no author
Diana Grigore
1378 vizualizări 8 feb 2019

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educaţia şi investiţiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii NATO. De asemenea, la Ministerul Fondurilor, în premieră, am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăşi 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat la 2,5% din PIB," a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a dat asigurări că sunt acoperite în buget şi creşterile de pensii şi salarii.

"Asiguram finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor din sistemul public, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economica, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15 la sută, începând cu 1 septembrie 2019.

În proiectul de buget alocăm 49,85 miliarde de lei pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de 2018. La Ministerul Transporturilor, fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mari.

Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari faţă de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Aşadar, bugetul anului 2019 este unul echilibrat şi concentrat, atât pe susţinerea politicilor sociale şi cele de dezvoltare," a afirmat premierul.

În ultimele zile, mai mulţi primari s-au declarat nemulţumiţi de alocarea bugetară, acuzând că sunt sume care vor fi acoperite tot de cetăţeni.

Viorica Dăncilă anunţă că în bugetul pe 2019 au fost alocaţi bani pentru dotarea fiecărei săli de şcoală, pentru elevii de la clasa a V-a până la a XII-a, cu table electronice interactive.

”În bugetul acestui an, am alocat educaţiei cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând atât spre investiţii, cât şi pentru majorările salariale. Voi enumera câteva programe importante pe care le vom derula în perioada următoare:

- dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive;

- rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ două milioane de copii;

- majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.”

Premierul a anunţat şi alocările bugetare din domeniul sănătăţii:

”Pe sănătate. Sănătatea este o prioritate zero pentru noi. Anul acesta, finanţarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru că, după majorările salariale din anul 2018, se impune şi creşterea investiţiilor în unităţile sanitare. Deci ne preocupăm nu numai de creşterea veniturilor în sănătate, dar vrem şi investiţii în unităţile sanitare. Aşadar, vom finaliza investiţiile pentru reabilitare, extindere, şi dotare a unităţilor sanitare începute în anii trecuţi, cum ar fi Spitalul de Pediatrie Timişoara, spitalele din Fălticeni, Neamţ, Hunedoara şi Bistriţa. Anul acesta Ministerul Sănătăţii are ca prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Naţional „Mama şi copilul”, prin care se vor achiziţiona 1.000 de incubatoare,” a enumerat Dăncilă.

”Investiţii, aşa cum am spus în mai multe rânduri, 2019 va fi anul investiţiilor. În proiectul de buget, alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din PIB pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de 2018.”

Premierul Viorica Dăncilă s-a referit şi la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o nominaliza pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, avertizând că un conflict nu duce la nimic bun.

"Ministerul Dezvoltării are nevoie, mai ales în această perioadă, de un ministru titular, dedicat, cu experienţă. Tocmai de aceea am nominalizat-o în această funcţie pe Lia Olguţa Vasilescu. A gestionat cu succes două dintre cele mai complexe legi adoptate în actuala coaliţie, legea salarizării unitare şi cea a pensiilor. De aceea, argumentele preşedintelui sunt necredibile", a declarat Viorica Dăncilă.

"Preşedintele a răspuns doar prin atacuri şi încercări de blocare a Guvernului. E regretabil că preşedintele vrea să blocheze investiţiile. Îi solicit domnului preşedinte să abandoneze jocurile politice. Românii sunt mult mai importanţi decât o campanie electorală sau jocurile politice. Conflictul pe care îl aduce preşedintele nu aduce nimic bun pentru România şi pentru români. Guvernul trebuie să fie lăsat să lucreze," cere premierul.

Premierul Viorica Dăncilă a raportat că în prima lună de mandat la Preşedinţia Consiliului UE, România a condus aproximativ 70 de trialoguri în Palamentul European şi a reuşit să obţină consens pentru 24 de dosare de pe agenda europeană, în domenii precum transporturi şi finanţe.

”În luna care s-a scurs de la preluarea mandatului, România a condus aproximativ 70 de trialoguri, întâlniri în Parlamentul European, în cadrul european în cadrul cărora au fost obţinute rezultate concrete. Am reuşit să obţinem consens pentru 24 de dosare, care privesc teme cu impact în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, mă refer la agricultură şi pescuit, mediu, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională, muncă şi protecţie a lucrătorilor, competitivitate şi finanţe”, a declarat Viorica Dăncilă.

”Suntem aşadar, implicaţi activ în toate palierele în acţiunile pe care le presupune Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, iar toate acţiunile pe care le desfăşurăm au în centru preocupărilor noastre cetăţenii europeni şi mă bucur că avem o bună cooperare cu celelalte instituţii europene, mă refer la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Ne dorim să menţinem acest ritm de lucru şi în celelalte luni şi să finalizăm şi celelalte dosare”, a adăugat Dăncilă.

Astăzi, în cadrul agendei europene, vor avea loc discuţii între România şi oficialii europeni pe directiva gaz şi copyright.

”Încheiem astăzi încă o săptămână cu activitate intensă şi decizii importante pentru viitorul UE, în calitate de deţinători ai Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Chiar astăzi sunt programate discuţii esenţiale pe directiva gaz şi copyright. Sunt convinsă că, la sfârşitul acestei zile, România va dovedi încă o dată că îşi respectă parteneriatul strategic pe care îl are şi că îşi îndeplineşte cu succes rolul pe care îl are în aceste şase luni,” ne asigură premierul.

România a preluat Preşedinţia Consiliului UE la 1 ianaurie 2019 pentru o perioadă de şase luni.

 

Citește și: