no author
Daniela Timofti
1108 vizualizări 6 dec 2018

“Din păcate, fiind prezentat acum, după patru ani de mandat prezidenţial, dincolo de ceea ce a spus preşedintele că nu-l va utiliza în campania electorală, cred că mai degrabă are o funcţie electorală. Îmi e greu să cred că prezinţi un astfel de proiect după patru ani în care nu ai prezentat nimic. Un proiect care vizează Educaţia până în 2030, iar tu mai ai doar un an de mandat... Care ar fi logica să prezinţi un proiect până în 2030 când tu ştii că mai ai doar un an de mandat şi mai spune că ceea ce prezintă va fi discutat în următoarele trei luni. Nu are decât o funcţie electorală. Din păcate, nu cred că a fost propus ca să rezolve probleme, ci ca să ofere un vehicul electoral”, a declarat pentru Mediafax, Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Tăriceanu.

El consideră că proiectul România Educată a fost scris pe baza părerilor din rândul profesorilor şi reprezentanţilor din sistemul de învăţământ: “Eu văd acolo mai degrabă o colecţie de păreri decât o fundamentare viguros ştiinţifică.”

Mircea Miclea nu vede ca acest proiect să aibă un viitor, cel mai probabil acesta urmând să fie preluat de membrii PSD. “Ce cred este că PSD va utiliza diverse fraze vagi care sunt prezentate în acest raport, ca să construiască legile educaţiei cum doresc ei, dar invocând paragrafe din raport”, spune acesta.

Documentul supus dezbaterii publice propune două scenarii de structurare a sistemului de educaţiei. Astfel, acesta prevede introducerea portofoliului educaţional sau a modelului american al colegiului universitar. Mircea Miclea spune că au fost prezentate nu două soluţii, ci două teme de discuţii.

“Se prezintă două scenarii diametral opuse în legătură cu învăţământul preuniversitar. Dacă îl aplici pe unul, atunci nu-l poţi aplica pe celălalt. Atunci când se prezintă două scenarii în loc de unul înseamnă că tu nu susţii niciunul, nu susţii o soluţie, prezinţi o temă de discuţie”, a precizat fostul ministru al Educaţiei.

Proiectul propus de Iohannis are o funcţie electorală

Liviu Pop acuză de plagiat şi falsificare proiectul "România Educată"

Fostul ministru PSD al Educaţiei, Liviu Pop a susţinut joi, că rezultatele proiectului “România educată”, finanţat din bani publici, au ”suspiciuni rezonabile de plagiat şi falsificare” şi l-a invitat pe preşedintele Klaus Iohannis să verifice şi să comunice public concluziile.

Întrebat dacă crede că Iohannis a plagiat rezultatele proiectului “România educată”, Mircea Miclea a răspuns negativ.

“Nu cred că a plagiat. Cred că sunt unele asemănări care pot exista, dar asta nu înseamnă că sunt plagiate. Astfel de idei pot să circule pentru că oamenii pot gândi la fel fără ca ei să plagieze. Sunt unele lucruri pe care Iohannis le-a preluat, care erau şi în Legea Educaţiei. Nu aş putea spune că le-a plagiat. Au gândit similar în unele aspecte”, a explicat Miclea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri cu ocazia lansării "România educată" la Palatul Cotroceni, că este un program strategic care să ajute evoluţia educaţiei, unde este nevoie de o schimbare.

Citește și: