Acțiunea României VA CONTA în dosare ca BREXIT sau cel al bugetului MULTIANUAL al UE

Publicat: 29/12/2018, 17:08
Actualizat: 25/03/2019, 22:42

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba atrage atenția că acțiunea președinției române a Consiliului Uniunii Europene va conta foarte mult în dosare precum ca Brexit sau perspectiva financiară multianuală.

„Înseamnă multe lucruri și să sperăm că nu o să găsim și mai multe semnificații decât ne gândim la acest moment. Vă dau un singur exemplu: Brexit. Ce va însemna un Brexit fără acord? Va fi un lucru foarte important ce vom face ca președinție. În afară de acte delegate și prin comitologie, noi, ca președinție, va trebui să inițiem acte legislative, care să permită inclusiv drepturile cetățenilor britanici din România, pentru reciprocitate, ca cetățenii români din Marea Britanie să nu aibă de suferit. Noi avem asigurări de la guvernul britanic, dar dacă lucrurile vor merge în direcția pe care nu ne-o dorim – oricum, nu ne-am dorit nici ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dar o ieșire dezordonată este scenariul cel mai negru pe care putem să-l avem. Va fi foarte important ca atunci să acționăm astfel încât cetățenii noștri, cetățenii europeni să nu aibă de suferit. Deci acțiunea noastră va conta foarte mult,” a explicat George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene, pentru Mediafax.

„Alt lucru este dosarul legat de perspectiva financiară. Este vorba de bugetul multianual, este vorba despre modul cum vom dezvolta această țară, cum vom permite procesul de convergență să continue, care vor fi politicile de coeziune, ce tip de politici vom avea în domeniul apărării, pentru că acolo vorbim și de fonduri de apărare, acolo vorbim și despre cercetare, de schimburi academice, vorbim de programul Erasmus. Deci, practic, integralitatea de politici europene care reprezintă noțiuni care țin de politică internă, este vorba despre ceea ce cetățeanul european va trebui să facă sau va putea folosi ca oportunitate. Este un lucru important ceea ce vom face ca președinție, inclusiv chestiunile care pot părea esoterice – dosare legislative, perspectiva financiară multianuală, lucruri care au impact foarte direct pe cetățean.

De altfel, tema pe care noi am ales-o descrie ceea ce vrea să facă România, ceea ce a vrut să facă România din primul moment în care a intrat în Uniunea Europeană. Este vorba despre Coeziune, o valoare comună europeană>, care reprezintă, pe de o parte, în plan politic, unitate, în plan economic înseamnă convergență, care înseamnă până la urmă modernizare, care înseamnă modernizarea societății, procesul fundamental pentru care România a intrat în Uniunea Europeană și, binențeles, este vorba de coeziunea socială, care înseamnă nediscriminare, că cele patru libertăți fundamentale nu pot fi separate. Nu putem să avem beneficii sociale diferite de la un cetățean european provenit dintr-un stat membru față de un alt cetățean european provenit din alt stat membru, care reprezintă de fapt cheia nediscriminării în interiorul pieței unice”.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a acordat un interviu agenției de presă Mediafax, care va fi publicat integral marți, 1 ianuarie 2019.

România va exercita, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația