârea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid și de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzația mea este că în momentul de față Guvernul funcționează, poate nu numai guvernul, instituțiile care țin de administrația centrală, funcționează din inerție”

– „Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit și alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», eu vreau să îi anunț: colegii mei sunt vegetareni”

– „Eu nu vreau să plecăm în Opoziție, dar dacă o să văd că guvernarea se poticnește și nu poate să ofere cetățenilor ceva care să merite, să justifice continuarea guvernării, noi nu suntem dispuși la infinit să cauționăm promisiuni”

– Remaniere o faci din mers, o faci cu președintele, președintele poate să fie de acord sau poate să nu fie, (…) nu ai libertatea necesară pe care ți-o acordă o restructurare pe care pe care o treci prin Parlament.

– Guvernul acesta nu s-a distins prin niște acte de bravură sau realizări deosebite și eu cred că a venit momentul să ne gândim la aceste chestiuni care țin de realitatea politică.

– Eu am acordat foarte multă încredere colegilor noștri, pe baza promisiunilor care au fost făcute, dar această încredere, în anumite momente, începe să nu mai funcționeze. De ce? Fie constat că există o agenda dublă, paralelă, fie o incapacitate de a transpune în practică angajamentele care s-au luat. Și atunci trebuie să iei o anumită atitudine.

– Cei care gândesc că timpul rezolvă de la sine fac o mare greșeală, timpul nu face decât să agraveze probleme și suntem în momentul de față confruntați cu o serie de situații la care nu poți să mai dai niște explicații care să fie credibile, ce poți să spui după peste doi ani jumătate că niciun proiect major de infrastructură nu a pornit?

– Politic, mie mi se pare și greșit, dai bani pentru funcționarea serviciilor și tai de la învățământ, tai de la investiții, fonduri europene cercetare, nu cred că a scăpat vreun minister fără tăieri.

PARTEA A III-A

Redăm interviul integral:

„Este nevoie de un vot în Parlament. Aceasta este cea mai potrivită formulă politică”

Mediafax: ALDE a primit un răspuns din partea premierului Viorica Dăncilă cu privire la restructurarea guvernamentală. Premierului a anunțat că va merge pe varianta unei remanieri, adică nu va ajunge în Parlament. Este ALDE mulțumit cu acest răspuns?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu sunt mulțumit cu acest răspuns și am să vă explic despre ce este vorba pentru că am văzut în ultimele zile și foarte multe comentarii neavenite, aprecieri că ALDE șantajează premierul sau PSD. Nu poate fi vorba de un astfel de lucru pentru că nu cerem nimic. Nu am cerut posturi guveramentale, avem. Nu am cerut alte poziții sau avantaje care să poată să îndreptățească folosirea acestui termen. Am avut însă o discuție cu doamna premier în care, bazat pe experiența mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării, dar în ce sens, în sensul de a-i da posiblitatea să treacă din această defensivă în care se află Guvernul și practic și coaliția, de o bună bucată de vreme, într-o situație de ofensivă. Pentru asta ar fi fost nevoie și ar fi nevoie de câteva lucruri esențiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituții ale statului și nu în ultimul rând o restructurare a echipei guvernamentale care să șteargă această impresie de lipsă de competență care trebuie să recunoaștem planează asupra guvernului existent. Pentru acest lucru este nevoie de un vot în Parlament. Aceasta este cea mai potrivită formulă politică, este prevăzută de altfel și în Constituție și cred că este tribuna cea mai importantă pe care trebuie să o utilizezi dacă vrei să faci un astfel de gest politic.

Un astfel de gest politic ar fi presupus evident să stăm la masă și să discutăm. Și i-am propus doamnei prim-ministru, am rugat-o, să gândească un astfel de plan pe care să îl discutăm împreună și să se gândească în același timp și la majoritatea parlamentară de care are nevoie pentru ca un astfel de plan să poată fi înfăptuit. În momentul de față PSD și ALDE avem 238 de voturi, numai cu 5 mandate peste minimum necesar de 233 și sigur în viziunea mea este nevoie de o consolidare a acestei majorități parlamentare și realizarea acestui vot fără emoții pentru doamna premier.

În mod evident, în momentul de față, UDMR nu cred că mai poate fi adus de partea coaliției de guvernare și atunci sigur că i-am recomandat să se gândeacă la alte soluții. Așadar, având în vedere și propunerea de rectificare bugetară care a fost adoptată ieri prin OUG, și care pentru mine este o formulă departe de a fi mulțumitoare, din contră sunt foarte nemulțumit de modul în care arată rectificarea bugetară, aștept cu și mai mult interes ce intenții are doamna premier pentru viitorul apropiat ca să putem restarta, nu știu dacă e cel mai potrivit cuvânt, activitatea guvernului și a îmbunătăți percepția publică despre coaliție și despre guvernare.

„În momentul de față Guvernul funcționează din inerție”

Mediafax: Ce se întâmplă dacă pe 20 august PSD nu va onora cerințele ALDE? Sunteți pregătiți de opoziție?

Călin Popescu Tăriceanu: Este interesul lor, aș spune, în aceeași măsură cu al nostru de a face acest gest, dacă nu cumva e chiar mai mare, pentru că PSD poartă într-o mai mare măsură povara guvernării. Este un interes comun, cred că colegii din PSD trebuie să se gândeacă foarte serios pentru că ne așteaptă trei scadențe electorale.

Dacă vrem nu să ne mulțumim, așa cum mi se pare mie în cazul PSD ca performanța pe care vor să o atingă participarea la turul unu al alegerilor și eventual intrarea în turul doi și cu siguranță pierderea alegerilor prezidențiale, și vor mai mult decât atât, câștigarea prezidențialelor, sigur că și în perspectiva alegerilor care urmează la anul este nevoie de un gest puternic, de forță, care să arate hotărârea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid și de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzația mea este că în momentul de față Guvernul funcționează, poate nu numai guvernul, instituțiile care țin de administrația centrală, funcționează din inerție.

Nu există o direcție clară care să se fi dat și pe care să o urmeze. Așa se face că azi, când discutăm despre buget, observ un lucru și vă spun că am mari dezamăgiri: de la preluarea guvernării în ianuarie 2017, au fost câteva deziderate pe care și eu și alții le-am enunțat: să începem autostrada Ploiești Comarnic- Brașov. Suntem la peste doi ani și jumătate și nu s-a întâmplat nimic. Am prevenit-o pe doamna premier că aceasta formulă de parteneriat public privat pe care a lansat-o la un moment dat nu poate să ducă la concretizarea acestui proiect. Îmi pare rău că am avut dreptate. Suntem azi exact cum eram în ianuarie 2017. Discut acum despre autostrada Pitești-Sibiu care face parte din Cordinorul IV Paneuropean. Este o bucată esențială care ar permite sudului României să se lege de Transilvania și de Vest, de Europa Centrală. În momentul de față marea parte a ramurilor industriale din economie, cum e industria automobilului, sunt situate în sudul țării. Această bucată de autostradă este ca un plămân prin care economia românească trebuie să respire. Unde suntem astăzi? În același stadiul în care eram în 2017 în care ni se spune că studiile de fezabilitate, care au fost făcute, dar care nu au fost acceptate de Comisia Europeană, ar putea să fie valabile pe baza lor să se demareze proiectul. Ei bine, Comisia Europeană nu și-a dat acordul pe aceste studii de fezabilitate, care, dacă nu mă înșel, au o vechime de aproape 20 de ani. Nu s-au făcut alte studii noi. Și stăm blocați, nu se mișcă nimic.

„Nu vreau să parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit expresii de genul „câinele nu pleacă de la măcelărie”. Colegii mei sunt vegetarieni”

Am discutat despre drumul rapid Pitești- Craiova, esențial pentru industriile care se găsesc la Craiova, pentru uzina Ford, nu se întâmplă nimic, am discutat despre autostrada care să lege Moldova de Transilvania, la fel nu se întâmplă nimic. Eu am un spirit practic mai dezvoltat decât al altora, dar nu cred că sunt singurul. Cetățenii astăzi, în România, după doi ani și jumătate de guvernare, de creștere economică, aș spune record, perioadă în care s-au mărit salariile, pensiile, a scăzut șomajul, există totuși un grad mare de nemulțumire. Sondajele arată că peste 70% din populație consideră că România merge într-o direcție greșită.

În condițiile în care creștere economică, cresc salariile și pensiile, șomajul e scăzut, înseamnă că în altă parte sunt cauzele acestei percepții defavorabile privind actul de guvernare. Eu cred că trebuie făcut imperios ceva, dacă vrem să abordăm cu șanse alegerile viitoare și este de interes comun acest lucru.

Îi rog pe colegii din PSD să se gândească foarte serios la acest subiect, care ne dă posibilitatea să mergem mai departe, nu să ne mulțumim să terminăm târș-grăpiș o guvernare. Ambiția mea nu este asta. Pentru mine și pentru colegii mei nu funcțiile în Guvern sunt importante. Nici pe mine președinte al Senatului, că am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu dorește să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcția de președinte al Senatului. Complet greșit nu vreau să parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit și alte expresii de genul „câinele nu pleacă de la măcelărie”, vedeți proverb savant din popor, e vreau să îi anunț pe foarte mulți că colegii mei sunt vegetarieni.

„Nu suntem dispuși la infinit să cauționăm promisiuni”

Mediafax: Iar vegetarienii pleacă în Opoziție dacă nu se îndeplinesc cerințele?

Călin Popescu Tăriceanu: Eu nu vreau să plecăm în Opoziție , dar dacă o să văd că guvernarea se poticnește și nu poate să ofere cetățenilor ceva care să merite, să justifice continuarea guvernării, noi nu suntem dispuși la infinit să cauționăm promisiuni. La începutul acestui an am discutat despre bugetul pe 2019 și s-au făcut promisiuni și din partea Ministerului de Finanțe și din partea ordonatorilor principali de credit că vor fi capabili să consume banii pe investiții. Ce s-a întâmplat vedem acum că s-au tăiat banii de investiții, au promis că vor fi demarcate proiecte de infrastructură- proiectele de infrastructură nu au pornit, vedem în schimb că suntem în situația în care se fac amputări masive la Educație, la Fonduri Europene, la multe alte ministere, cercetării. Eu când vorbesc de România viitorului trebuie să investesc bani în cercetare, noi tăiem peste 300 de milioane de lei de la cercetare.

Lucrurile acestea nu îmi dau confortul necesar nici mie și nici colegilor să privim cu seninătate viitorul. Vă spun că mai degrabă sunt preocupați, nemulțumiți, îngrijorați. Vreau să constribuim și noi, împreună cu partenerii de coaliție, așa cum v-am spus, la o regândire, repornire a motoarelor acestei guvernări.

„O remaniere o faci din mers, o faci cu președintele. Doamna premier să înțeleagă că maniera de a duce targa pe uscat o perioadă este defavorabilă”

Mediafax: I-ați spus premierului ce ați spus acum, că aveți sentimentul că guvernarea merge din inerție?

Călin Popescu Tăriceanu Nu am o agenda dublă, ce v-am spus dumneavoastră i-am spus și doamnei prim-ministru. Înr-o primă fază mi-a dat impresia că este de acord, că înțelege aceste necesități. Ieri să văd decizia lor din Comitetul lor Executiv de a nu proceda la o restructurare, ci de a merge la o remaniere, care este o diferență uriașă. O remaniere o faci din mers, o faci cu președintele, președintele poate să fie de acord sau poate să nu fie, mai degrabă nu este de acord cu propunerile pe care le face doamna premier. Ești de foarte multe ori la mâna lui, nu ai libertatea necesară pe care ți-o acordă o restructurare pe care pe care o treci prin Parlament.

Aceasta manieră de a merge cu pași mărunți nu este o soluție și vă spun și pe baza experienței de 4 ani ca premier care spun că mi-a folosit la ceva, să văd cu mai multă claritate în momente cheie de a reda suflul acestei guvernări. Pașii ăștia văd că sunt calificați în presă și ca un fel de înțelegere ascunsă între doamna prim-ministru și Iohannis.

E adevărat că unii comentatori apreciază că lui Iohannis i-ar conveni foarte mult să aibă acest guvern condus de doamna prim-ministru în continuare pe poziții în acest fel încât să aibă o țintă în care să treacă și în acest fel să își favorizeze propria realegere, dar cred că în acesta este un calcul pe are trebuie să îl facă și doamna premier și să înțeleagă că ar fi păcat ca această manieră de a duce targa pe uscat o perioadă este defavorabilă pe termen lung și domniei sale și partidului care îl conduce și guvernării și trebuie să ne gândim și la cetățeni.

Cetățenii au așteptări, poate așteptările unorra sunt prea mari, poate nu sunt totalmente realiste, dar nu cred că trebuie să facem mai mult, guvernul acesta nu s-a distins prin niște acte de bravura sau realizări deosebite și eu cred că a venit momentul să e gândim la aceste chestiuni care țin de realitatea politică. Și până la urmă știți cum se spune, percepția este a doua realitate, iar percepția publică nu este bună trebuie făcut ceva drastic pentru refacerea încrederii și această încredere nu se poate recâștiga decât prin niște acțiuni de amplitudine, nu mărunțișuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată