Gândurile lui Cristoiu: Dacă Firea e dată afară din partid, PSD SCAPĂ de povara Bucureștiului

Publicat: 18/03/2019, 10:54
Actualizat: 25/03/2019, 20:39

Urmăriți în continuare, partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu #2”. Partea întâi o puteți vedea AICI.

Monica Mihai: Pentru că tot vorbim de Donald Trump, este destul de controversată și învestitura lui Trump. În SUA s-a demarat și o anchetă. Învestitură la care a participat și președintele PSD Liviu Dragnea, împreună cu premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu.

„Cel ce s-a ocupat de învestitura aia a luat parale. Faceți o poză, o dați la babuinii ăia din România”

Ion Cristoiu: Păi nu, în SUA… e foarte important. Ideea e că cel ce s-a ocupat de învestitura aia, a luat parale.

Monica Mihai: Celebrele poze.

Ion Cristoiu: Hai să ne întoarcem acuma la unul dintre cele mai comice momente postdecembriste. Uitați acolo… Vedeți?

Monica Mihai: Dragnea salută…

Ion Cristoiu: Păi nu, puneți încă o dată. Să ne uităm. Deci Trump era la masă, nu știu la ce crâșmă…

Monica Mihai: Cred că servesc niște…

Ion Cristoiu: Nu știu… Era la masă. Și lui îi sunt prezentați doi tipi. Unul era Dragnea și unul era Grindeanu. Din câte știu eu, lucrurile s-au petrecut în felul următor: un șmecher, care acum e anchetat, bănuiesc că le-a luat și paralele la ăștia, a zis „Domn”e, vă duc eu la Trump…”

Monica Mihai: Contra unei sume…

Ion Cristoiu: Da, contra unei sume, faceți o poză, o dați la babuinii ăia din România, care oricum vor fi…

Monica Mihai: Impresionați…

Ion Cristoiu: Că ați dat mâna… și el, am înțeles că ședeau la o masă alături, și i-a zis lui Trump „Domn”e, sunt doi admiratori ai dvs din România”. Eu nu cred că știa cine sunt. Și au dat mâna…

Monica Mihai: Au făcut poze…

Ion Cristoiu: Pentru poză…

Monica Mihai:100.000 de dolari se pare că a costat această introducere.

Ion Cristoiu: Dacă nu eram noi babuini, nu ținea asta, pentru că un alt popor sau altă presă spunea: „Băi, și care e afacerea?”

Monica Mihai: Poate a încercat să impresioneze electoratul PSD prin această asociere de oameni puternici. Președintele partidului, alături de cel mai puternic om al lumii, Donald Trump.

Ion Cristoiu: Da, dar depinde cum. Așa să știți am văzut în America și am și scris că… a fost o fotografie cu Bill Clinton tâmplă la tâmplă, te duceai la unul d-ăla de la benzinărie și făceai o poză. Nu, a fost ceva jalnic atunci, tipic românesc. S-a anunțat la noi că participă la învestirea la ăla, la ăla. Alte comedii sunt astea, prezența la rugăciune. Noi suntem, așa se spune, parteneriat strategic și când ai un parteneriat strategic, a face un atât de mare tărăboi că te-a primit președintele Trump… Chiar și la președintele nostru, mie mi se pare la fel de ridicol deoarece, din moment ce ești partener, se presupune că vorbești la telefon. Astea sunt valabile, aceste vizite, în țările lumii a treia.

Monica Mihai: Unde nu există parteneriate strategice, unde liderii nu au legături…

Ion Cristoiu: Da, și imediat se dă în presa din, ziceți dvs de unde, Angola sau cele două Congo, că întotdeauna le-am confundat…

Monica Mihai: Și vizita istorică din Cuba, recentă.

Ion Cristoiu: Nu Cuba, nu de aia au facut-o. Nu, de exemplu, vine în Congo, unul dintre ele, că sunt două, mereu le confund, și liderul e primit la Casa Albă și toată presa și televiziunea din Congo, care e evident că e prezidențială, că nu cred că e democrată, spune: „Un nou succes al Congo pe plan internațional. Președintele nostru a fost primit și a stat de vorbă mai mult…”

Monica Mihai: Știți ce e ciudat sau spuneți dvs. Știa Liviu Dragnea de această anchetă, având în vedere că în luna decembrie a făcut o afirmație că s-a deschis un dosar legat de vizita sa în America. De fapt există și un sincron în acest sens…

Fragment din discursul lui Liviu Dragnea, Consiliul Național PSD, 16 decembrie 2018

„Căline! Știi că ne-au mai făcut niște dosare. Îți spun azi, de ziua Vioricăi! Al meu, pe vizita din America de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu să meargă în continuare, dar îi spun unde ajunge: la un ambasador și să vad dacă îl țin genunchii, că dacă nu, are o mare problemă”.

Monica Mihai: Știa de dosar?

Ion Cristoiu: Aici este ceva în neregulă. Nu se putea face un dosar pe plan național, decât în strânsă legătură cu dosarul de acolo. Deci dacă îl anchetezi pe ăla care…

Monica Mihai:…care a primit bănuții.

Ion Cristoiu: Așa, în primul rând, ăla trebuie să spună că a primit și de la Dragnea, deci trebuie să recunoască, că așa… Și după asta, să spunem că fac ai noștri o anchetă în România, dar singurul efect asupra politicului, electoral, poate fi că afli că, de fapt, poza aia a costat nu știu câte sute de mii de euro.

Monica Mihai: Și nu contravine asta politicii sau filosofiei PSD să cheltuie o sumă atât de mare pentru un asemenea lucru, pentru o poză?

Ion Cristoiu: Nu aveți nicio grijă, că nu numai PSD-ul. La Washington, acolo, sunt numeroși șmecheri care – și când au fost Ludovic Orban, ăștia… Bine, nu ați fost niciodată acolo. Sunt niște șmecheri pe acolo, de regulă sunt români și spun vă duc eu la vicepreședinte, vă duc eu la șeful Senatului. Ca să fac o autoironie, cred că am fost și eu într-o delegație de jurnaliști la un senator din ăsta… Bine, când am intrat acolo am rămas uimit că el era din ăla… cabinetul lui era plin cu nevastă-sa, cu copiii, dar nu asta… Și ne-am pozat acolo, el era de fapt… era o sirenă acolo la Congres, era o sonerie, da, și el se tot uita la ceas. El a zis „Băi, au venit niște tipi din România…”

Monica Mihai: „Haideți să facem poză!”

Ion Cristoiu: „Hai să facem poză”, erau toți fericiți.

Monica Mihai: Dar nu ați plătit 100.000 de dolari.

Ion Cristoiu: Nu, nu am plătit. Există și vă recomand dvs și telespectatorilor un film, cred că e franțuzesc, s-a dat și la noi, Quai d”Orsay, unde e un ministru de Externe francez, mai papagal așa, și ministru ăsta este tot bătut la cap să primească pe ministrul de Externe nu știu care, slovac. Și ăla nu are niciun chef, că are și el treabă, avea treburile, bătăliile lui, și tot filmul avem o obsesie „Dom”le, nu vreți să-l primiți pe…” Dar nu era ideea să facă ceva. Așa și dincoace. Nu au nici o semnificație din punctul ăsta de vedere, dar repet: are semnificație în țările de baștină. În anumite țări, că nu cred eu că în Franța se mândrește președintele Franței sau… Putin. Iertați-mă, ca să vă enervez, vă imaginați în Rusia toată presa încântată că Putin a stat de vorbă cu… cu cine? Cu Trump. Și rușii spun: „Și cine-i Trump?”

„Ponta și Obama au vorbit despre baschet. Dar s-a făcut poză”

Monica Mihai: Din contră. Reacția ar fi contrară. Poze a făcut și fostul premier Victor Ponta cu Barack Obama, la înmormântarea lui Nelson Mandela și cu Tony Blair. Acea poză nu a fost atât de controversată ca aceasta.

Ion Cristoiu: Da. Domnul Ponta are momente de umor și a povestit… acolo era…

Monica Mihai: Acesta este momentul, președintele Barack Obama…

Ion Cristoiu: Da, l-a dus Tony… Barack Obama se plictisea de moarte, că ceremonia dura. Chiar s-a făcut și caz, că făcea curte nu știu cui pe-acolo. Asta este alta.

Monica Mihai: Aceasta este de la ONU.

Ion Cristoiu: Și l-a luat Tony Blair, că era prieten, pe Ponta, și l-a dus. „Hai, să te duc și eu la vagonul ăla”. Și a povestit Ponta că au vorbit despre baschet. Dar s-a făcut poză. A arătat în România. Iată a stat de vorbă cu… E o prostie, ascultați-mă. Nu contează. Poze… Ar trebui să ne mai trezim și noi. Adică nu înțeleg de ce își pot permite politicienii să facă atâta caz că… Nu mai spun … Vă aduceți aminte cu președintele nostru că l-a bătut ăla pe un umăr…

Monica Mihai: Au fost discuții puternice și atunci.

Ion Cristoiu: Da, a fost entuziasm. Cred că ei cînd vin, babuini din ăștia, președintele american cheamă pe unul că n-are el… cred el în afară de Putin, președintele chinez și vreo câțiva restul… Și zice: „Vine în vizită. Cine? Klaus Iohannis. Și de fapt ce vrea?” Foarte important. Ce vrea, de ce vine, da?

Monica Mihai: Ce vrea de la mine…

Ion Cristoiu:„Nu vrea… Vrea să ieșiți în curte și să-l bateți pe umăr. – Bine, nicio problemă. Îl batem pe umăr. Și ce obțin eu?”

Monica Mihai: El nu obține nimic, celălalt obține poze.

Ion Cristoiu: Și cum e Donald Trunp negustor, zice „Obținem niște rachete Patriot. Bine, foarte frumos”. Nu-l costă nimic. Eu când am auzit… erau ditamai liderii de opinie și erau foarte încântați că l-a bătut pe umăr…

Monica Mihai: Ați zis despre niște rachete. E foarte interesant că cel care a facilitat această întâlnire a deschis o firmă în România pe contracte militare. Are legătură și acest aspect?

Ion Cristoiu: E o mașinărie de lobby la Washington, care câștigă din asta. Dar am dat un exemplu. Am vrut să spun că nu sunt impresionat de faptul că ăla a făcut poză, că ăla a fost primit… nu văd… încă o dată. Suntem în UE, suntem în NATO, poate prin anii 90… suntem parteneri strategici, de ce să fim noi încântați că au făcut o poză? Aaa, dacă venea domnul Klaus Iohannis și spunea că ne-au dat vize americanii, da, era un succes. Dar așa că au făcut o poză…

Monica Mihai: A dat bine în rândul electoratului.

Ion Cristoiu: Foarte rău că a dat bine. Normal era ca electoratul să spună, „Ei și?” Mă rog…

„Italianul era prezentat așa, unul de la parcare, care a făcut operații estetice”

Monica Mihai: Ne întoarcem din America în România, cu un subiect mai mioritic. România mereu surprinzătoare și anume cazul individului, cetățeanului italian care a operat timp de un an fără să fie medic.

Ion Cristoiu: Nu, fără să aibă parafă.

Monica Mihai: Fără să aibă parafă și fără să aibă diplomă de medic.

Ion Cristoiu: Când a apărut această știre și când s-a aprins vâlvătaia tipic românească „numai la noi se poate întâmpla”… toate clișeele, am rămas oarecum, am zis stai puțin, dar ceva e în neregulă. Deci, era prezentat așa unul de la parcare, care se ocupa de parcare, care a făcut operații estetice. Totuși a făcut. Nu cred că… adică nu era imaginea că era un tip care chiar nu știa să țină bisturiul. Nu avea parafă. Eu nu spun că…

Monica Mihai: Asta face mai puțin grave lucrurile?

Ion Cristoiu: Nu, asta face gravă capacitatea presei de a simplifica lucrurile. Nu, nu face gravă, dar trebuie precizat. Pentru cei care bocesc România sau ironizează România că era un om care nu avea parafă, dar cunoștințe avea, că a operat. Adică era în postura unui tip care a condus trei ani o mașină în toată România și nu avea carnet de șofer. Sigur, este ilegalitate, cutare… Dar nu vreau să prezentăm că într-o țară ca România, care nu e totuși Congo, unul din ălea, e totuși e o țară civilizată europeană, a fost posibil… pentru că iar ne dăm…

Monica Mihai: Și totuși…

Ion Cristoiu: Ia stați că deja m-am enervat! Iar ne prezentăm într-o lumină mai proastă decât suntem. Una este că el nu avea parafă de medic, da, și una e să crezi că numai într-o țară, numai într-o junglă un om poate să facă operații, adică a făcut operații estetice fără să știe să facă.

Monica Mihai: Potrivit presei, nu foarte reușite operațiile.

Ion Cristoiu: Nu, asta e imaginea. Dar încă o dată. Imaginea pe care a transmis-o în realitate nu e faptul că la noi din birocrație, ce vreți, mită cineva a operat fără să…

Monica Mihai: Milă a fost în acest caz.

Ion Cristoiu: Eh, nu. Nu, era ideea așa. A venit unul de la parcare din Italia, direct din parcare și acolo, timp de câțiva ani, a operat și nimeni nu s-a prins. Stați un pic, el când opera, erau și asistente, nu cred că ăia nu-și dădeau seama că ăla nu știe. Dumneavoastră puteți să operați

Monica Mihai: Nu.

Ion Cristoiu: Păi atunci? Trebuie să aveți niște cunoștințe. Că nu le-a tăiat gâtul la ăia.

Monica Mihai: Dar faptul că acesta a reușit să se strecoare de toți pașii procedurali ai Ministerului Sănătății… Avem și o declarație a ministrului Sănătății, special pentru emisiunea noastră:

Declarație Sorina Pintea, ministrul Sănătății

„Pentru a putea profesa în România, el avea nevoie de recunoașterea diplomelor certificate de Ministerul Sănătății prin centrul de resurse umane, avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor, după care trebuia eliberat codul de parafă. Nu ne explicăm cum a reușit să opereze fără a avea o diplomă, sperăm ca anchetele în curs să elucideze și acest aspect.”

Monica Mihai: Deci, el avea codul de parafă, dar trebuia să-și…

Ion Cristoiu: Mă scuzați că mă întorc, eu discut imaginea. Imaginea pe care o transmitem noi… una este că el… cum a putut să opereze, să opereze, nu să cânte. Opera, da? Fără parafă sau ce-o fi. Asta este una, și alta este imaginea noastră de țară subdezvoltată, din secolul XV, în care un tip din parcare operează. Pentru că, totuși, el a operat. Dumneavoastră puteți să operați?

Monica Mihai: Nu.

Ion Cristoiu: Păi, nici eu, și presupun că am mai citit ceva la viața mea.

Monica Mihai: Și de ce nu a făcut o facultate în acest sens, dacă era pasionat?

Ion Cristoiu: Nu, eu vorbesc de imagine. Imaginea că în România, cu spitalele ei, care zic că sunt minim moderne, cu asistentele ei, cu bisturiile ei… un tip a operat, a operat fără ca ăia din jur să-și dea seama… este o gravă jignire adusă poporului roman. Ăia din jurul lui erau atât de analfabeți în materie de medicină, încât unul care nu știa… nu ai cum… nu poți să tai nasul cuiva, dacă nu știi că ăla e nas. Deci, știa ceva. În sensul ăsta s-a strecurat. Atenție, este foarte important. Nu pentru că erau imbecile asistentele. Știa ceva… nu cum e imaginea că a venit din parcare. Nu-i adevărat. Poți să vii din zece parcări… și directorul Academiei Române, dacă se duce să opereze un sân, taie sânul. Nu am auzit până acum… iertați-mă, a operat? Cât?

Monica Mihai: A operat. Zeci de persoane. O pacientă povestea că a fost desfigurată prin rinoplastie.

Ion Cristoiu: Una. Și restul? Păi, dacă el nu știa deloc, era din parcare, omora… primele trei se plângeau… luați-o pe prima pe care a operat-o. S-a dus acasă? Trăiește? De ce nu face presa serioasă de la noi, dom`ne, câte a operat? Și atunci, dacă ălea toate supraviețuiesc și nu le-a măcelărit sânii, nasul… înseamnă că el știa și înseamnă că singura noastră vină este faptul că nu a respectat aia cu parafa. Dar nu poți să spui că în România, într-un spital, niște oameni normali sunt atât de sălbatici, atât de analfabeți încât poate să vină unul care nu știe să opereze și totuși operează. Eu fac un elogiu medicinei române. Dacă ei, medicii români, vor să pară imbecili, nu au decât, dar eu nu cred. Și în presă, vine unul la dumneavoastră, la Mediafax, și nu știe… e analfabet. Păi, nu vă dați seama după primele… e analfabet, nu știe să citească, da? Păi, nu vă dați seama? Ce dracu? După primele cinci minute: „Măi, tu nu știi să citești!” Oricât o fi el de… Ah, poate să nu aibă diplomă, dar să știe să citească. E o diferență. Eu vrea să spun încă o dată: imaginea pe care noi o transmitem este asta: România aia, e o țară alcătuită din așa de tâmpiți, încât niște medici, și niște surori, și niște paciente nu și-au dat seama că ăla nu știa să opereze. El știa, ceva știa.

A ieșit vreo pacientă de acolo zicând: „Aoleu, ăsta în loc să-mi opereze sânii, mi-a operat șoldul?”

Monica Mihai: Acest medic a lucrat doar în mediul privat, unde, înțeleg eu, era de multe ori singur în sala de operație, cu o asistentă sau două …

Ion Cristoiu: Era cu sânii… era cu pacienta. A ieșit vreo pacientă de acolo zicând: „Aoleu, ăsta în loc să-mi opereze sânii, mi-a operat șoldul?” Nu, înseamnă că undeva… știa să taie. Dumneavoastră ați făcut vreodată vreo incizie? Când vă urcați în mașină, pe soțul dumneavoastră îl întrebați dacă are carnet sau dacă știe să conducă?

Monica Mihai: Dacă știe să conducă.

Ion Cristoiu: Și după primii zece metri, vă dați seama că nu știe să conducă. E altceva că nu are carnet. Una e să spui că nimeni nu și-a dat seama că el nu știe… el știa, da?… și alta e să spui că a operat fără diplomă, și avem o problemă. Dar nu în așa fel, încât să ne batem joc de medici…

„A operat zeci. Și trăiesc? Au murit? Nu! Înseamnă că a fost bun. Nu avea diplomă, dar a fost bun. Și era și privat”

Monica Mihai: Ne mai facem bine ca nație cu asemenea…

Ion Cristoiu: Păi nu, nu ne mai facem bine. Noi avem această tehnică… era normal ca presa să nuanțeze: omul… a operat una?

Monica Mihai: A operat zeci.

Ion Cristoiu: Și trăiesc? Au murit? Nu! Înseamnă că a fost bun. Nu avea diplomă, dar a fost bun. Și era și privat. Eu dacă m-aș duce și aș vrea să-mi operez nasul și ăla vine nu cu bisturiul, vine cu cuțitul…

Monica Mihai: Sunteți sub anestezie, nu cred că vă dați seama.

Ion Cristoiu: Hai, lăsați. Păi, și după ce scap de anestezie, nu-mi dau seama că n-am nas?

Monica Mihai: Una din paciente spunea că a ținut-o o lună de zile cu pansament, tocmai ca să nu vadă ce nenorocire i-a făcut.

Ion Cristoiu: Și de ce nu a zis atunci? Acum s-a trezit și… Încă o dată, eu nu îi iau apărarea, eu spun că nu trebuie să ne prezentăm chiar atât de sălbatici… că nu suntem.

Monica Mihai: La prima emisiune ați făcut o profeție. Că intensificarea plecărilor dinspre PSD spre Pro România ar putea duce la căderea cabinetului Dăncilă și instalarea așa-zisului guvern al lui Iohannis. S-au mai făcut mișcări în acest sens?

„Cred că până la urmă, scopul nu era căderea Guvernului, ci căderea bugetului”

Ion Cristoiu: Să vedem bugetul. Amânarea aceasta care a ținut și de – bănuiesc – niște negocieri cu UDMR, cu baronii locali… cred că până la urmă scopul nu era căderea guvernului, ci căderea bugetului. E mult mai ușor de obținut. Pentru că e mai ușor să convingi niște PSD-iști să cadă bugetul, căderea bugetului este numai o lovitură de imagine. Mai ales în povestea asta cu primarii. Și e altceva să cadă guvernul. Nu cred că vor…

Monica Mihai: Au fost zilele trecute mișcări dinspre filiala Cluj, prin Ioan Rus, care ataca PSD. Să facă parte tot din această strategie?

Ion Cristoiu: Eu când aud de grupul de la Cluj… nu am încredere în domnul Rus. Pentru că domnul Rus este cel care, ca ministru de Interne, a dus la pierderea alegerilor de către domnul Năstase. Dumneavoastră sunteți tânără, nu mai țineți minte. În 2004, domnul Rus a făcut o operațiune, ca ministru de Interne, de o rară brutalitate împotriva MISA.

Monica Mihai: Detaliați, vă rog.

Ion Cristoiu: Pe lângă arestarea lui Ciuvică, a lui Andrei Gheorghe… mie mi s-a părut atunci o provocare, poate să vă spună și Renate Weber, cred că și Monica Macovei apare, ei au intrat în forță în Ministerul de Interne, au făcut percheziții la… MISA era, nu știu dacă mai este, o societate de fanatici, și această forțare a fost pusă pe seama lui Năstase. Și în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, MISA a jucat un rol uriaș în căderea… a fost echipa aia… erau mai răi decât #rezist, mergeau peste tot, demonstrau și eu suspectez că a fost o operațiune care a curs în defavoarea lui Adrian Năstase.

Monica Mihai: Ați fi vrut să fie lucrurile altfel? Era mai bine dacă nu pierdea Năstase alegerile?

Ion Cristoiu: Nu știu dacă… eu am spus că nu am încredere în Ioan Rus. Punct. Și în declarațiile lui, și acum, și în general, când aud de grupul de la Cluj… ce e ăla, grupul de la Cluj? Și Grupul de la Iași. Mă rog, cred că principala misiune a partidului domnului Ponta nu este să fie partid, până acum nu e partid, ci este să destabilizeze PSD. Vom vedea la europarlamentare. Ca să fac o profeție, eu nu cred că va avea un scor mare la europarlamentare, că nu se definește ca partid. El se definește ca partidul anti-Dragnea. Și dacă nu mai e Dragnea președinte, partidul ăsta ce face?

Monica Mihai: Nu are timp să vină cu o strategie mai clară până atunci?

Ion Cristoiu: Păi, nu a avut timp până acum? Mie mi se pare normal ca cei care au plecat să spună: „Plecăm din PSD pentru că… nu știu, PSD-ul nu mai e nu știu ce, de stânga, de dreapta”… un motiv din ăsta. Nu, ei au plecat din PSD că-s nemulțumiți de Liviu Dragnea. Păi, a fi nemulțumit de Liviu Dragnea nu e o politică. Deocamdată partidul nu și-a conturat, deși se numește Pro România, o politică. Cui se adresează partidul ăsta?

Monica Mihai: Și spuneți că nu-l vedeți deocamdată ca un partid, ci mai mult ca să destabilizeze PSD. Înseamnă că ar trebui să fie un plan mai mare. Să fie doar un pion într-un alt…

„Partidul lui Ponta are o altă mare problemă: sunt prea mulți șefi”

Ion Cristoiu: Atâția oameni am văzut pioni în România, încât poate să fie… eu am spus că, din punctul acesta de vedere, eu nu văd la ora actuală partidul bine. Și, doi, partidul are o altă mare problemă: sunt prea mulți șefi. Dacă ați observat, au venit Țuțuianu, Tudose…

Monica Mihai: Și-a pierdut Victor Ponta din autoritate?

Ion Cristoiu: Nu, dar… Dumneavoastră sunteți șefă. Imaginați-vă că toți din secția noastră sunt șefi. Și cine mai lucrează? Nu, un partid ca lumea are un singur șef. Și, în general, ceilalți lucrează. Îl vedeți dumneavoastră pe Tudose înhămându-se să lipească afișe? Un partid are nevoie și de cineva care să lipească afișe. Dacă ați observat, toți au trecut acolo și toți sunt șefi. Ori din punctul acesta de vedere, toată această mișcare nu a fost „Hai, să întărim partidul!”. Dacă se voia asta, domnul Ponta, nu știu, înscria în partid un intelectual, Eugen Simion, nu știu, cineva, un mare jurnalist, o mare jurnalistă. Așa au venit ăia nemulțumiți dincoace. Bun, și? Și la primul eșec al lui Pro România se duc dincolo, cu coada între picioare.

Monica Mihai: Va pleca și Firea la Ponta?

„Pledez pentru darea Gabrielei Firea afară din partid”

Ion Cristoiu: Nu cred. Dacă o dau afară, și eu o să pledez pentru darea ei afară din partid…

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că, din punct de vedere mediatic, una este să dai un titlu: „Război în PSD” și una este să fie „Gabriela Firea e în afara partidului și îl critică pe Liviu Dragnea”. Și? Nici nu e știre! E normal. Doi: dacă ea este dată afară, PSD scapă de povara Bucureștiului, nu mai avem nicio treabă, noi nu mai suntem… Nu înțeleg de ce o… Ea, dată afară din partid, rămâne primar independent. Primar independent… unde să se ducă? Nu mai are sprijinul partidului. Repet, este foarte important: una este să te provoace o subordonată, până la urmă este subordonata lui Dragnea, din interiorul partidului, și una este să te provoace din afară. Una este să te atace Tudose din interior… acum a plecat la Pro România… acum se mai dă știre? Că a mai zis Tudose împotriva lui Dragnea… Și dacă a zis, ce?

Monica Mihai: Și nu ar fi un avantaj plecarea ei, pentru Pro România, având în vedere că poate ar duce și electoratul din București, care a votat-o, spre Pro România?

Ion Cristoiu: Nu, nu. Nu are cum să ducă pentru că ea ar trebui să se înscrie în Pro România și atunci ar trebui domnul Victor Ponta să ne spună în fiecare minut de ce e aglomerație în București. Nu. Când ești primar de București ești ca un pilot care conduce un Boeing. Nu am înțeles niciodată mișcările ei, mi-a fost colegă, am și lucrat cu ea, am făcut și multe emisiuni, nu am înțeles. Când ești primar de București, ai neapărată nevoie de sprijin politic. Ea uită că, în afară de Dragnea, mai sunt și ăilalți acolo: USR, ați văzut că o toacă, te toacă opoziția și ești vulnerabil. În orice moment, într-un oraș ca Bucureștiul se poate întâmpla ceva care, apropo de medicul ăsta, printr-o manipulare mediatică.. nu știu, a căzut un copac peste o grădiniță, spun o prostie, și, în acel moment, s-a terminat. E ca la Colectiv. Imediat începe… din cauza asta, pentru că ea s-a ocupat, și te-ai terminat! Dar dacă ai un partid care te apără…

Monica Mihai: Automat vor veni reacțiile din partea partidului care să amelioreze situația.

Ion Cristoiu: Gândiți-vă, ea pleacă, da? Rămâne independentă, da? Și cine o ajută pe ea „politicește”? Ca comunicare? Ce partid? PSD-ul nu, PNL-ul nu, că doar n-ori fi nebuni, și USR-ul nu și atunci?

Monica Mihai: Oamenii lui Ponta…

Ion Cristoiu: Ei nu sunt așa de mulți ca să o sprijine. Nu…

„Ruptura Dragnea-Firea : A fost un fel de gelozie de fiică față de cealaltă fiică, numită Carmen Dan”

Monica Mihai: Unde s-a rupt legătura între Dragnea și Firea?

Ion Cristoiu: Este foarte ciudat! Eu știu mai multe lucruri despre… înainte, în timpul campaniei electorale. Sigur că domnul Dragnea a pus-o candidat, sigur a fost bun calculul, pentru că bucureștenii aveau nevoie de cineva care nu era chiar PSD-ist. Gabriela Firea stă foarte prost în partid, ea este considerată în continuare de baroni, ăia care fac partidul, ca fiind outsider din punctul ăsta de vedere, și eșecul puciului își are cauză în ea, pentru că în momentul în care a devenit ea stegarul lor… Repet, partidul ăsta este un partid de baroni, ca și PNL-ul, de baroni… lideri locali, care ei sunt acolo stăpâni și ei țin partidul, da? Oameni de prin `90, care la un moment dat, când au pus-o candidată, au zis – pe drept cuvânt – dar de ce pe asta, care acum a venit, nu a făcut nici politică până acum? A câștigat alegerile, era foarte apropiată de domnul Dragnea, nu exista emisiune la care să vină Dragnea să nu fie și ea pe acolo prin hol. Invers, la toate emisiunile făcute de mine în campania electorală la B1, niciodată ea nu a venit singură. Întotdeauna a venit cu Dragnea.

Monica Mihai: Și atunci unde a fost totuși această rupere între Liviu Dragnea și Gabriela Firea?

Ion Cristoiu: Există mai multe ipoteze, ipoteza că, până la urmă este soțul care este și el din Voluntari, primarul din Voluntari… Eu, dacă vreți o ipoteză paranoică, nu, psihologică să spunem așa, este că a fost un fel de gelozie de fiică față de cealaltă fiică numită Carmen Dan. Cred că, până la urmă, la nivelul lui Dragnea a fost așa: el avea două fiice, două protejate…

Monica Mihai: Carmen Dan și Gabriela Firea.

Ion Cristoiu: Și mai țineți minte că scandalul a pornit de la…

Monica Mihai: Și Viorica Dăncilă…

Ion Cristoiu: Nu, Viorica Dăncilă, nu, nu, a venit mai târziu… dar scandalul din august de acolo a pornit, de la această chestiune… la un moment dat, doamna Firea s-a simțit neglijată, ca protecție. Cred că asta este explicația, că altfel, repet: Gabi Firea are numai de pierdut… Teoriile, ce i-or fi vârând ei în cap, că ea va face ca și Traian Băsescu sau ca Oprescu… independent… Ea independentă e moartă, pentru că repet: în momentul în care ești primar de București, nici nu trebuie să ai probleme, că tot ți se fac, că e un oraș din ăsta pe care nu-l rezolvă nici dacă vine NATO. Se poate întâmpla o nebunie, se răstoarnă un tramvai, Doamne-ferește, ia foc ceva, trebuie să te apere un partid.

Monica Mihai: A existat, totuși o apropiere, la un moment dat, între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu? Pentru că, la o emisiune, aceasta a făcut o afirmație: „Eu nu vreau să candidez pentru funcția de președinte al României, însă îl văd pe Călin Popescu Tăriceanu candidat.”

„Funcția de candidat la președinție pe mulți i-a popit”

Ion Cristoiu: Da, am uitat, al treilea motiv a fost că ea fusese plasată, umflată în sondaje și începuse să-i fluture această iluzie, să fie candidată la președinție. Funcția asta e… funcția de candidat la președinție pe mulți i-a popit. Adică pe mulți i-a distrus ideea „să fii candidat la președinția PSD” și toată lumea spune „Doamnă președintă” de pe acuma. Cred că și asta a fost una din cauze. Mă rog, vom vedea. Eu spun, încă o dată, ea trebuia dată afară din partid, și ea și Negoiță. Pe cont propriu, este greu să te descurci, mai ales dacă ești Gabi Firea, fără un sprijin de un partid puternic, care să vină să te apere, cum spuneți dumneavoastră, să sară comunicatorii partidului. Nu știi niciodată când intri la ananghie, când conduci un oraș ca Bucureștiul. Dacă n-ar conduce… adică Dragnea ce conduce? Nu conduce nimic. Are vreo responsabilitate? Nu! E mai importantă decât cea de premier, pentru că ai niște lucruri care oricând se pot întâmpla, se poate întâmpla în orice moment o catastrofă. Nu știu, cum au căzut atunci copacii, dar gândiți-vă că mureau vreo trei și începe rostogolirea…

Monica Mihai: Și totul se amplifică.

Ion Cristoiu: Păi ce, nu știți rostogolirea mediatică? Începe ăla, și bocește, și mai vine o organizație care plânge, care spune, și vin fiii la televizor și bocesc, și vine și PSD-ul și spune… Nu, din punctul acesta de vedere ești vulnerabil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani