Guvernul ADOPTĂ rectificarea bugetară FĂRĂ AVIZUL CSAT

Guvernul ADOPTĂ rectificarea bugetară FĂRĂ AVIZUL CSAT
Publicat: 05/09/2018, 18:12
Actualizat: 25/03/2019, 19:28

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, primarectificarebugetară pe anul 2018, anunță purtătorul de cuvânt al instituției, Nelu Barbu, la finalul ședinței de la Palatul Victoria.

Rectificarea bugetară a fost adoptată fără avizul CSAT, proiectul fiind introdus pe ordinea suplimentară a ședinței de miercuri a Executivului.

Decizia Guvernului s-a bazat pe un punct de vedere al Ministerului Justiției, care susține că Executivul poate adoptarectificarea bugetară fără aviz de la CSAT, baza legală pentru acest punct de vedere fiind o decizie a CCR din 2015, potrivit căreia este obligatorie solicitarea unui aviz de la CSAT, nu și primirea avizului.

Conform proiectului derectificarebugetară publicat pe 3 septembrie de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 8.819,2 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 9.925,9 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 26.959,8 milioane lei la 28.066,5 milioane lei, dar, urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2018, se menține, în termeni cash, la nivelul de 2,97% din PIB.

Printre instituțiile care au primit bani în plus larectificarese numără:

– Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +2.296,5 milioane lei
– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +955,9 milioane lei
– Ministerul Finanțelor Publice: +580,7 milioane lei
– Ministerul Afacerilor Interne: +366,3 milioane lei
– Ministerul Sănătății: +333,6 milioane lei
– Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: +206,9 milioane lei per sold
– Ministerul Educației Naționale: +178,1 milioane lei,
– Ministerul Transporturilor: +170,5 milioane lei
– Ministerul Fondurilor Europene: +119,2 milioane lei
– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +73,4 milioane lei
– Secretariatul General al Guvernului: +147,8 milioane lei
– Autoritatea Electorală Permanentă: +119,8 milioane lei
– Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +149,5 milioane lei
– Ministerul pentru Relația cu Parlamentul: + 0,544 milioane lei
– Camera Deputaților: + 3,006 milioane lei

Rectificarea bugetară prevede alocări bugetare în minus pentru:

– Ministerul Apelor și Pădurilor: – 7,56 milioane lei
– Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: – 2,335 milioane lei
– Ministerul Muncii și Justiției Sociale: -2.545,4 milioane lei
– Ministerul Afacerilor Externe: -43,4 milioane lei
– Ministerul Energiei: -45,7 milioane lei
– Ministerul Economiei: -15,0 milioane lei
– Senatul României: – 2 milioane lei
– Ministerul pentru Mediul de Afaceri: – 9,92 milioane lei
– Ministerul Turismului: -17,3 milioane lei

– Serviciul Român de Informații: -113,0 milioane lei
– Serviciul de Informații Externe: – 2,84 milioane lei
– Serviciul de Pază și Protecție: – 15,092 milioane lei
– Serviciul de Telecomunicații Speciale: -14,207 milioane lei
– Administrația Prezidențială: – 11,109 milioane lei

Potrivit rectificării bugetare, bugetele componente ale bugetului general consolidat care au înregistrat majorări ale veniturilor sunt: bugetul de stat +948,4 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat + 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru șomaj +245,9 milioane lei, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate +1.200,4 milioane lei, bugetele locale + 5.082,9 milioane lei, iar diminuări ale veniturilor s-au înregistrat, în principal la bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral și/sau parțial din venituri proprii – 330,9 milioane lei.

veniturile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 948,4 milioane lei. Influențele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri: Alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice: +541,4 milioane lei; Impozit pe venit și salarii: +314,9 milioane lei; Impozite și taxe pe proprietate: -100,7 milioane lei; Taxa pe valoarea adăugată: -1.727,8 milioane lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2018 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale; Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii: +77,1 milioane lei; Taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități: -1.248,6 milioane lei influență generată de eliminarea estimărilor inițiale privind veniturile obținute din vânzarea licențelor 5G de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații în anul 2018; Contribuții de asigurări sociale: +1.222,5 milioane lei; Venituri nefiscale: +2.794,7 milioane lei, influență generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în urma centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital/patrimoniu deținut de stat pe baza situațiilor financiare aferente anului 2017; Venituri din capital: -1.037,4 milioane lei, influență generată de eliminarea estimărilor inițiale privind procedura de vânzare a unei anumite cantități de apă grea aflată în rezerva de stat în anul 2018; Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020: +147,9 milioane lei.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 2.816,4 milioane lei. Influențele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezintă astfel: Cheltuielile de personal se majorează cu 206,6 milioane lei; Cheltuielile cu bunuri și servicii se majorează cu 7,9 milioane lei; Cheltuielile cu subvențiile se diminuează cu 291,2 milioane lei; Transferurile între unități ale administrației publice se diminuează cu 1.618,3 milioane lei; Alte transferuri se majorează cu 1.125,7 milioane lei; Cheltuielile cu asistența socială cresc cu 856,4 milioane lei în principal pentru pensiile militare de stat, indemnizații creștere copil și alocații de stat pentru copii; Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se majorează cu 178,0 milioane lei; Alte cheltuieli se majorează cu 604,4 milioane lei; Fondurile de rezervă se majorează cu 1.209,2 milioane lei; Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă cresc cu 222,7 milioane lei; Cheltuielile de capital se majorează cu 225,2 milioane lei.

„Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, Vasilica -Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis Mediafax.

Premierul Viorica Dăncilă i-a delegat pe ministrii de Finanțe și de Justiție, Eugen Teodorovici și Tudorel Toader, pentru a participa la consultările de joi de la Palatul Cotroceni, a precizat Eugen Teodorovici, după ședința de Guvern.

„Ținând cont de invitația domnului președinte pentru mâine, invitație lansată doameni prim-ministru de a participa la o ședință la Palatul Cotroceni la ora 11.30, cu toate că se cunoștea programul de vizite externe pentru dna prim-ministru, totuși invitația a fost lansată. În această situație, dna prim-ministru a decis ca la această reuniune să merg personal, alături de dl. ministru Tudorel Toader. Delegația de mâine la Cotroceni va avea doi membri ai Cabinetului, în speță ministrul de Finanțe și ministru de Justiție”, a precizat Eugen Teodorovici.

Cei doi îi vor prezenta președintelui răspunsuri la întrebăruile pe care le are, „dar pe care le putea obține și în ședința CSAT de marți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor