Gândurile lui Cristoiu: Acest guvern nu a făcut ce-a promis. Unde duce RĂZBOIUL camarilelor și ORGOLIUL liderilor? Partea II

Publicat: 18/03/2019, 10:53
Actualizat: 25/03/2019, 21:46

Prima parte a „Gândurilor lui Ion Cristoiu” o puteți vedea AICI

„Codul penal din vremea lui Ceaușescu era mult mai bun”

Monica Mihai: Să nu uităm că ei totuși au ieșit, atunci era discutat foarte mult acel prag introdus, de 200.000 de lei…

Ion Cristoiu:Ei atunci au făcut o greșeală fundamentală (PSD, n.r). Unu: au făcut-o peste noapte, ca și taxa pe lăcomie, adică nepregătind opinia publică, au făcut-o lăsând impresia că se tem, pe șest, noaptea, hai s-o facem repede, o făceau ziua, și? Care era problema? Și, ca și alte ordonanțe în domeniul justiției, ea a fost ușor de combătut prin raportare la Dragnea, că s-a introdus pragul ăla. De fapt, în chestiunea abuzului în serviciu aproape că sunt doctor, Codul penal din vremea lui Ceaușescu păstrat până în 2013 era mult mai bun, avea o prevedere, cu intenție. Problema nu era a pragului, să ne lămurim, poate să fie zero pagubă, poate să fie un milion, nu contează, problema era cu intenție la abuz în serviciu. A dat posibilitatea atâtor abuzuri ale DNA, pentru că conceptul e confuz.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu:Abuzul în serviciu este, după părerea mea, o infracțiune complementară alteia, luării de mită, adică nu există abuzul în serviciu așa cum interpretăm…

Monica Mihai: De sine stătător, fără luarea de mită, asta e?

Ion Cristoiu:Păi da, s-a dat posibilitatea pentru că în noul Cod penal, abuzul în serviciu este o chestiune în sine și atunci orice om politic poate fi prins, că zice: „De ce ai făcut podețu ăla cu un milion de euro?”… normal e să dovedești că tu ai dat un milion de euro pentru că ai avut un folos, ai luat mită, sau cu intenție. Ce înseamnă cu intenție? Înseamnă că tu ești șef de instituție, chemi jurista și spui: „Putem să facem ăla?” și cea de la departamentul juridic spune: „Nu putem, potrivit legii”. Dacă tu spui să se facă în acele momente, cu intenție, e clar că tu știi, dar la noi s-a introdus… deci a fost o chestiune… acum o lămurim, pentru că ei nu au lămurit-o niciodată. Toată această chestiune cu bătălia împotriva abuzurilor în justiție a fost făcută, nu știu, fără nicio explicație logică, poporului, și atunci s-a lăsat impresia, și așa și este, că au făcut niște aranjamente pentru ei.

„Când ai 40%, poți să muți România la Polul Nord”

Monica Mihai: Și revin la întrebarea, nu era mai bine dacă aceste ordonanțe importante, mai degrabă să treacă prin Parlament?

Ion Cristoiu: Când ai 40%, poți să muți România la Polul Nord. Asta este cea mai mare enigmă, că deja ei și-au terminat suflul, repet nu există, nici în Europa, nu există un partid care să câștige atât de clar. În momentul în care câștigi atât de clar, ești obligat de vot, că de aia ai obținut un vot…

Monica Mihai: Să faci ceva.

Ion Cristoiu:Să faci ceva urieșește, nu să faci ceva să supraviețuiești. Mai ales în primul an sau primele luni după un asemenea vot, atunci ai un plan, ei nu au avut un plan, un plan să schimbi prin ordonanță de urgență legile justiției, repet, puteai un plan în care desființai ce voiai, dar era un plan, un proiect.

Monica Mihai:Au făcut, să știți domnule Cristoiu! În anul 2018, au fost aprobate 363 de legi, peste jumătate dintre ele, aici e interesant, au fost practic, de aprobare a unor ordonanțe de urgență sau de modificări ale altor legi. Însă au fost și niște legi interesante, de care s-au ocupat parlamentarii, combaterea ambroziei, instituirea Zilei dăruirii, instituirea Zilei prefectului, Ziua limbii macedonene, limbii ucrainene, Ziua constructorului și era chiar în plan chiar și combaterea troscotului japonez care este o plantă. Cu ce scop erau atât de importante aceste legi de care s-au ocupat?

Ion Cristoiu: Am spus și mai înainte, noi trebuie să judecăm această guvernare după victoria, după victoria în alegeri. Pentru o țară e o binecuvântare să aibă o asemenea majoritate…

Monica Mihai:Că asta ar însemna să pot să facă foarte multe lucruri, să treacă ușor?

Ion Cristoiu: Da, lucruri structurale, dacă dumneavoastră puteți spune ceva structural, ceva care a modificat ordinea în România, nu au făcut nimic, repet am dat un exemplu, nu știu, unirea SIE cu SRI era o măsură, da? Trecerea SPP-ului la Parlament era o măsură, nu putem…

„Trebuia modificată Constituția. Suntem țara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate”

Monica Mihai:Au discutat inclusiv de apariția fondului suveran de investiții, care e doar la nivel de discuție de mai bine de 8-9 luni.

Ion Cristoiu: Da, dar cea mai important era cu majoritatea cu care trebuia neapărat modificată Constituția…

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: În 1991, când s-a făcut această Constituție, eu am și cărțoiu, vreo 1000 de pagini, am și urmărit, această Constituție a stat sub semnul unei slăbiciuni românești, moldo-valahe, adică politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine – ca să fac o paranteză, acum PSD ciuntește din puterile președintelui, da? Păi, și dacă la toamnă vine un președinte PSD? Ei niciodată, politicienii români, nu gândesc, „Băi, dar dacă venim noi?” – În 1991 a fost o bătălie. Pe de o parte, majoritatea FSN-nistă voia să aibă un Iliescu puternic, iar țărăniștii, opoziția, și cu liberalii nu se gândeau că vor avea și ei un președinte. Și atunci cum îl limităm pe Iliescu? Și atunci a ieșit ceva ca dracu`, adică republică semi-prezidențială, dublă cheie, da? Și nu s-au gândit un moment că va veni 2003, când domnul Năstase – crezând el că o să fie președinte în 2004 – a modificat Constituția încât a dat un mandat de 5 ani președintelui. De regulă, când parlamentarele erau tot una cu prezidențialele, se schimba tot regimul.

Monica Mihai:Acum practic e pus în încurcătură.

Ion Cristoiu: Da, s-a ivit coabitarea și această coabitare nu va merge niciodată, ascultați-mă, nu, nu are cum, oricât de înțelept ar fi ăla de la Cotroceni, cum vrem… Numai dacă doarme.

Monica Mihai: Deci după părerea dumneavoastră, ar putea fi modificată Constituția în sensul ca mandatul președintelui să fie de 4 ani și nu de 5 ani?

Ion Cristoiu: Da, și clarificat, ori prezidențial ori parlamentar. Eu sunt adeptul republicii parlamentare, de ce? Întotdeauna, președintele – indiferent că e semi-prezidențial sau prezidențial – își face o camarilă, că e un om, un om. Dincolo, ai republică parlamentară, premierul este șeful, dar el depinde de Parlament, da? Constituția ar mai trebui modificată și ar trebui să ducem o campanie, și în sensul de a da posibilitatea mult mai ușor alegerilor anticipate. Nu se poate, o altă schizofrenie a fost asta cu alegerile. Suntem țara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate. Anticipatele, uneori le convoacă chiar puterea, da?… Acum, dacă noi am fi avut posibilitatea de anticipate, se făceau anticipate anul ăsta, da? Și știam și noi,opoziția – dacă pierdea se cumințea – uite că fac și rime, PSD dacă câștiga… dar faptul că nu putem, le târâm. Și iată, era așa de greu să modifici Constituția?

„Oricum, nu aveau de gând să mute ambasada la Ierusalim”

Monica Mihai: Un alt exemplu al pasului bătut pe loc în guvernarea PSD ar fi cel al mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Era așa de necesară această mutare?

Ion Cristoiu: Nu știu dacă era. Adică, dacă te gândești, trebuia decisă după un studiu care, după un contact cu Trump. Adică, de fapt Donald Trump a decis acest lucru, și câteva state, cred că una cred că una era din America Latină, nu știu, Costa Rica, oricum una din țările din America Latină oricum, cred că și Australia. Problema era în felul următor: dacă decideai mutarea ambasadei, sigur că te certai cu Uniunea Europeană, problema era că să fi câștigat… adică să fi știut Trump și să te fi apărat… ori la noi a fost o… a aruncat o vorbă domnul Dragnea, după asta a zis președintele că nu și a intervenit mașinăria asta de…

Monica Mihai:Păreri…

Ion Cristoiu:Nu, domnul Meleșcanu care este un superb învăluitor și un…

Monica Mihai: Diplomat.

Ion Cristoiu:Da, ei diplomat…

Monica Mihai: Vis-a-vis de scandalul mutării ambasadei României la Ierusalim, exact ce ați zis și dumneavoastră, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a avut un punct de vedere la câteva zile după apariția informației.

Fragment din declarația ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, mai 2018

„Pe lângă analiza pe care o facem noi, pe baza discuțiilor cu instituțiile românești, pe lângă analiza pe care o facem pe baza informațiilor pe care ni le trimit ambasadele noastre, avem în vedere și efectuarea unor consultări cu aliații noștri, în primul rând cu partenerul strategic SUA, dar și cu țările din Uniunea Europeană”

Monica Mihai:Ambasada nu a fost mutată nici până acum, din punctul meu de vedere există două scenarii…

Ion Cristoiu:Nu, că ne-a promis pe 20 mai. Nu, domnul Meleșcanu, când a început să fiarbă această chestiune în opinia publică, pe disputa dintre Palate, a intervenit și spus că face un studiu și ne-a anunțat, cred că era prin martie, că în 20 mai, țin minte că mi-a intrat în cap, el anunță rezultatele studiului. Adică el stă de vorbă, cum spunea acum. Suntem în ianuarie și nici acum nu s-a terminat studiul. Nu e vorba că o mută sau nu o mută, ca și la legile justiției, problema este că ori spui „Dom`ne, nu o mai mutăm, gata am terminat”, păstrarea acestei teme și nerezolvarea ei lasă…

Monica Mihai: Este din nou un pas bătut pe loc.

Ion Cristoiu:Păi da, lasă o cumplită impresie de bătută pe loc.

Monica Mihai: Eu am un alt punct de vedere. Eu cred că, până nu terminăm cu președinția rotativă a Consiliului UE, nu prea am avea cum să facem această mutare, pentru că ar fi contra direcției Uniunii Europene și cred că ar fi un pas înapoi simbolic.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteți optimistă. Oricum, nu aveau de gând să o facă, pentru că dacă o făceau, o făceau. Nu aveau dovadă că… domnul Meleșcanu ne-a anunțat că face studiu. El făcea studiu, nu a zis că o mută. A zis că face un studiu și studiul nu e nici acum gata, hai să fim serioși.

Monica Mihai: Da, dar înaintea domnului diplomat Meleșcanu, au mai fost alții care au mai spus că vom muta această ambasadă. Și aici urmează al doilea punct de vedere pe care îl aveam, în luna iunie la ONU, se va alege acel mandat nepermanent pentru care noi am candidat. Știu că am avea nevoie și de votul Palestinei pentru a obține acel mandat, ar putea să aibă și asta o legătură cu faptul că momentan nu facem nici o mutare concretă în această direcție?

Ion Cristoiu: Eu am spus, nu am făcut obiecția că nu facem mutarea, ci că nu au clarificat-o. Încă o dată, ordonanțele despre care tot discutăm, pe care tot le anunță domnul Tudorel Toader sau… nu e faptul că ele nu se fac sau se fac, ci că se amână. Deci povestea cu ambasada nu e tranșată, adică tranșezi, cum spuneți dumneavoastră, înainte de a vorbi, de a spune că vrei să muți ambasada, bănuiesc că minima disciplină politică cere să faci un studiu. Care este interesul nostru? Să fim membri nepermanenți în consiliul ăla… depindem de… bun, nu mai discutăm. Adică problema este că, marea problemă la PSD, este că pe lângă dansul ăsta pe loc, înțeleg faptul că ei nu le rezolvă.

Monica Mihai: Și aici sunt multe exemple.

Ion Cristoiu: Păi da, vă dau un exemplu: în mai 2016, doamna Prună a dat acea ordonanță de urgență, mai țineți minte, de modificare a codurilor? O ordonanță despre care – culmea! – atât de repede a fost, încât nici eu nu știam că tot discutam despre recursul în anulare peste tot punând 10 zile. Bun, o ordonanță de urgență, această ordonanță a fost criticată de PSD pe rupte, că e făcută peste noapte, că nu e bună, da

Monica Mihai: Pe care a votat-o guvernul Grindeanu.

Ion Cristoiu:Păi, nu a votat-o, asta e nebunia. O ordonanță de urgență își face efectele până când Parlamentul decide: ori o aprobă, ori o respinge sau… pentru că legea de acceptare sau de respingere, sau legea privind ordonanța poate să cuprindă și niște nuanțări… ea este în continuare în comisii. Au trecut 3 ani.

„Dacă voiau neapărat ca Olguța și Drăghici să fie votați, treceau lista noului Guvern prin Parlament”

Monica Mihai: Ce așteaptă?

Ion Cristoiu: Păi, în momentul în care au majoritatea asta, poți să votezi în fiecare zi. Puteau, că nu mai pot. În fiecare zi! Nu înțeleg ce așteaptă. Mai ales la un partid ca PSD… deci încă o dată: știți ce înseamnă să ai partidele de coaliție la guvernare? Pentru că trebuie să te consulți cu fiecare, da? În cazul de față, PSD-ul cu cine se consultă? Se consultă cu ALDE. Imaginați-vă când era CDR, că trebuia să se consulți cu ăla, cu ăla, cu ăla și fiecare dintre ei avea un interes. Dacă ar veni o guvernare acum, PNL – PMP – USR – PLUS, imaginați-vă ce ar fi? Pentru că, în momentul în care ajungi în Parlament, trebuie să ceri aprobarea și voturile ălorlalți, da? Dar ăsta nu avea nici o nevoie, domnul Dragnea care era dictator, chema liderul majorității și spunea: „Gata, de mâine intră în comisii. Comisia votează până la prânz…” Adică, știți ce înseamnă o mașinărie, când ai o asemenea majoritate? Pentru că, având asemenea majoritate, nici nu ai nevoie de prezența opoziției la vot.

Monica Mihai:Nici nu te interesează dacă sunt în sală sau nu.

Ion Cristoiu: Păi da, dovadă că ei și cu ordonanța asta stau prin comisii. Codurile penale, nu mai știu pe unde sunt. Înseamnă că cineva nu ține în mână asta, potrivit unui plan, culmea, corect sesizați dumneavoastră, tocmai partea unde ei aveau un avantaj, majoritatea parlamentară, da? Domnul Klaus Iohannis nu îi primește pe… îi respinge pe ăia doi miniști. Da? Păi, dacă ei treceau prin Parlament, această remaniere, prezentau remanierea și mai făceau o mică modificare și făceau… deci orice modificare a structurii guvernului se trece prin Parlament, dacă se trece prin Parlament lista noului guvern, poate să stea președintele și în cap. Păi, ei de ce nu au făcut până acum? Adică, dacă voiau neapărat ca cei doi, Olguța și cu Drăghici să fie votați, treceau prin Parlament. Culmea este, cum spuneți dumneavoastră, că lucrul cel mai important pe care l-au avut ei, că l-au avut, Parlamentul, nu l-au folosit.

Monica Mihai:Sau l-au folosit pentru legi care priveau zilele libere…

Ion Cristoiu:Stați un pic că… dacă puteai, prin Parlament, modificai, desființai justiția, dacă o iei așa. Nu, nu au făcut nimic, ceva a fost în neregulă, cred că și-a spus cuvântul aici și natura, eu îi zic pâș-pâș-istă a lui Dragnea. Dragnea e un pâș-pâș-ist, e un din ăsta să… ați văzut: când sunt decizii nu e aici, sau e plecat, totdeauna deciziile majore…

Monica Mihai: Le ia altcineva sau el nu este informat?

Ion Cristoiu:Da, le ia altcineva, cum a fost cu Grindeanu, el era în străinătate, când a venit atunci cu ordonanța.

Monica Mihai: Și în marțea neagră a fost plecat.

Ion Cristoiu:Păi da, pentru că nu își asumă, firea lui nu e de om care să spună, „Băi, fie ce o fi, ori la eșafod, ori pe scut, ori sub scut”. Nu e. Asta se vede și a afectat principalul atu pe care l-a avut PSD din totdeauna: mașinăria! Mașinăria din 1990. Partidul acesta a fost o mașinărie, acuma nu mai e. Acum parcă e un fel de CDR, parcă e un partid de coaliție.

„Europarlamentarele din 2019, un moment în care partidele, toate, vor vedea pe ce picior dansează”

Monica Mihai:De la bătuta pe loc, vă provoc să trecem la marele test al acestei primăveri pentru toate partidele. Europarlamentarele! Cine trece testul, cine pică testul?

Ion Cristoiu:E mai mult decât un test, după părerea mea, sunt la fel de importante ca și prezidențialele, din multe motive. Față de toate celelalte trei europarlamentare de până acum, e un moment în care partidele, toate, vor vedea pe ce picior dansează. Deci, nu mai avem de a face nici cu sondaje de opinie, nici cu povești, în care PSD spune că stă bine, PNL spune că stă bine, USR… acum se va vedea la vot. Din acest punct de vedere, e un examen crucial și pentru PNL și pentru PSD. Dacă eu aș fi, ca să vorbesc ca la bodegă, în locul sistemului, aș face o șmecherie acum. Adică, aș da multe voturi către Ponta – adică vasele comunicante – și aș face în așa fel încât PSD să aibă un scor… pentru că gândiți-vă că PSD-ul se raportează la scorul din decembrie, nu trebuie să fie el pe primul loc, poate să fie, dar dacă e cu 25% pe primul loc față de 40 și ceva la sută, deci asta e PSD-ul. PNL se va verifica cum și se va verifica și în noua echipă. Și PNL și PSD vor câștiga suflu sau vor pierde suflu, în raport cu prezidențialele, celelalte partide va fi examenul cum e la computer…

Monica Mihai: Validarea.

Ion Cristoiu: Da, sunt vârâte la curent electric. Adică, cine nu trece acest examen, nu trece pragul de 5%, se desființează ca partid.

Monica Mihai:Ce se întâmplă cu partidele nou apărute?

Ion Cristoiu:Pentru partidele nou apărute este examenul decisiv. E greu de presupus că, dacă Pro România nu face pragul, el se desființează, nu o să-mi spuneți mie că o să rămână doar Țuțuianu în continuare. Dacă obțin un scor foarte important…

Monica Mihai:Și asta e un semnal important.

Ion Cristoiu:Vor pleca și mai mulți de la PSD, adică va fi un partid victorios, da? USR, dacă va mușca cumplit din electoratul PNL? Deci PNL este principalul partid amenințat, nu atât de mult cum e amenințat PSD de Pro România, pentru că USR chiar are un electorat al lui, ăla mai taliban, trebuie văzut dacă se face o alianță PLUS cu USR, și, din acest electorat mușcă și PMP dacă îl pune pe Traian Băsescu cap de listă, cum se tot discută.

„Dacă Traian Băsescu va candida va fi o adevărată revoluție la europarlamentare”

Monica Mihai: În momentul de față, deja au apărut niște liste, sunt și oficiale și neoficiale și deja se vehiculează niște nume pentru cap de listă cam la toate partidele, astea nou apărute. Au ales bine? Nu au ales bine, ca locomotivă?

Ion Cristoiu: La europarlamentare cred eu că anul acesta va conta… capul de listă. Trebuie să treacă în ochii electoratului ca fiind un om care merită să meargă la Bruxelles. Din acest punct de vedere, cel mai cap de listă, ca să spun așa un barbarism, ar fi Traian Băsescu. Dacă Traian Băsescu – și așa se zvonește – se așează cap de listă, va fi o adevărată revoluție în europarlamentare. Toată lumea îl vede… adică, nici pe Traian Băsescu nu îl mai vedem la Bruxelles? El, spre deosebire de Cioloș și de Iohannis, e mai nuanțat față de Bruxelles, adică ați văzut că are și poziția asta cu demnitatea.

Monica Mihai: Și are și experiența de a interacționa cu ei.

Ion Cristoiu: Și ar introduce în dezbatere, foarte important, în dezbaterea pentru europarlamentare temele Uniunii Europene. Altfel, nici Corina Crețu nu are acea… poate Crin Antonescu ar avea imaginea asta, de bătălie. Deci, din punctul acesta de vedere, va conta foarte mult capul de listă. Cioloș are imagine, adică tot electoratul spune „Măi, vine de acolo.”, Cioloș, Corina Crețu… Blaga nu are, adică nu îl văd pe Blaga, eu nu îl văd la UE, o fi bun el, pe aici dar… aici va conta foarte mult și cred că până la urmă, Traian Băsescu va accepta, pentru că, dacă se așază cap de listă, PMP trece. E singura șansă, altfel nu are nici o șansă PMP.

Monica Mihai:Crin Antonescu va candida?

Ion Cristoiu: Nu cred că îl vor pune. Nu, sigur nu îl vor pune pe listă, din două motive: dacă îl pune pe listă, înseamnă că domnul Orban poate să se ducă să se culce pentru că… campania electorală înseamnă totul pentru candidați. Gândiți-vă că începe campania, Orban nu e pe listă și atunci Orban trebuie să îl laude pe Crin Antonescu și electoratul vede. Însă cea mai mare amenințare ar fi pentru Klaus Iohannis. Klaus Iohannis va face orice ca să nu fie pe liste, că la un moment dat, noi ne vom reaminti de Crin Antonescu și îl vom vedea la lucru…

Monica Mihai: Ca un posibil prezidențiabil.

Ion Cristoiu:Păi da, gândiți-vă, că dacă îl vedem atunci s-ar putea să spunem: „Uite, președinte!”. Gândiți-vă că el a plecat în mister, fulgerător și a păstrat, ca și Cioloș, și-a păstrat rezerva de speranță, adică el nu s-a consumat. E foarte important ca un politician să nu se consume. Adică nu a fost șef, ca după un an, după doi ani, lumea să spună: „Gata, ne-am săturat de ăsta, știm cum e!”. Și el, și Cioloș nu au… și atunci sunt un fel de speranțe, sunt un fel de „Băi, ce ar fi dacă ar ajunge ăia președinte, sau premier, sau la parlamentare? „

Monica Mihai:Dar statul acesta la umbră a lui Crin Antonescu, e mai bine văzut astfel?

Ion Cristoiu:Rămâne un mare mister, tocmai statul acesta în umbră, din umbră tot o să iasă, pentru că dacă stă prea mult, la un moment dat, se usucă. Nu înțeleg, a rămas un mare mister de ce s-a retras el, dar i-a făcut bine. Pentru că e foarte important, mai ales în această perioadă când și PSD dezamăgește, orizontul de așteptare, și electoratul caută unul nou, caută omul providențial, Mesia: „Băi, dacă vine Crin Antonescu…”

Monica Mihai:Și acesta să fie în chipul lui Crin Antonescu, acest Mesia, acest salvator politic, să fie Crin Antonescu?

Ion Cristoiu: Așa a fost și în `89 când au venit țărăniștii la putere, toată lumea… au luat vreo 60%, revoluție și într-o lună… pulbere s-au făcut, pulbere s-au făcut. Adică, poporul când a văzut a zis „Mai bine era Brătianu!”. Cei care nu sunt la putere și nu se consumă păstrează acest orizont de așteptare, acest „Vai, ce ar fi dacă ar ajunge el!”. Poate că nu e mare lucru…

„Există posibilitatea să se pregătească o moțiune de cenzură și să cadă guvernul chiar la începutul sesiunii”

Monica Mihai: Că tot vorbim de partide nou înființate și de migrări dintr-o zonă în alta, de la PSD la Pro România, mâine începe o nouă sesiune parlamentară. La ce să ne așteptăm?

Ion Cristoiu: Mie mi se pare ceva în neregulă cu mișcările din ultima săptămână înspre Pro România. Ele, atenție, sunt mișcări de parlamentari, ele nu duc la creșterea în sondaje a Pro România, adică de fapt, până la urmă vin niște tipi, baroni de la PSD trec dincolo. Ca dintr-un buzunar într-altul, același lucru. Problema este că ceva e în neregulă pentru că, de regulă, nu văd că de ce trebuiau înainte de începerea sesiunii. Există posibilitatea ca undeva, nu știu, prin laboratoare… să se pregătească o moțiune de cenzură și să cadă guvernul chiar la începutul sesiunii. Adică, ascultați-mă, e ceva în neregulă, vom mai vedea… cu o săptămână înaintea sesiunii, în mod nefiresc, dar de ce trebuia….

Monica Mihai:În care ei au aranjat niște piese pe tabla de șah.

Ion Cristoiu: Da, adică de ce înaintea sesiunii… adică nu văd… te puteaiînscrie… se putea înscrie în Pro România și peste o săptămână și peste două. Uite, că mi-a dat o idee, de ce să nu se înscrie peste o lună, care e povestea?

Monica Mihai:Și în ultima vreme și UDMR a criticat guvernul.

Ion Cristoiu:Mă întorc și rămâne ca o profeție. E ceva, se pregătește ceva. Se pregătește ceva pentru că, repet, trecerea lor în săptămâna dinaintea sesiunii, în precipitare, așa… parcă e un plan, ziua și trecutul, ziua și trecutul, nu are justificare. Încă o dată: de ce acum și nu peste o săptămână? Dacă ar fi alegeri săptămâna viitoare aș spune …

Monica Mihai:S-ar înțelege.

Ion Cristoiu:Dar așa, e clar că e o trecere în vederea, în legătură cu această sesiune la care liberalii deja au anunțat moțiune de cenzură. Nu e exclus ca, în sfârșit, să avem celebrul „guvern al meu”, visul domnului Președinte, „guvernul meu 2”. Deci să fim atenți, vom discuta duminica viitoare și vom vedea dacă continuă, dacă crește această hemoragie și ei chiar rămân fără majoritate, pentru UDMR e simplu să balanseze…

Monica Mihai:Păi de obicei au mers oricum într-o continuă balanță.

Ion Cristoiu: Da, ei merg în funcție și de cât de tare este majoritatea.

„Ministerul Sănătății cred că nu a avut curaj să spună adevărul, chiar dacă avea dreptate Apa Nova”

Monica Mihai:Domnule Cristoiu, știrea ultimelor zile a fost că apa din capitală e periculoasă. Știrea s-a viralizat și a creat isterie pe rețelele de socializare. Cât la sută este fake news din această știre?

Ion Cristoiu: Îmi puneți o întrebare dificilă, că eu nu știu care e starea… de fapt ca să pot spun că ceva e adevărat sau fals, trebuie să se confirme ulterior… a fost adevărat sau nu a fost adevărat? Nu am înțeles nimic, deși era o chestiune foarte simplă. Niște cetățeni, am înțeles, s-au plâns…

Monica Mihai: Au reclamat că simt clor în apă, că îi ustură ochii…

Ion Cristoiu: În acel moment, Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, cea care răspunde de sănătatea publică, trebuia să dea un comunicat: „Români, ăia care vă plângeți, bateți câmpii! Apa este mai bună decât Whisky. Beți, e treaba voastră. Sau fiți prudenți!” Dar, ați observat, de a lungul zilei a fost un balamuc, că nu am înțeles nici acum.

Monica Mihai: Partea ciudată este că mesajele au fost în contradictoriu între Apa Nova și Ministerul Sănătății. Apa Nova, pe tot parcursul zilei a spus: „Nu este nici o problemă cu apa, apa este potabilă, într-adevăr are un miros mai puternic de clor în sectorul 6” au menționat ei și au tot repetat această informație, după ce au apărut în social media acea isterie. Iar seara, la ora 22:40, a apărut un comunicat al Ministerului Sănătății care spunea „Nu vă spălați, nu beți apă și nu faceți nici mâncare cu ea”…

Ion Cristoiu:Nu a analizat nimeni, să știți că mi-ați dat o idee… aceste isterii care se creează sunt foarte greu de contracarat, deci nu cred că a fost un fake news, manipulare, povești, de vreo putere străină. Eu cred că, de data aceasta, Ministrul Sănătății nu a avut… când sunt asemenea lucruri, de regulă isteria este de spaimă. Oricât ai veni și ai spune „Români, beți apă”, ei tot nu beau. Deci, în momentul în care se creează această isterie, mai ales pe social media, nu mai poate fi controlată și atunci ai două posibilități, ca ministru: ori te opui isteriei, inutil, că oricum nu te crede nimeni, dar te înjură ăia…

Monica Mihai: Da, dar măcar ieși cu un punct de vedere și cumva… contracarezi.

Ion Cristoiu: Eu încerc să explic acum, de ce s-a bâlbâit Ministerul Sănătății. Eu cred că nu a avut curaj, chiar dacă avea dreptate Apa Nova, să spună… adică în asemenea împrejurări, a spune adevărul înseamnă că te-ai curățat, nu știu dacă mă înțelegeți. Pentru că atunci când se creează o isterie, mai ales o isterie în legătură cu sănătatea…

Monica Mihai: Asta ia o amploare fantastică.

Ion Cristoiu: Da, și adevărul, cine vine și spune adevărul e ars în piața publică, nu te crede nimeni. Chiar nu te crede nimeni, eu am trăit această… când m-am apucat în februarie 1990 să spun că nu a fost Revoluție. Să mă spânzure. Se creează… noi suntem și un popor isteric, repede se creează această flamă și, dacă în timp ce arde, vine unu și spune „Băi, stingeți focul”, ăia te ard ei… Normal era, am spus și zilele acestea, să se tragă o concluzie. Cine decide în asemenea cazuri? Acum ne-am dat seama că nu decide nimeni. Adică…

Monica Mihai:Cine decide ce informație dă?

Ion Cristoiu: Nu, cine decide recomandarea. Are loc o problemă, acum a fost cu apa, mâine poate să fie o problemă cu laptele. răspoimâine poate să fie o problemă cu aerul, da? Ce instituție, ce autoritate de pe teritoriul românesc, nu firmele private, decide: „Nu mai beți apă, nu mai ieșiți din casă” ?

Monica Mihai: Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică.

Ion Cristoiu: Păi da, dar a văzut că Ministerul Sănătății nu are, ori nu știe, adică nu e o lege care să îi dea … Ministerul Sănătății, s-a văzut acum, nu are autoritate. Păi el ce-a făcut, a zis…

Monica Mihai: Depinde ce înțelegere a avut Apa Nova.

Ion Cristoiu:Păi, dar nu avea voie să aibă înțelegere, pentru că repet, în caz de sănătate publică, chiar și când ministerul greșește… adică recomandarea e a lui, adică e mai bine să fiu prudent și să nu beau apă, decât să mor. Problema, încă o dată, se va pune în curând și în alte situații. Și în situația gripei, și în situația aerului, și în situația pământului, și a florilor. Cine decide? Asta e principala concluzie, principala întrebare la care nu s-a dat răspuns… cine decide în asemenea împrejurări? Nu poate să decidă firma, nu are cum pentru că ea…

Monica Mihai: Nu are voie, că are un interes firma, economic…

Ion Cristoiu: Normal, dar în cazul de față s-a văzut că nu decide nimeni. Trebuie să decidă măsuri sau recomandări. Adică recomandările nu pot fi contestate, chiar dacă ele sunt exagerat de prudente, că ele sunt în favoarea prudenței. Acum a fost un balamuc, dacă dumneavoastră mă întrebați acum sau o să întrebați istoricii viitorului care a fost adevărul, nu o să înțeleagă nimeni, pentru că și ministerul s-a schimbat de la o zi la alta.

Monica Mihai: Domnule Cristoiu, vă mulțumesc!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?