Gândurile lui Cristoiu: Coabitarea s-a ivit din caracterul SCHIZOFRENIC al Constituției. NU va merge niciodată

Publicat: 18/03/2019, 10:53
Actualizat: 25/03/2019, 21:46

„E pentru prima dată după decembrie 2016 când avem un guvern care are o majoritate zdrobitoare. Acest guvern, această majoritate zdrobitoare, nu a făcut ce-a promis, nu în programul de guvernare, pentru că a primit un vot pentru a face, nu știu, lucruri fundamentale pentru România, de a schimba chiar Constituția”, a afirmat jurnalistul în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

El a explicat că, prin prelungirea mandatului președintelui la 5 ani, alegerile parlamentare și cele prezidențiale au fost decalate astfel încât președintele și premierul nu au mai avut aceeași culoare politică, obligându-i la coabitare și ducând la întărirea camarilelor din jurul lor.

„În post-decembrism, indiferent, chiar și când președintele a fost de aceeași culoare politică, a fost Iliescu cu PDSR-ul sau Emil Constantinescu cu CDR-ul, chiar și atunci între cele două palate s-au făcut un soi de camarile. La început, alcătuite din consilieri, din oameni apropiați celor două persoane, premierul și președintele, și apoi, încetul cu încetul, din mai multe persoane. Eu i-aș spune un fel de camarilă.

Ea s-a accentuat mult după 2014, pentru că e coabitare. Klaus Iohannis are, de regulă, din camarilă, șefii instituțiilor de forță pe care îi alintă, îi ține, și dincolo sunt de la Parlament în diferite instituții. Deci, întotdeauna a fost, dar în coabitare este o și mai mare problemă, ivită din caracterul schizofrenic al Constituției noastre, care e republică semiprezidențială. Ca dracu`, adică nu e nici prezidențială, nici parlamentară și atunci coabitările sunt dezastruoase. Au fost dezastruoase un pic ale lui Traian Băsescu și această coabitare e chiar dezastruoasă pentru că nimic nu funcționează din cauza celor două grupări”, apreciază Cristoiu.

Ion Cristoiu crede că s-a ajuns la actuala „Constituție schizofrenică” din cauza politicienilor care nu gândesc mai departe de ziua de mâine și au modificat legea fundamentală după interesele politice de moment. Această abordare s-a dovedit însă păguboasă, ducând la o coabitare aproape imposibilă.

„În 1991, când s-a făcut această Constituție, eu am și cărțoiu, vreo 1000 de pagini, am și urmărit, această Constituție a stat sub semnul unei slăbiciuni românești, moldo-valahe, adică politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine – ca să fac o paranteză, acum PSD ciuntește din puterile președintelui, da? Păi și dacă la toamnă vine un președinte PSD? Ei niciodată, politicienii români, nu gândesc, „Băi, dar dacă venim noi? În 1991 a fost o bătălie. Pe de o parte majoritatea FSN-nistă voia să aibă un Iliescu puternic, iar țărăniștii, opoziția, și cu liberalii nu se gândeau că vor avea și ei un președinte.

Și atunci cum îl limităm pe Iliescu? Și atunci a ieșit ceva ca dracu`, adică republică semi-prezidențială, dublă cheie, da? Și nu s-au gândit un moment că va veni 2003, când domnul Năstase – crezând el că o să fie președinte în 2004 – a modificat Constituția încât a dat 5 ani. De regulă când parlamentarele erau tot una cu prezidențialele, se schimba tot regimul.(…) S-a ivit coabitarea și această coabitare nu va merge niciodată, ascultați-mă, nu, nu are cum, oricât de înțelept ar fi ăla de la Cotroceni, cum vrem… Numai dacă doarme,” a explicat jurnalistul.

Prin modificarea Constituției ar trebui clarificat tipul de republică pe care ne-o dorim, dar și relaxarea condițiilor pentru declanșarea alegerilor anticipate, procedura fiind în prezent foarte greoaie și de durată, mai susține Ion Cristoiu.

„Da, și clarificat:ori prezidențial,ori parlamentar. Eu sunt adeptul republicii parlamentare. De ce? Întotdeauna președintele, indiferent că e semi-prezidențial sau prezidențial, își face o camarilă, că e un om, un om. Dincolo, ai republică parlamentară, premierul este șeful, dar el depinde de Parlament, da? Constituția ar mai trebui modificată, și ar trebui să ducem o campani, și în sensul de a da posibilitatea mult mai ușor alegerilor anticipate. Nu se poate, e altă schizofrenie, a fost asta cu alegerile. Suntem țara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate. Anticipatele, uneori le convoacă chiar puterea, da?… Acuma, dacă noi am fi avut posibilitatea de anticipate, se făceau anticipate anul ăsta, da? Și știam și noi, opoziția dacă pierdea se cumințea, uite că fac și rime, PSD dacă câștiga… dar faptul că nu putem, le târâm. Și iată, era așa de greu să modifici Constituția?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani