no author
Monica Mihai
2202 vizualizări 3 feb 2019

Prima parte a ”Gândurilor lui Ion Cristoiu” o puteţi vedea AICI

“Codul penal din vremea lui Ceauşescu era mult mai bun”

Monica Mihai: Să nu uităm că ei totuşi au ieşit, atunci era discutat foarte mult acel prag introdus, de 200.000 de lei...

Ion Cristoiu: Ei atunci au făcut o greşeală fundamentală (PSD, n.r). Unu: au făcut-o peste noapte, ca şi taxa pe lăcomie, adică nepregătind opinia publică, au făcut-o lăsând impresia că se tem, pe şest, noaptea, hai s-o facem repede, o făceau ziua, şi? Care era problema? Şi, ca şi alte ordonanţe în domeniul justiţiei, ea a fost uşor de combătut prin raportare la Dragnea, că s-a introdus pragul ăla. De fapt, în chestiunea abuzului în serviciu aproape că sunt doctor, Codul penal din vremea lui Ceauşescu păstrat până în 2013 era mult mai bun, avea o prevedere, cu intenţie. Problema nu era a pragului, să ne lămurim, poate să fie zero pagubă, poate să fie un milion, nu contează, problema era cu intenţie la abuz în serviciu. A dat posibilitatea atâtor abuzuri ale DNA, pentru că conceptul e confuz.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Abuzul în serviciu este, după părerea mea, o infracţiune complementară alteia, luării de mită, adică nu există abuzul în serviciu aşa cum interpretăm...

Monica Mihai: De sine stătător, fără luarea de mită, asta e?

Ion Cristoiu: Păi da, s-a dat posibilitatea pentru că în noul Cod penal, abuzul în serviciu este o chestiune în sine şi atunci orice om politic poate fi prins, că zice: ”De ce ai făcut podeţu ăla cu un milion de euro?”... normal e să dovedeşti că tu ai dat un milion de euro pentru că ai avut un folos, ai luat mită, sau cu intenţie. Ce înseamnă cu intenţie? Înseamnă că tu eşti şef de instituţie, chemi jurista şi spui: ”Putem să facem ăla?” şi cea de la departamentul juridic spune: ”Nu putem, potrivit legii”. Dacă tu spui să se facă în acele momente, cu intenţie, e clar că tu ştii, dar la noi s-a introdus... deci a fost o chestiune... acum o lămurim, pentru că ei nu au lămurit-o niciodată. Toată această chestiune cu bătălia împotriva abuzurilor în justiţie a fost făcută, nu ştiu, fără nicio explicaţie logică, poporului, şi atunci s-a lăsat impresia, şi aşa şi este, că au făcut nişte aranjamente pentru ei.

”Când ai 40%, poţi să muţi România la Polul Nord”

Monica Mihai: Şi revin la întrebarea, nu era mai bine dacă aceste ordonanţe importante, mai degrabă să treacă prin Parlament?

Ion Cristoiu: Când ai 40%, poţi să muţi România la Polul Nord. Asta este cea mai mare enigmă, că deja ei şi-au terminat suflul, repet nu există, nici în Europa, nu există un partid care să câştige atât de clar. În momentul în care câştigi atât de clar, eşti obligat de vot, că de aia ai obţinut un vot...

Monica Mihai: Să faci ceva.

Ion Cristoiu: Să faci ceva urieşeşte, nu să faci ceva să supravieţuieşti. Mai ales în primul an sau primele luni după un asemenea vot, atunci ai un plan, ei nu au avut un plan, un plan să schimbi prin ordonanţă de urgenţă legile justiţiei, repet, puteai un plan în care desfiinţai ce voiai, dar era un plan, un proiect.

Monica Mihai: Au făcut, să ştiţi domnule Cristoiu! În anul 2018, au fost aprobate 363 de legi, peste jumătate dintre ele, aici e interesant, au fost practic, de aprobare a unor ordonanţe de urgenţă sau de modificări ale altor legi. Însă au fost şi nişte legi interesante, de care s-au ocupat parlamentarii, combaterea ambroziei, instituirea Zilei dăruirii, instituirea Zilei prefectului, Ziua limbii macedonene, limbii ucrainene, Ziua constructorului şi era chiar în plan chiar şi combaterea troscotului japonez care este o plantă. Cu ce scop erau atât de importante aceste legi de care s-au ocupat?

Ion Cristoiu: Am spus şi mai înainte, noi trebuie să judecăm această guvernare după victoria, după victoria în alegeri. Pentru o ţară e o binecuvântare să aibă o asemenea majoritate...

Monica Mihai: Că asta ar însemna să pot să facă foarte multe lucruri, să treacă uşor?

Ion Cristoiu: Da, lucruri structurale, dacă dumneavoastră puteţi spune ceva structural, ceva care a modificat ordinea în România, nu au făcut nimic, repet am dat un exemplu, nu ştiu, unirea SIE cu SRI era o măsură, da? Trecerea SPP-ului la Parlament era o măsură, nu putem...

"Trebuia modificată Constituţia. Suntem ţara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate”

Monica Mihai: Au discutat inclusiv de apariţia fondului suveran de investiţii, care e doar la nivel de discuţie de mai bine de 8-9 luni.

Ion Cristoiu: Da, dar cea mai important era cu majoritatea cu care trebuia neapărat modificată Constituţia...

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: În 1991, când s-a făcut această Constituţie, eu am şi cărţoiu, vreo 1000 de pagini, am şi urmărit, această Constituţie a stat sub semnul unei slăbiciuni româneşti, moldo-valahe, adică politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine - ca să fac o paranteză, acum PSD ciunteşte din puterile preşedintelui, da? Păi, şi dacă la toamnă vine un preşedinte PSD? Ei niciodată, politicienii români, nu gândesc, ”Băi, dar dacă venim noi?” - În 1991 a fost o bătălie. Pe de o parte, majoritatea FSN-nistă voia să aibă un Iliescu puternic, iar ţărăniştii, opoziţia, şi cu liberalii nu se gândeau că vor avea şi ei un preşedinte. Şi atunci cum îl limităm pe Iliescu? Şi atunci a ieşit ceva ca dracu`, adică republică semi-prezidenţială, dublă cheie, da? Şi nu s-au gândit un moment că va veni 2003, când domnul Năstase - crezând el că o să fie preşedinte în 2004 - a modificat Constituţia încât a dat un mandat de 5 ani preşedintelui. De regulă, când parlamentarele erau tot una cu prezidenţialele, se schimba tot regimul.

Monica Mihai: Acum practic e pus în încurcătură.

Ion Cristoiu: Da, s-a ivit coabitarea şi această coabitare nu va merge niciodată, ascultaţi-mă, nu, nu are cum, oricât de înţelept ar fi ăla de la Cotroceni, cum vrem... Numai dacă doarme.

Monica Mihai: Deci după părerea dumneavoastră, ar putea fi modificată Constituţia în sensul ca mandatul preşedintelui să fie de 4 ani şi nu de 5 ani?

Ion Cristoiu: Da, şi clarificat, ori prezidenţial ori parlamentar.  Eu sunt adeptul republicii parlamentare, de ce? Întotdeauna, preşedintele - indiferent că e semi-prezidenţial sau prezidenţial - îşi face o camarilă, că e un om, un om. Dincolo, ai republică parlamentară, premierul este şeful, dar el depinde de Parlament, da? Constituţia ar mai trebui modificată şi ar trebui să ducem o campanie, şi în sensul de a da posibilitatea mult mai uşor alegerilor anticipate. Nu se poate, o altă schizofrenie a fost asta cu alegerile. Suntem ţara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate. Anticipatele, uneori le convoacă chiar puterea, da?... Acum, dacă noi am fi avut posibilitatea de anticipate, se făceau anticipate anul ăsta, da? Şi ştiam şi noi, opoziţia - dacă pierdea se cuminţea - uite că fac şi rime, PSD dacă câştiga... dar faptul că nu putem, le târâm. Şi iată, era aşa de greu să modifici Constituţia?

”Oricum, nu aveau de gând să mute ambasada la Ierusalim”

Monica Mihai: Un alt exemplu al pasului bătut pe loc în guvernarea PSD ar fi cel al mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Era aşa de necesară această mutare?

Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă era. Adică, dacă te gândeşti, trebuia decisă după un studiu care, după un contact cu Trump. Adică, de fapt Donald Trump a decis acest lucru, şi câteva state, cred că una cred că una era din America Latină, nu ştiu, Costa Rica, oricum una din ţările din America Latină oricum, cred că şi Australia. Problema era în felul următor: dacă decideai mutarea ambasadei, sigur că te certai cu Uniunea Europeană, problema era că să fi câştigat... adică să fi ştiut Trump şi să te fi apărat... ori la noi a fost o... a aruncat o vorbă domnul Dragnea, după asta a zis preşedintele că nu şi a intervenit maşinăria asta de...

Monica Mihai: Păreri...

Ion Cristoiu: Nu, domnul Meleşcanu care este un superb învăluitor şi un...

Monica Mihai: Diplomat.

Ion Cristoiu: Da, ei diplomat...

Monica Mihai: Vis-a-vis de scandalul mutării ambasadei României la Ierusalim, exact ce aţi zis şi dumneavoastră, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a avut un punct de vedere la câteva zile după apariţia informaţiei.

Fragment din declaraţia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, mai 2018

”Pe lângă analiza pe care o facem noi, pe baza discuţiilor cu instituţiile româneşti, pe lângă analiza pe care o facem pe baza informaţiilor pe care ni le trimit ambasadele noastre, avem în vedere şi efectuarea unor consultări cu aliaţii noştri, în primul rând cu partenerul strategic SUA, dar şi cu ţările din Uniunea Europeană”

Monica Mihai: Ambasada nu a fost mutată nici până acum, din punctul meu de vedere există două scenarii...

Ion Cristoiu: Nu, că ne-a promis pe 20 mai. Nu, domnul Meleşcanu, când a început să fiarbă această chestiune în opinia publică, pe disputa dintre Palate, a intervenit şi spus că face un studiu şi ne-a anunţat, cred că era prin martie, că în 20 mai, ţin minte că mi-a intrat în cap, el anunţă rezultatele studiului. Adică el stă de vorbă, cum spunea acum. Suntem în ianuarie şi nici acum nu s-a terminat studiul. Nu e vorba că o mută sau nu o mută, ca şi la legile justiţiei, problema este că ori spui ”Dom`ne, nu o mai mutăm, gata am terminat”, păstrarea acestei teme şi nerezolvarea ei lasă...

Monica Mihai: Este din nou un pas bătut pe loc.

Ion Cristoiu: Păi da, lasă o cumplită impresie de bătută pe loc.

Monica Mihai: Eu am un alt punct de vedere. Eu cred că, până nu terminăm cu preşedinţia rotativă a Consiliului UE, nu prea am avea cum să facem această mutare, pentru că ar fi contra direcţiei Uniunii Europene şi cred că ar fi un pas înapoi simbolic.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteţi optimistă. Oricum, nu aveau de gând să o facă, pentru că dacă o făceau, o făceau. Nu aveau dovadă că... domnul Meleşcanu ne-a anunţat că face studiu. El făcea studiu, nu a zis că o mută. A zis că face un studiu şi studiul nu e nici acum gata, hai să fim serioşi.

Monica Mihai: Da, dar înaintea domnului diplomat Meleşcanu, au mai fost alţii care au mai spus că vom muta această ambasadă. Şi aici urmează al doilea punct de vedere pe care îl aveam, în luna iunie la ONU, se va alege acel mandat nepermanent pentru care noi am candidat. Ştiu că am avea nevoie şi de votul Palestinei pentru a obţine acel mandat, ar putea să aibă şi asta o legătură cu faptul că momentan nu facem nici o mutare concretă în această direcţie?

Ion Cristoiu: Eu am spus, nu am făcut obiecţia că nu facem mutarea, ci că nu au clarificat-o. Încă o dată, ordonanţele despre care tot discutăm, pe care tot le anunţă domnul Tudorel Toader sau... nu e faptul că ele nu se fac sau se fac, ci că se amână. Deci povestea cu ambasada nu e tranşată, adică tranşezi, cum spuneţi dumneavoastră, înainte de a vorbi, de a spune că vrei să muţi ambasada, bănuiesc că minima disciplină politică cere să faci un studiu. Care este interesul nostru? Să fim membri nepermanenţi în consiliul ăla... depindem de... bun, nu mai discutăm. Adică problema este că, marea problemă la PSD, este că pe lângă dansul ăsta pe loc, înţeleg faptul că ei nu le rezolvă.

Monica Mihai: Şi aici sunt multe exemple.

Ion Cristoiu: Păi da, vă dau un exemplu: în mai 2016, doamna Prună a dat acea ordonanţă de urgenţă, mai ţineţi minte, de modificare a codurilor? O ordonanţă despre care - culmea! - atât de repede a fost, încât nici eu nu ştiam că tot discutam despre recursul în anulare peste tot punând 10 zile. Bun, o ordonanţă de urgenţă, această ordonanţă a fost criticată de PSD pe rupte, că e făcută peste noapte, că nu e bună, da

Monica Mihai: Pe care a votat-o guvernul Grindeanu.

Ion Cristoiu: Păi, nu a votat-o, asta e nebunia. O ordonanţă de urgenţă îşi face efectele până când Parlamentul decide: ori o aprobă, ori o respinge sau... pentru că legea de acceptare sau de respingere, sau legea privind ordonanţa poate să cuprindă şi nişte nuanţări... ea este în continuare în comisii. Au trecut 3 ani.

“Dacă voiau neapărat ca Olguţa şi Drăghici să fie votaţi, treceau lista noului Guvern prin Parlament”

Monica Mihai: Ce aşteaptă?

Ion Cristoiu: Păi, în momentul în care au majoritatea asta, poţi să votezi în fiecare zi. Puteau, că nu mai pot. În fiecare zi! Nu înţeleg ce aşteaptă. Mai ales la un partid ca PSD... deci încă o dată: ştiţi ce înseamnă să ai partidele de coaliţie la guvernare? Pentru că trebuie să te consulţi cu fiecare, da? În cazul de faţă, PSD-ul cu cine se consultă? Se consultă cu ALDE. Imaginaţi-vă când era CDR, că trebuia să se consulţi cu ăla, cu ăla, cu ăla şi fiecare dintre ei avea un interes. Dacă ar veni o guvernare acum, PNL - PMP - USR - PLUS, imaginaţi-vă ce ar fi? Pentru că, în momentul în care ajungi în Parlament, trebuie să ceri aprobarea şi voturile ălorlalţi, da? Dar ăsta nu avea nici o nevoie, domnul Dragnea care era dictator, chema liderul majorităţii şi spunea: ”Gata, de mâine intră în comisii. Comisia votează până la prânz...” Adică, ştiţi ce înseamnă o maşinărie, când ai o asemenea majoritate? Pentru că, având asemenea majoritate, nici nu ai nevoie de prezenţa opoziţiei la vot.

Monica Mihai: Nici nu te interesează dacă sunt în sală sau nu.

Ion Cristoiu: Păi da, dovadă că ei şi cu ordonanţa asta stau prin comisii. Codurile penale, nu mai ştiu pe unde sunt. Înseamnă că cineva nu ţine în mână asta, potrivit unui plan, culmea, corect sesizaţi dumneavoastră, tocmai partea unde ei aveau un avantaj, majoritatea parlamentară, da? Domnul Klaus Iohannis nu îi primeşte pe... îi respinge pe ăia doi minişti. Da? Păi, dacă ei treceau prin Parlament, această remaniere, prezentau remanierea şi mai făceau o mică modificare şi făceau... deci orice modificare a structurii guvernului se trece prin Parlament, dacă se trece prin Parlament lista noului guvern, poate să stea preşedintele şi în cap. Păi, ei de ce nu au făcut până acum? Adică, dacă voiau neapărat ca cei doi, Olguţa şi cu Drăghici să fie votaţi, treceau prin Parlament. Culmea este, cum spuneţi dumneavoastră, că lucrul cel mai important pe care l-au avut ei, că l-au avut, Parlamentul, nu l-au folosit.

Monica Mihai: Sau l-au folosit pentru legi care priveau zilele libere...

Ion Cristoiu: Staţi un pic că... dacă puteai, prin Parlament, modificai, desfiinţai justiţia, dacă o iei aşa. Nu, nu au făcut nimic, ceva a fost în neregulă, cred că şi-a spus cuvântul aici şi natura, eu îi zic pâş-pâş-istă a lui Dragnea. Dragnea e un pâş-pâş-ist, e un din ăsta să... aţi văzut: când sunt decizii nu e aici, sau e plecat, totdeauna deciziile majore...

Monica Mihai: Le ia altcineva sau el nu este informat?

Ion Cristoiu: Da, le ia altcineva, cum a fost cu Grindeanu, el era în străinătate, când a venit atunci cu ordonanţa.

Monica Mihai: Şi în marţea neagră a fost plecat.

Ion Cristoiu: Păi da, pentru că nu îşi asumă, firea lui nu e de om care să spună, ”Băi, fie ce o fi, ori la eşafod, ori pe scut, ori sub scut”. Nu e. Asta se vede şi a afectat principalul atu pe care l-a avut PSD din totdeauna: maşinăria! Maşinăria din 1990. Partidul acesta a fost o maşinărie, acuma nu mai e. Acum parcă e un fel de CDR, parcă e un partid de coaliţie.

“Europarlamentarele din 2019, un moment în care partidele, toate, vor vedea pe ce picior dansează”

Monica Mihai: De la bătuta pe loc, vă provoc să trecem la marele test al acestei primăveri pentru toate partidele. Europarlamentarele! Cine trece testul, cine pică testul?

Ion Cristoiu: E mai mult decât un test, după părerea mea, sunt la fel de importante ca şi prezidenţialele, din multe motive. Faţă de toate celelalte trei europarlamentare de până acum, e un moment în care partidele, toate, vor vedea pe ce picior dansează. Deci, nu mai avem de a face nici cu sondaje de opinie, nici cu poveşti, în care PSD spune că stă bine, PNL spune că stă bine, USR... acum se va vedea la vot. Din acest punct de vedere, e un examen crucial şi pentru PNL şi pentru PSD. Dacă eu aş fi, ca să vorbesc ca la bodegă, în locul sistemului, aş face o şmecherie acum. Adică, aş da multe voturi către Ponta - adică vasele comunicante - şi aş face în aşa fel încât PSD să aibă un scor... pentru că gândiţi-vă că PSD-ul se raportează la scorul din decembrie, nu trebuie să fie el pe primul loc, poate să fie, dar dacă e cu 25% pe primul loc faţă de 40 şi ceva la sută, deci asta e PSD-ul. PNL se va verifica cum şi se va verifica şi în noua echipă. Şi PNL şi PSD vor câştiga suflu sau vor pierde suflu, în raport cu prezidenţialele, celelalte partide va fi examenul cum e la computer...

Monica Mihai: Validarea.

Ion Cristoiu: Da, sunt vârâte la curent electric. Adică, cine nu trece acest examen, nu trece pragul de 5%, se desfiinţează ca partid.

Monica Mihai: Ce se întâmplă cu partidele nou apărute?

Ion Cristoiu: Pentru partidele nou apărute este examenul decisiv. E greu de presupus că, dacă Pro România nu face pragul, el se desfiinţează, nu o să-mi spuneţi mie că o să rămână doar Ţuţuianu în continuare. Dacă obţin un scor foarte important...

Monica Mihai: Şi asta e un semnal important.

Ion Cristoiu: Vor pleca şi mai mulţi de la PSD, adică va fi un partid victorios, da? USR, dacă va muşca cumplit din electoratul PNL? Deci PNL este principalul partid ameninţat, nu atât de mult cum e ameninţat PSD de Pro România, pentru că USR chiar are un electorat al lui, ăla mai taliban, trebuie văzut dacă se face o alianţă PLUS cu USR, şi, din acest electorat muşcă şi PMP dacă îl pune pe Traian Băsescu cap de listă, cum se tot discută.

Citeşte şi Băsescu se întoarce

”Dacă Traian Băsescu va candida va fi o adevărată revoluţie la europarlamentare”

Monica Mihai: În momentul de faţă, deja au apărut nişte liste, sunt şi oficiale şi neoficiale şi deja se vehiculează nişte nume pentru cap de listă cam la toate partidele, astea nou apărute. Au ales bine? Nu au ales bine, ca locomotivă?

Ion Cristoiu: La europarlamentare cred eu că anul acesta va conta... capul de listă. Trebuie să treacă în ochii electoratului ca fiind un om care merită să meargă la Bruxelles. Din acest punct de vedere, cel mai cap de listă, ca să spun aşa un barbarism, ar fi Traian Băsescu. Dacă Traian Băsescu - şi aşa se zvoneşte - se aşează cap de listă, va fi o adevărată revoluţie în europarlamentare. Toată lumea îl vede... adică, nici pe Traian Băsescu nu îl mai vedem la Bruxelles? El, spre deosebire de Cioloş şi de Iohannis, e mai nuanţat faţă de Bruxelles, adică aţi văzut că are şi poziţia asta cu demnitatea.

Monica Mihai: Şi are şi experienţa de a interacţiona cu ei.

Ion Cristoiu: Şi ar introduce în dezbatere, foarte important, în dezbaterea pentru europarlamentare temele Uniunii Europene. Altfel, nici Corina Creţu nu are acea... poate Crin Antonescu ar avea imaginea asta, de bătălie. Deci, din punctul acesta de vedere, va conta foarte mult capul de listă. Cioloş are imagine, adică tot electoratul spune ”Măi, vine de acolo.”, Cioloş, Corina Creţu... Blaga nu are, adică nu îl văd pe Blaga, eu nu îl văd la UE, o fi bun el, pe aici dar... aici va conta foarte mult şi cred că până la urmă, Traian Băsescu va accepta, pentru că, dacă se aşază cap de listă, PMP trece. E singura şansă, altfel nu are nici o şansă PMP.

Monica Mihai: Crin Antonescu va candida?

Ion Cristoiu: Nu cred că îl vor pune. Nu, sigur nu îl vor pune pe listă, din două motive: dacă îl pune pe listă, înseamnă că domnul Orban poate să se ducă să se culce pentru că... campania electorală înseamnă totul pentru candidaţi. Gândiţi-vă că începe campania, Orban nu e pe listă şi atunci Orban trebuie să îl laude pe Crin Antonescu şi electoratul vede. Însă cea mai mare ameninţare ar fi pentru Klaus Iohannis. Klaus Iohannis va face orice ca să nu fie pe liste, că la un moment dat, noi ne vom reaminti de Crin Antonescu şi îl vom vedea la lucru...

Monica Mihai: Ca un posibil prezidenţiabil.

Ion Cristoiu: Păi da, gândiţi-vă, că dacă îl vedem atunci s-ar putea să spunem: ”Uite, preşedinte!”. Gândiţi-vă că el a plecat în mister, fulgerător şi a păstrat, ca şi Cioloş, şi-a păstrat rezerva de speranţă, adică el nu s-a consumat. E foarte important ca un politician să nu se consume. Adică nu a fost şef, ca după un an, după doi ani, lumea să spună: ”Gata, ne-am săturat de ăsta, ştim cum e!”. Şi el, şi Cioloş nu au... şi atunci sunt un fel de speranţe, sunt un fel de ”Băi, ce ar fi dacă ar ajunge ăia preşedinte, sau premier, sau la parlamentare? ”

Monica Mihai: Dar statul acesta la umbră a lui Crin Antonescu, e mai bine văzut astfel?

Ion Cristoiu: Rămâne un mare mister, tocmai statul acesta în umbră, din umbră tot o să iasă, pentru că dacă stă prea mult, la un moment dat, se usucă. Nu înţeleg, a rămas un mare mister de ce s-a retras el, dar i-a făcut bine. Pentru că e foarte important, mai ales în această perioadă când şi PSD dezamăgeşte, orizontul de aşteptare, şi electoratul caută unul nou, caută omul providenţial, Mesia: ”Băi, dacă vine Crin Antonescu...”

Monica Mihai: Şi acesta să fie în chipul lui Crin Antonescu, acest Mesia, acest salvator politic, să fie Crin Antonescu?

Ion Cristoiu: Aşa a fost şi în `89 când au venit ţărăniştii la putere, toată lumea... au luat vreo 60%, revoluţie şi într-o lună... pulbere s-au făcut, pulbere s-au făcut. Adică, poporul când a văzut a zis ”Mai bine era Brătianu!”. Cei care nu sunt la putere şi nu se consumă păstrează acest orizont de aşteptare, acest ”Vai, ce ar fi dacă ar ajunge el!”. Poate că nu e mare lucru...

“Există posibilitatea să se pregătească o moţiune de cenzură şi să cadă guvernul chiar la începutul sesiunii”

Monica Mihai: Că tot vorbim de partide nou înfiinţate şi de migrări dintr-o zonă în alta, de la PSD la Pro România, mâine începe o nouă sesiune parlamentară. La ce să ne aşteptăm?

Ion Cristoiu: Mie mi se pare ceva în neregulă cu mişcările din ultima săptămână înspre Pro România. Ele, atenţie, sunt mişcări de parlamentari, ele nu duc la creşterea în sondaje a Pro România, adică de fapt, până la urmă vin nişte tipi, baroni de la PSD trec dincolo. Ca dintr-un buzunar într-altul, acelaşi lucru. Problema este că ceva e în neregulă pentru că, de regulă, nu văd că de ce trebuiau înainte de începerea sesiunii. Există posibilitatea ca undeva, nu ştiu, prin laboratoare... să se pregătească o moţiune de cenzură şi să cadă guvernul chiar la începutul sesiunii. Adică, ascultaţi-mă, e ceva în neregulă, vom mai vedea... cu o săptămână înaintea sesiunii, în mod nefiresc, dar de ce trebuia....

Monica Mihai: În care ei au aranjat nişte piese pe tabla de şah.

Ion Cristoiu: Da, adică de ce înaintea sesiunii... adică nu văd... te puteai înscrie... se putea înscrie în Pro România şi peste o săptămână şi peste două. Uite, că mi-a dat o idee, de ce să nu se înscrie peste o lună, care e povestea?

Monica Mihai: Şi în ultima vreme şi UDMR a criticat guvernul.

Ion Cristoiu: Mă întorc şi rămâne ca o profeţie. E ceva, se pregăteşte ceva. Se pregăteşte ceva pentru că, repet, trecerea lor în săptămâna dinaintea sesiunii, în precipitare, aşa... parcă e un plan, ziua şi trecutul, ziua şi trecutul, nu are justificare. Încă o dată: de ce acum şi nu peste o săptămână?  Dacă ar fi alegeri săptămâna viitoare aş spune ...

Monica Mihai: S-ar înţelege.

Ion Cristoiu: Dar aşa, e clar că e o trecere în vederea, în legătură cu această sesiune la care liberalii deja au anunţat moţiune de cenzură. Nu e exclus ca, în sfârşit, să avem celebrul ”guvern al meu”, visul domnului Preşedinte, ”guvernul meu 2”.  Deci să fim atenţi, vom discuta duminica viitoare şi vom vedea dacă continuă, dacă creşte această hemoragie şi ei chiar rămân fără majoritate, pentru UDMR e simplu să balanseze...

Monica Mihai: Păi de obicei au mers oricum într-o continuă balanţă.

Ion Cristoiu: Da, ei merg în funcţie şi de cât de tare este majoritatea.

“Ministerul Sănătăţii cred că nu a avut curaj să spună adevărul, chiar dacă avea dreptate Apa Nova”

Monica Mihai: Domnule Cristoiu, ştirea ultimelor zile a fost că apa din capitală e periculoasă. Ştirea s-a viralizat şi a creat isterie pe reţelele de socializare. Cât la sută este fake news din această ştire?

Ion Cristoiu: Îmi puneţi o întrebare dificilă, că eu nu ştiu care e starea... de fapt ca să pot spun că ceva e adevărat sau fals, trebuie să se confirme ulterior... a fost adevărat sau nu a fost adevărat? Nu am înţeles nimic, deşi era o chestiune foarte simplă. Nişte cetăţeni, am înţeles, s-au plâns...

Monica Mihai: Au reclamat că simt clor în apă, că îi ustură ochii...

Ion Cristoiu: În acel moment, Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, cea care răspunde de sănătatea publică, trebuia să dea un comunicat: ”Români, ăia care vă plângeţi, bateţi câmpii! Apa este mai bună decât Whisky. Beţi, e treaba voastră. Sau fiţi prudenţi!”  Dar, aţi observat, de a lungul zilei a fost un balamuc, că nu am înţeles nici acum.

Monica Mihai: Partea ciudată este că mesajele au fost în contradictoriu între Apa Nova şi Ministerul Sănătăţii. Apa Nova, pe tot parcursul zilei a spus: ”Nu este nici o problemă cu apa, apa este potabilă, într-adevăr are un miros mai puternic de clor în sectorul 6” au menţionat ei şi au tot repetat această informaţie, după ce au apărut în social media acea isterie. Iar seara, la ora 22:40, a apărut un comunicat al Ministerului Sănătăţii care spunea ”Nu vă spălaţi, nu beţi apă şi nu faceţi nici mâncare cu ea”...

Ion Cristoiu: Nu a analizat nimeni, să ştiţi că mi-aţi dat o idee... aceste isterii care se creează sunt foarte greu de contracarat, deci nu cred că a fost un fake news, manipulare, poveşti, de vreo putere străină. Eu cred că, de data aceasta, Ministrul Sănătăţii nu a avut... când sunt asemenea lucruri, de regulă isteria este de spaimă. Oricât ai veni şi ai spune ”Români, beţi apă”, ei tot nu beau. Deci, în momentul în care se creează această isterie, mai ales pe social media, nu mai poate fi controlată şi atunci ai două posibilităţi, ca ministru: ori te opui isteriei, inutil, că oricum nu te crede nimeni, dar te înjură ăia...

Monica Mihai: Da, dar măcar ieşi cu un punct de vedere şi cumva... contracarezi.

Ion Cristoiu: Eu încerc să explic acum, de ce s-a bâlbâit Ministerul Sănătăţii. Eu cred că nu a avut curaj, chiar dacă avea dreptate Apa Nova, să spună... adică în asemenea împrejurări, a spune adevărul înseamnă că te-ai curăţat, nu ştiu dacă mă înţelegeţi. Pentru că atunci când se creează o isterie, mai ales o isterie în legătură cu sănătatea...

Monica Mihai: Asta ia o amploare fantastică.

Ion Cristoiu: Da, şi adevărul, cine vine şi spune adevărul e ars în piaţa publică, nu te crede nimeni. Chiar nu te crede nimeni, eu am trăit această... când m-am apucat în februarie 1990 să spun că nu a fost Revoluţie. Să mă spânzure. Se creează... noi suntem şi un popor isteric, repede se creează această flamă şi, dacă în timp ce arde, vine unu şi spune ”Băi, stingeţi focul”, ăia te ard ei... Normal era, am spus şi zilele acestea, să se tragă o concluzie. Cine decide în asemenea cazuri? Acum ne-am dat seama că nu decide nimeni. Adică...

Monica Mihai: Cine decide ce informaţie dă?

Ion Cristoiu: Nu, cine decide recomandarea. Are loc o problemă, acum a fost cu apa, mâine poate să fie o problemă cu laptele. răspoimâine poate să fie o problemă cu aerul, da? Ce instituţie, ce autoritate de pe teritoriul românesc, nu firmele private, decide: ”Nu mai beţi apă, nu mai ieşiţi din casă” ?

Monica Mihai: Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică.

Ion Cristoiu: Păi da, dar a văzut că Ministerul Sănătăţii nu are, ori nu ştie, adică nu e o lege care să îi dea ...  Ministerul Sănătăţii, s-a văzut acum, nu are autoritate. Păi el ce-a făcut, a zis...

Monica Mihai: Depinde ce înţelegere a avut Apa Nova.

Ion Cristoiu: Păi, dar nu avea voie să aibă înţelegere, pentru că repet, în caz de sănătate publică, chiar şi când ministerul greşeşte... adică recomandarea e a lui, adică e mai bine să fiu prudent şi să nu beau apă, decât să mor. Problema, încă o dată, se va pune în curând şi în alte situaţii. Şi în situaţia gripei, şi în situaţia aerului, şi în situaţia pământului, şi a florilor. Cine decide? Asta e principala concluzie, principala întrebare la care nu s-a dat răspuns... cine decide în asemenea împrejurări? Nu poate să decidă firma, nu are cum pentru că ea...

Monica Mihai: Nu are voie, că are un interes firma, economic...

Ion Cristoiu: Normal, dar în cazul de faţă s-a văzut că nu decide nimeni. Trebuie să decidă măsuri sau recomandări. Adică recomandările nu pot fi contestate, chiar dacă ele sunt exagerat de prudente, că ele sunt în favoarea prudenţei. Acum a fost un balamuc, dacă dumneavoastră mă întrebaţi acum sau o să întrebaţi istoricii viitorului care a fost adevărul, nu o să înţeleagă nimeni, pentru că şi ministerul s-a schimbat de la o zi la alta.

Monica Mihai: Domnule Cristoiu, vă mulţumesc!

 

Citește și: