GÂNDURILE LUI CRISTOIU. Rareș Bogdan a fost studiat, NU reprezintă o măsură disperată a PNL / Sebastian Ghiță îndeplinește o misiune asumându-și un partid naționalist (II)

Publicat: 18/03/2019, 10:58
Actualizat: 25/03/2019, 19:38

Urmăriți aici prima parte a interviului.

Monica Mihai: Că tot vorbim de Laura Codruța Kovesi, în această săptămână cei din Italia au venit cu niște reacții în urma informației că Laura Codruța Kovesi ar fi preferată pentru funcția de procuror șef și au spus că nu li se pare normal ca pe acea listă scurtă care a fost prezentată comisiilor să nu apară și-un italian având în vedere că existau patru procurori italieni care și-au depus candidatura.

Ion Cristoiu: Procurorii italieni sunt chiar specialiști, adică ei s-au bătut cu Mafia.

Monica Mihai: De ce nu s-a regăsit niciun procuror italian pe acea listă scurtă?

Ion Cristoiu: Pe mine mă miră că de-abia acum au sesizat. Nu s-au regăsit pentru că era din start… dacă erau și doi-trei italieni era mai complicat să o pui pe primul loc pe Codruța Kovesi.

CITEȘTE ȘI: GÂNDURILE LUI CRISTOIU. Nicio forță politică din România nu a pornit bătălia cu STATUL PARALEL în numele democrației / Kovesi i-a lichidat pe Gelu Diaconu, Tiberiu Nițu și Victor Ponta (I)

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi era greu că dacă venea un italian, nu știu biografia lor, și spunea că „Am destructurat zece sau trei organizații ‘Ndrangheta sau Mafia siciliană sau Cosa Nostra” era greu să spui din punctul de vedere al opiniei publice…. După părerea mea însă această numire va trena, deși pe plan intern activitatea, secțiile, anchetarea Codruței Kovesi e în favoarea ei, pe plan extern nu este.

Monica Mihai: Spuneați că vi se pare ciudat că italienii au așteptat atât de mult până să aibă o reacție. Este posibil ca liderii, liderul PSD sau Partidul Social Democrat să fi apelat cumva la zona aceasta, la italieni și la eurosceptici pentru a o sabota pe Laura Codruța Kovesi?

Ion Cristoiu: Nu, domnul Liviu Dragnea nu are legătură cu nimeni din afară, n-are telefoane. Nu, a fost altceva foarte important. Dacă ați observat această poziție vine dinspre o țară în care puterea este eurosceptică. La ora actuală, în perspectiva europarlamentarelor, s-a constituit în Europa deja un bloc – nu ne punem pe noi, nu-l luați pe Dragnea că el e neserios – Orban, Salvini, Le Pen, Marie Le Pen, polonezii care, și aici e foarte importantă poziția procurorului, care spune așa: „Uniunea Europeană nu trebuie să fie o nouă Uniune Sovietică”. Adică să vină ei de la Bruxelles, birocrații, indiferent cine or fi ei, și să zică „Noi vrem așa și voi trebuie să stați drepți”. În cazul Codruței Kovesi noi avem un caz flagrant de sovietizare a Uniunii.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că pe plan național, o țară, România, care are recunoscut un stat de drept, deocamdată nu a fost scoasă din Uniune, are o anchetă în legătură cu o doamnă numităCodruța Kovesi. Ai două posibilități: să contești, să considere birocrații de la Bruxelles că aceasta esteo anchetă politică, atunci înseamnă că în România…

Monica Mihai: Nu se mai respectă statul de drept…

Ion Cristoiu: Atunci s-o scoată din Uniune. Doi: până acum ni s-a spus, tot de la Bruxelles, că toate anchetele procurorilor sunt corecte, n-a spus așa? Și atunci avem un lucru la nivelul Uniunii Europene, avem o încercare a birocraților, eu nu spun a Uniunii, sunt niște birocrați acolo și comisarul ăla sau ce este el, președintele Comisiei, ce, el nu e birocrat? Și când o să termine aici o să plece la un consorțiu sovietic sau rusesc, cum au făcut și alții, de a impune. În cazul de față, câtă vreme o doamnă este sub anchetă și România nu a fost scoasă din Uniunea Europeană ei trebuie să țină cont.

Monica Mihai: Au existat în ultimele zile zvonuri cum că aceste negocieri pentru numirea procurorului șef european ar fi destul de tensionate și că s-ar putea să se întindă pe o perioadă mai lungă și chiar a apărut informația că s-ar putea ca procurorul-șef european să fie numit după alegerile europarlamentare.

Ion Cristoiu: Mi se pare absolut corect. Toată această grabă este aberantă pentru că Victor Orban a propus un lucru chiar mai interesant, anume chiar actuala comisie să fie suspendată. Pentru că noi avem alegeri, nu știu care e rezultatul…oricum alegerile vor da o altă configurație Parlamentului, o altă Comisie…

Monica Mihai: Spuneți că nu are greutatea necesară având în vedere că această comisie va fi schimbată.

Ion Cristoiu: Păi ei sunt muribunzi. Deja au început alegerile, au început campania, da? Chiar dacă ei mai rămân ca să predea, pe 26 mai, ei au terminat-o, au plecat, da? Păi și cum, ei acum în fugă fac repede procurorul? Care e problema? Să aștepte. Poate că o pun tot pe Codruța. Adică aici, statele europene, șefii de stat, sper că și domnul Iohannis, vor spune această chestiune: care e graba?

Monica Mihai: Adică să așteptăm alegerile europarlamentare…

Ion Cristoiu: Dacă ați observat dumneavoastră, este o chestiune aberantă. Se grăbesc să pună procurorul, dar echipa procurorului n-a fost încă făcută. Nu înțeleg de ce pentru că echipa trebuia… ați văzut că abia acum se numesc, da?

Monica Mihai: Acum s-au făcut deja niște înscrieri…

Ion Cristoiu: Democratic, logic mi se pare să așteptăm noul Parlament, noua Comisie și nu am nicio problemă, poate să o numească pe doamna din nou.

Monica Mihai: Aș vrea pe scurt să vorbim în câteva idei despre circularea care stă la baza acuzațiilor aduse Laurei Codruța Kovesi care a apărut în această săptămână. Circulara prin care, practic, un martor putea să fie audiat și în calitate de martor cunoscut și în calitate de martor ascuns.

Ion Cristoiu: Da. în discuția acestei circulare s-a neglijat un aspect foarte important. Potrivit Codului de Procedură Penală, martorul protejat este o excepție…

Monica Mihai: Nu o regulă.

Ion Cristoiu: E o excepție. De ce? Pentru că protejarea unui martor este o operațiune foarte complicată, chiar costisitoare. Doi: în mod normal este ca martorul, cu excepția cazului în care viața lui este în pericol, să poată să se ducă în instanță și la anchetă și să privească în ochi…

Monica Mihai: Persoana pe care o acuză…

Ion Cristoiu: Și să spună. Mie mi se pare absolut corect, normal. Eu sunt martor, te-am văzut furând, am văzut că ești corupt, o spun și dacă mi-ești frate, nu-i așa? și dacă mi-ești prieten, da. Ah, sigur, dacă este… viața mea e în pericol, adică în momentul în care eu spun și tu mă împuști…. Ce șmecherie, ce ticăloșie au făcut cei de la DNA. Au forțat.Ea e prevăzută, ca de obicei, la noi se ia o lege…

Monica Mihai: Și se interpretează…

Ion Cristoiu: Și se umflă și se umflă, cum făcea Traian Băsescu cu Constituția, că mai avea un pic și Constituția ajungea așa, cât o bibliotecă. Ea era mică și în fiecare lege mai zicea el că interpretarea e așa, cum voia el, da?

Monica Mihai: Subiectiv.

Ion Cristoiu: Da. În cazul de față, repet, normal e ca acești oameni, acești martori protejați, să nu fie … pentru că unii dintre ei, vă spun în cazul lui Stan, cel de la Dâmbovița care a și murit… era colegul lui de partid. Păi și cum adică, colegul lui de partid era protejat. Era situația în care tu nu știai…

Monica Mihai: Cine ți-a făcut denunțul

Ion Cristoiu: Da, dar de ce era așa? Pentru că în momentul în care tu trebuia să minți, venea procurorul… spunea „Băi, nu pot, dă-o-ncolo, să spun că ăla că a furat și cutare că se uită în ochi mei și mă întreabă, nu!” Și atunci primea această protecție, el nu apărea niciodată în anchetă și, culmea, tu nu știai niciodată cine e ăla. Așa ceva nu există.

Monica Mihai: Cine te-a acuzat…

Ion Cristoiu: Era foarte important pentru stabilirea adevărului pentru că în instanțe, dacă ești martor normal, vii în fața judecătorului, judecătorul stă acolo, da?

Monica Mihai: Și îți spui sub jurământ declarațiile.

Ion Cristoiu: Și judecătorul vede că tu minți, da? Mai ales că s-ar putea ca unii din ei, uitându-se la victimă, să-și dea seama și să le fie rușine și să-și retragă…. Nu, deci asta a fost chestiunea, nu că erau mai mulți. Nu mai spun că unul era de mai multe… Asta era o modalitate de înfundare a unui om, ușurința cu care era înfundat. Martorul spunea; „Nu am curaj să-i spun”, „Nu ai curaj, nicio problemă, te declarăm sub acoperire!”

Monica Mihai: Haideți să vorbim despre lovitura electorală a săptămânii. Suntem într-un an cu două alegeri importante și care vi se pare, în această săptămână, lovitura electorală?

Ion Cristoiu: Lovitura electorală, contrar a ce spun adversarii PNL, este dată de PNL, prin punerea pe listă, primul pe listă a lui Rareș Bogdan, colegul nostru sau fostul coleg că acum este în politic. Am fost la câteva emisiuni și am discutat numai despre asta și când erau colegii de platou și spuneau „Da, dar și care e afacerea?” Cum care e afacerea?Nu vedeți că noi discutăm despre asta? Dacă nu era această mișcare discutam noi acum? Deci din punct de vedere mediatic s-a atras atenția asupra listei.

Monica Mihai: Cărui electorat i se adresează Rareș Bogdan?

Ion Cristoiu: Rareș Bogdan, deci, foarte importante câteva precizări: în legătură cu listele acestea de europarlamentare, punerea pe liste de două categorii…

Monica Mihai: Așa. Care sunt acelea?

Ion Cristoiu: Cea mai importantă în România, care e România aia confuză și politrucă, este aceasta: te pun ca să te trimit la Bruxelles. Anul acesta a crescut miza. Dau o știre, la PSD sunt 142 de inși care vor să se ducă. Miza, că pentru a fi europarlamentar este un lux, e o pensie de lux, ceea ce nu e posibil. Pentru că privilegiile sunt uriașe, ai dreptul să-ți aduci acolo…

Monica Mihai: Adică practic îmi spuneți că cei care sunt puși pe listă e cumva un favor returnat.

Ion Cristoiu: E foarte important, anul acesta, față de alți ani, o să vedeți pe liste pe Blaga, pe Hava la ei, și-o să vedeți și la PSD. La alegerile anterioare politicienii de marcă nu voiau să se ducă că era considerată un fel de scoatere în afara circuitului. Acum și-au dat seama că înseamnă parale, uriaș…

Monica Mihai: Vizibilitate la nivel european…

Ion Cristoiu: Vizibilitate, posibilitatea de a-ți aduce niște nepoțele, pentru că știți că poți să-ți faci un cabinet, călătorii…

Monica Mihai: Da, există. Fiecare europarlamentar are un buget pentru consilieri.

Ion Cristoiu: Foarte important, asupra partidelor, poate cu excepția USR-ului, o presiune „Pune-mă și pe mine pe listă”.

Monica Mihai: De ce cu excepția USR?

Ion Cristoiu: Ei încă nu sunt conștienți, ei încă sunt în faza romantică, nu vor să se ducă. Și e foarte important ce spun, asta înseamnă pe de-o parte o corupție pe care o suspectez, cred că prețul unui loc a ajuns, foarte important, mare…

Monica Mihai: Mai ales în an electoral.

Ion Cristoiu: Nu, acolo, la europarlamentare zic, prețul de a fi acolo. Adică zice „Cât câștigi acolo pe an, păi îmi dai și atât”. Și atunci mă întorc, și atunci poți fi pus pe listă, hai să-l punem, da? În cazul lui Rareș Bogdan nu avem de-a face cu o punere pe listă ca răsplată, ci avem primul loc pe listă pe ideea că va trage…

Monica Mihai: Catalizator.

Ion Cristoiu: Da. Dar în același timp avem de-a face și cu un moment politic. Trecerea unui jurnalist, coleg de-al dumneavoastră, nu al meu că eu sunt mai bătrân, în politică. Rareș Bogdan a fost studiat, nu e o întâmplare, nu e cum se spune, e foarte important, nu e cum spun adversarii o măsură disperată a PNL.

Monica Mihai: Este o măsură studiată?

Ion Cristoiu: Da, de o lună-două a fost trecută în sondaje, planurile sunt foarte mari, este planul să candideze, să ia președinția organizației de București.

Monica Mihai: Deși momentan acesta a anunțat că nu vrea să facă acest lucru.

Ion Cristoiu: Deci, în legătură cu Rareș Bogdan nu avem de-a face cu o punere pe listă a unui jurnalist pentru că a servit PNL-ul, ci ca să salveze PNL-ul.

Monica Mihai: Ați spus dumneavoastră adineauri că nu mai este Rareș Bogdan jurnalist, că acum nu mai este colegul nostru jurnalist, este un om politic. Totuși acesta a declarat în cursul săptămânii că el vrea să își păstreze emisiunile de televiziune pe care le are, chiar dacă nu le va mai putea face cu o frecvență zilnică și că și-ar dori chiar să facă transmisiune specială de la Bruxelles în calitate de jurnalist. Cum vedeți? Se pot amesteca aceste două lucruri?

Ion Cristoiu: Da, din surse am aflat că în locul lui la RealitateaTV va veni domnul Robert Turcescu care e chiar parlamentar. De ce, poate să fie, nu e incompatibil… adică sigur, eu nu aș face.

Monica Mihai: Deontologic? Este deontologic compatibil?

Ion Cristoiu: Nu, ce e aia deontologia? Este… deci problema e că poți să fi un moderator, politician, poți să fi și hoț de buzunare. În cazul de față nu e o problemă de deontologie, ci este o problemă dacă ai credibilitate sau nu.

Monica Mihai: Asta era următoarea întrebare pe care voiam să vi-o adresez. Ce credibilitate ar putea să aibă un om care este un om politic, stă totuși la pupitru de jurnalist și face niște acuzații, să spunem, la un partid de opoziție? Care ar fi credibilitatea…?

Ion Cristoiu: Păi nu știu, întrebați telespectatorii. În fața mea și a dumneavoastră nu, dar dacă are la telespectatori… deci din punctul acesta de vedere nu e o chestiune de deontologie și v-am dat exemplul cu Robert Turcescu, este o chestiune de credibilitate. Dacă conducerea postului zice că este de acord poate că și crește ca rating. Mișcarea nu e reală a lui Rareș Bogdan pentru că ați înțeles, ai un instrument nu de dragul… stați un pic, că nu de dragul presei face el…

Monica Mihai: Un instrument în care poți să îți pui punctul de vedere?

Ion Cristoiu: Da, adică el ca politician vrea asta nu ca jurnalist, să nu credeți că el arde, suferă acuma că nu mai e…Îl știu bine pe Rareș Bogdan, am lucrat cu el vreo 3 ani, și el este genul, e foarte important ce vă spun că poate veți face și dumneavoastră politică, este genul de jurnalist și sunt mulți, am scris și despre ei, care au și componentă politică.

Monica Mihai: În discursul jurnalistic?

Ion Cristoiu: Da, în felul lor de a fi. Mereu am spus, nimeni nu vrea să mă creadă, eu nu sunt bun de politician, nu mă văd. Dar sunt foarte mulți jurnaliști, vedete, moderatori care pot fi și politicieni și ca să închei, nu am înțeles niciodată de ce … am văzut mulți colegi de ai lui de breaslă care îl înjură și își exprimă uluirea că un jurnalist intră în politică. Păi a intrat în politică și Gigi Becali, adică de ce un jurnalist…

Monica Mihai: Și la Gigi Becali reacția a fost de surpriză.

Ion Cristoiu: Reacția este în felul următor, adică un jurnalist intrat în politică e considerat din start un imbecil, nu e adevărat. Adică de ce nu ar fi și jurnaliștii chiar președinți… a ajuns profesor de fizică președinte?

Monica Mihai: A ajuns.

Ion Cristoiu: A ajuns Gabi Firea, jurnalistă, primar al Capitalei? De ce am exclude posibilitatea…De ce am exclude? De ce li se ia dreptul jurnaliștilor să aibă ascensiuni politice extraordinare, de ce? Adică dumneavoastră sau hai, noi jurnaliștii, suntem ce? O categorie? Dimpotrivă, este una din profesiile cele mai apropriate de politică, da? Deci din punctul acesta de vedere eu pledez pentru ca cât mai mulți jurnaliști să intre în politică, pentru că vor înviora politica, știu meserie…

Monica Mihai: E un suflu nou.

Ion Cristoiu: Și mai e un suflu nou.

Monica Mihai: Mai avem două luni până la europarlamentare, deja s-au conturat strategiile politice ale fiecărui partid, avem PNL care și-a prezentat lista pentru europarlamentare în această săptămână. Există o mișcare interesantă, avem mașinăria clasică politică și aici vorbim de partidele mari, de PSD și de PNL care își mobilizează alegătorii și avem mașinăria stradală și aici vorbim de alianța USR-PLUS. Credeți că va reuși să combată mașinăria stradală mașinăria politică puternică a partidelor mari?

Ion Cristoiu: Cele două mașinării… cer o nuanță, pe de o parte avem mașinăria clasică a partidelor tradiționale, care înseamnă primari, structuri, adică o mașinărie care scoate oamenii la vot, în momentul în care i-ai scos pe oameni la vot e clar că votează pe tine…și, de cealalată parte, această mișcare a USR și PLUS care e dictată de faptul că ei nu au structuri în teritoriu și atunci încearcă prin aceste mijloace, cu strângeri e semnături, activism…

Monica Mihai: Își atrage simpatizanți?

Ion Cristoiu: Activism, provocarea unor incidente mediatice, ele fac parte… să știți și cu Oana Bogdan și cu… ele fac parte… și toate aceste partide în lume care nu au, în primul rând nu au ieșire la media mare, pentru că media mare e blocată de partidele tradiționale și atunci încearcă prin scandaluri mediatice, ați văzut ei sunt maeștri în asta, ca să atragă atenția și fiecare scandal e în folosul lor că aflăm și noi că PLUS are pe domnișoara Oana Bogdan, nici nu știam, dar acum am aflat și poate că unii dintre alegători vor vota. Problema fundamentală la aceste europarlamentare va fi emoția.

Monica Mihai: Cine generează emoția dacă câștigă.

Ion Cristoiu: Dacă, pe de o parte PNL și PSD nu au nici un interes să genereze emoții ca să fie prezența numai a structurilor…

Monica Mihai: Adică spuneți că ei nu mai trebuie să depună un efort atât de mare pentru că deja au structurile clasice.

Ion Cristoiu: Nu, nu au interesul să aibă pentru că în momentul în care se creează emoția este în favoarea USR. Problema pentru cele două partide este să nu vină la vot și alți alegători care…

Monica Mihai: Cei care nu au venit până acum.

Ion Cristoiu: Da, cei care au venit până acum au venit sau pentru PNL sau pentru PSD. Acuma interesul este să nu cumva să vină și din ăia care nu au votat până acum și care sigur nu vor vota cu ele.

Monica Mihai: Și aici va conta foarte mult și discursul fiecărui partid. Cum vi se par în momentul de față direcțiile pe care au mers partidele pentru alegerile europarlamentare, vorbim de naționalism, de capitalism?

Ion Cristoiu: Să luăm pe rând. E clar că mașinăria PSD-istă s-a pus în funcțiune. Crin Antonescu mi-a spus o dată, după ce a avut experiența USL spre sfârșite, cum a constatat el cu stupoare că intră în mașinăria PSD, nici nu știți, aia e o mașinărie infernală, cu primari, cu consilieri. Adică veniseră liberalii, săracii, cum erau ei cu plete, și dintr-o dată au intrat în mașinărie. Din punctul acesta de vedere PSD deja a pornit mașinăria. Este vorba în primul rând de turneele pe care le face domnul Liviu Dragnea pe care eu le iau în serios, le vom discuta o dată, toate sunt deja turnee electorale.

Monica Mihai: În care are același discurs, dacă stăm să le analizăm din ultimele săptămâni, sunt destul de similare.

Ion Cristoiu: Da, au aceeași figurație. Trebuie să facem o emisiune despre că o să mai fie, a figurației lui… păi, el joacă o piesă de teatru…

Monica Mihai: A felului în care se poziționează vis-a-vis de public…

Ion Cristoiu: Da, ați văzut și dumneavoastră acolo, el nu e dictator, el îi cunoaște pe toți…

Monica Mihai: Are o latură umană în care transmite salutări iubitei sale în public…

Ion Cristoiu: Da, e o piesă de teatru, ați observat? Unde se duce își amintește, că la Ialomița nu știu ce am făcut, la Târgoviște nu știu ce am făcut, e foarte important, el nu e dictatorul, da? Are această temă, dar trebuie neapărat o chestiune separată, o să și scriu despre el. Tema lui fundamentală, peste tot, este „capitalismul românesc trebuie apărat de multinaționalele din capitalismul străin”. Păi, asta e tema PNL…

Monica Mihai: Ce caută un lider de stânga să militeze pe segmentul de dreapta al politicii?

Ion Cristoiu: El este candidatul la președinție și în spatele lui e o mașinărie. Mașinăria asta a descoperit un lucru: PSD-iști nu mai au nevoie, gata sunt cuceriți, da? S-a căsătorit cu ei, au făcut și un copil ca să zic așa. Și acum problema este să cucerești și celălalt electorat. Și iată, electoratul PNL și avem… cel mai prost stă PNL-ul la ora actuală… pentru că tema lor de campanie… deci tema PSD este așa: patrioți în Europa, da? Și România merită mai mult.

Monica Mihai: Este un slogan inspirat?

Ion Cristoiu: Păi de aia se bazează pe tema de europarlamentare. Noi, românii vrem să ni se dea și nouă un pic de demnitate, temă, da? E o temă. PNL nu știu ce temă are.

Monica Mihai: Ce e interesant la ce am discutat și în edițiile trecute este că din electoratul PNL ia și USR, acum îl avem și pe Liviu Dragnea care a început cu un discurs ușor capitalist tinde să atragă și PSD din electoratul PNL, care mai este electoratul PNL?

Ion Cristoiu: Păi întrebați-i pe ei. După părerea mea PNL… noi a mai discutat de nenumărate ori și uneori v-am și contrazis și v-am spus acest lucru: în aceste momente noi, publiciștii, jurnaliștii, trebuie să raportăm ce face un politician la electoratul lui. Ceea ce nouă ni se pare că e o prostie, așa ni se pare nouă, pentru el nu e. Adică, în momentul în care domnul Dragnea vine și spune „Noi exportăm grâul și nu facem napolitane” sigur, dumneavoastră care sunteți așa … și eu mai puțin, că sunt sceptic, spunem”Nu se poate, asta e o prostie”. Nu. Povestea cu aurul, la care toată lumea a râs, a zdrobit.
PNL s-a trezit în situația că nu se adresează nimănui, el se adresează cu justiția USR-ului, aia e tema lor

Monica Mihai: Pentru că a vizat un anume segment.

Ion Cristoiu: Da, pentru că v-am explicat și data trecută, totul este electoral, florile înfloresc electoral, tot ce se face acum este cu sondajul în față. Am văzut sondajul înainte de a fi lansat domnul Rareș Bogdan, am văzut sondaje. Au fost puse în sondaje, care sunt problemele, de unde îi ia, că sondajele arată și de un îi iei și ce trebuie să faci. La ora actuală îți spun să faci mașinăriile electorale. Mai țineți minte când dansa Elțîn? Și era și beat. I-au zis ăia: „Dacă nu dansezi, nu câștigi”. Și acum PNL s-a trezit în situația că el nu se adresează nimănui, el se adresează cu justiția USR-ului, aia e tema lor. Ei trebuiau să meargă pe altceva. Pro România iar nu are, pierde din start. Cui i se adresează Pro România?Că de fiecare dată, repet, când faci un ziar, când faci o fabrică de înghețată și mai sunt încă 200 te gândești de unde iei pentru că ăia care mănâncă înghețata clasică… sau nu… ăia care citesc un ziar monden, da? Păi dacă eu mă apuc acum să fac un ziar monden de unde îi iau?Că ăia sunt deja ai lui ăla. Trebuie să mă gândesc! Ori la ora actuală PNL nu are… USR are nișa, da?

Monica Mihai: PSD își are…

Ion Cristoiu: PSD are asta cu demnitate, cutare, PMP nu are nici o nișă, Pro România iar nu are nici o nișă…este cu „Jos Dragnea”.

Monica Mihai: Este nișa celor care îl urăsc pe Dragnea, sau…

Ion Cristoiu: Da, ca să zic așa, îl urăsc pe Dragnea. Mi-a spus mie aseară un taximetrist care era simpatic și a zis „Bun, și dacă moare Dragnea?” Un taximetrist spune: foarte multe partide au drept program să moară Dragnea. Bun. Și dacă moare? Adică e o prostie, programul nu trebuie să fie să moară ăla, să plece ăla…

Monica Mihai: Haideți să trecem la ultimul subiect al emisiunii și anume la topul politicienilor. Vom face săptămânal un clasament cu cei mai importanți sau cei mai activi politicieni cărora le vom da note. Care este, din punctul dumneavoastră, politicianul de pe locul 5 în această săptămână?

Ion Cristoiu: Pe locul 5 este Crin Antonescu. Eu să spun la fiecare și de ce. Crin Antonescu, pentru că nu s-a supărat că nu a fost pus pe primul loc și în locul lui este Rareș Bogdan. Din punctul acesta de vedere consider că e un gest politic, sigur e un gest și în favoarea soției.

Monica Mihai: Vă așteptați la o reacție din partea lui?

Ion Cristoiu: Da, e ceva în neregulă cu Crin Antonescu. Adică să fii până mai ieri … să candidezi la președinția României și acum să fii un pașnic client al magazinelor de la Bruxelles, e ceva în neregulă. Vă spun sincer, imaginați-vă… am 71 ani, mă vedeți pe mine liniștit? Păi, el e pensionar la 40 sau cât are, 45.

Monica Mihai: Aveți vreo explicație pentru acest lucru?

Ion Cristoiu: Nu există nicăieri în lume așa ceva. Nu am întâlnit în istoria României. El nu a fost un politician de rang secund, de acord?

Monica Mihai: A fost în prima linie.

Ion Cristoiu: A fost la un moment dat candidat la… a fost președinte interimar, da?

Monica Mihai: A trebuit să facă un pas în dreapta…

Ion Cristoiu: Am înțeles, dar nu poți să renunți, că și eu sunt pensionar dar scriu… ori nu aveam orbul politicii, dacă ai orbul politicii …Nu știu, nu există…. uitați-vă la Traian Băsescu, a făcut două mandate, nu poate să stea. E un mister.

Monica Mihai: Haideți să vedem cine se află pe locul 4.

Ion Cristoiu: Pe locul 4 este Klaus Iohannis în urma a două intervenții. Dacă ați observat, Klaus Iohannis se preocupă la ora actuală de pensionari. E interesant, ați observat?

Monica Mihai: Este neașteptat din partea lui?

Ion Cristoiu: Din partea lui da, din partea echipei din spatele lui, nu. Vă dau o informație. La nivelul lui Klaus Iohannis s-a tras concluzia că pensiile, nu pensionarii, vor fi subiectul numărul 1 al acestui an, anume: PSD a făcut o mișcare genială, adică electorală, în sensul că se pare că vor veni la vot pentru PSD și ăia care vor ieși la pensie în 5 ani.

Monica Mihai: Care se aproprie de pensie?

Ion Cristoiu: Și care deja se gândesc… nu știu, eu sunt pensionar, nu trăiesc numai din pensie. Când o să ajungeți dumneavoastră, ceea ce nu cred, că o să rămâneți veșnic tânără, o să vedeți ce înseamnă pensia. Plouă, ninge, vine pensia. Mărește punctul de pensie, crește pensia, nu fac nimic, vine pensia.Dar gândiți-vă că acum o serie întreagă de oameni vor ieși la pensie, peste un an, peste doi, ei deja sunt pensionari cu modul de a gândi, se interesează de pensie, pe dumneavoastră nu vă interesează, dar ei se interesează, da? Și, în acest moment, cine se ocupă de pensii câștigă electoral. De aia el a început acum campania că nu vor fi bani de pensii, ați observat?

Monica Mihai: Da, și-a mutat discursul puțin și în această zonă.

Ion Cristoiu: Păi și-a mutat pentru că nimic nu te lovește, pe pensionari, că nu vor primi pensia.

Monica Mihai: Haideți să mergem la locul următor. Cine se află pe locul trei și de ce?

Ion Cristoiu: Rareș Bogdan, am și trecut aici, pentru a debutat în politică, a debutat bine deocamdată, vom vedea.

Monica Mihai: Urmează să vedem care vor fi următoarele mișcări. Pe locul doi cine se află?

Ion Cristoiu: Pe locul doi este Tudorel Toader pentru că, indiferent că e discutat, că are cu moțiune simplă, el continuă să vrea să-l dea jos pe domnul Augustin Lazăr.

Monica Mihai: Și a anunțat în această săptămână că s-a deschis concursul pentru funcția de procuror…

Ion Cristoiu: Da, dar ați observat că el merge înainte, de aia e un personaj, de aia merită locul doi. Și locul unu, sigur, este domnul Sebastian Ghiță care de la fugar, mai țineți minte, fugarul Sebastian Ghiță, acum este deja, nu numai că e vedetă, dar deja a și anunțat că va candida.

Monica Mihai: V-ați așteptat la această mișcare din partea lui să se pună pe listă pentru europarlamentare?

Ion Cristoiu: Nu, nu mă așteptam la această evoluție. La toate mă așteptam, dar chiar așa să treci… Dumneavoastră vă mai amintiți, 2017, ianuarie, da, fugise Ghiță, fugarul, când i-au găsit poza, mai țineți minte?

Monica Mihai: Când au găsit poza în care părea slab, când și-a trimis în țară casetele înregistrate, el care se afla în pericol.

Ion Cristoiu: Da, era fugar, chiar interviul pe care i l-am luat era, așa, o chestiune misterioasă, s-a dus Cristoiu, Sebastian Ghiță…

Monica Mihai: Ați fost chemat.

Ion Cristoiu: Iată, deja a scăpat de dosare, a scăpat de fapt de anchete nu de dosare și deja anunță că va candida.Nu mă așteptam la așa ceva.

Monica Mihai: Este această posibilitate a lui de a candida și de a-și spăla, poate,imaginea pe care a avut-o,din fugar la candidat pentru europarlamentare, o răsplată, cumva, din partea serviciilor secrete?

Ion Cristoiu: O să spun ceva care o să-l supere pe domnul Sebastian Ghiță, dar el știe că… e un om destul de bine pregătit din acest punct de vedere. Există la ora actuală două partide ținute sub control: Este USR pentru că…

Monica Mihai: Ținute sub control de cine?

Ion Cristoiu: De SRI și mi se pare absolut normal să le ții pentru că nu știi cum evoluează. Adică… nu în sensul că le faci, dar trebuie să le ții sub control pentru că poate să-ți iasă…

Monica Mihai: Să ai surprize.

Ion Cristoiu: Așa. Și această direcție ultranaționalistă. După părerea mea, domnul Sebastian Ghiță îndeplinește un ordin aici. Deci, ați observat, ca nu cumva să se dezvolte… ce face SRI-ul?Când apare o tendință, că ei au sondaje, nu așa, o tendință din asta naționalistă, din asta, rău de tot, da? Păi și ce facem?Ori o lăsăm să se dezvolte de la sine și s-au terminat, da?… Păi nu știi, îți iese mâine Corneliu Zelea Codreanu după asta nu mai știi cum să o omori. Sau o creezi și o dai unuia ca Ghiță.

Monica Mihai: Și așa a ajuns Sebastian Ghiță pe locul unu în topul nostru.

Ion Cristoiu: Și așa am văzut să fac o afirmație care-l va supăra pe… dar nu cred că o să se revolte domnul Sebastian Ghiță.

Monica Mihai: Vă rog, spuneți care este afirmația.

Ion Cristoiu: Afirmația este aceasta, domnul Sebastian Ghiță îndeplinește o misiune asumându-și acest partid naționalist și antieuropean. Punct.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...