no author
Maria Stan
1931 vizualizări 4 feb 2019

În scrisoarea menţionată, Florin Cîţu acuza presiunile exercitate asupra BNR de senatorul ALDE Daniel Zamfir. 

"Nu pot să facă întotdeauna ce vor! Astăzi am mers la Biroul Permanent al Senatului cu documentele care arătau că preşedintele comisiei economice trebuie sancţionat pentru abuz în serviciu. Însa am avut un adevărat şoc. “Elegantul” preşedinte ALDE şi preşedinte al senatului a venit trăgând un car de nervi după el, iar ţinta nervilor eram eu”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Liberalul a redat dialogul „care i-a şocat pe toţi cei prezenţi în sală” între el şi preşedintele Senatului care este şi lider al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Tăriceanu: Domnule Cîţu, nu ştiam că eşti un turnător ordinar... ai scris celor de la ALDE Austria şi Bruxelles că eu fac presiuni asupra băncii centrale. Cum îţi permiţi aşa ceva?

Eu: Domnule preşedinte, este o scrisoare publică la adresa abuzurlior ALDE în ceea ce priveşte tratatul de funcţionare al UE.

Tăriceanu: Cum iţi permiţi aşa ceva? Eşti un securist...

Eu: Domnule preşedinte, încălcarea tratatului de funcţionare este un lucru foarte grav.

Tăriceanu: Cum iţi permiţi aşa ceva? Ai scris în Austria...”, arată Cîţu.

Senatorul PNL a menţionat că liderul ALDE a urlat la el.

„Dialogul a continuat în această notă, el urlând la mine. Este prima dată când văd faţa adevărată a domnului preşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Totul a pornit de la scrisoarea mea publică pe care vă rog să o citiţi şi să-mi spuneţi voi dacă am avut dreptate sau nu”, a adăugat Cîţu.

Acesta a precizat că în şedinţa de luni a Biroului permanent al Senatului nu a mai fost propusă invitarea la audierea guvernatorului BNR Mugur Isărescu, informaţia fiind confirmată ulterior, într-o declaraţie de presă şi de către Tăriceanu, care a fost întrebat despre subiect.

„Ca urmare a demersului meu, inginerul nu a mai propus astăzi ( luni n.r.) nicio audiere a BNR. Şi sunt sigur că dacă se va face audierea, o să fie corectă şi nu un linşaj public. Prima mea victorie politică anul acesta”, a conchis senatorul PNL.

Săptămâna trecută senatorul ALDE Daniel Zamfir i-a invitat la audieri pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei, însă niciunul dintre cei doi nu a participat la audierea în Comisia economică a Senatului. Prin urmare, Zamfir a spus că va retrimite invitaţiile prin Biroul permanent al Senatului.

Senatorul PNL i-a transmis, joia trecută, liderului grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, că ALDE şi PSD duc o campanie de intimidare a BNR şi Consiliului Concurenţei, în dorinţa de a controla toate instituţiile independente din România. Pe această cale, liberalul a anunţat că va face o plângere în acest sens şi la Comisia Europeană, ECOFIN şi Banca Centrală Europeană.

Tăriceanu, despre reducerea fondurilor serviciilor

Preşedintele Sennatului a declarat, luni, referitor la reducerea fondurilor pentru serviciile secrete că bugetele acestora tot cresc de 15 ani încoace şi îşi pune întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate.

„Cred că orice buget trebuie explicat şi justificat. În România cred că nu spun o noutate că sunt 15 ani de când bugetele serviciilor cresc şi sigur că ne punem întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate şi trebuie să primim nişte justificări. Nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu pentru că sunt comisiile de specialitate unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu şi dacă aceste creşteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate, dar dacă este vorba numai de o creştere care să meargă pe eu ştiu, acţiuni care nu sunt esenţiale pentru buna desfăşurare a serviciilor poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuinţă”, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei de luni a Biroului permanent al Senatului.

Senatorul spune că Tăriceanu l-a numit „turnător ordinar”

Reacţia lui Tăriceanu apare în contextul în care Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuţiile despre buget, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

„Despre buget am spus că vreau ca o sumă rezonabilă dar importantă din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la sănătate, pentru nişte programe vitale pentru copiii din România. Alocarea de vitamina D, care este extrem de importantă pentru un om, poate fi considerat un program de importanţă şi siguranţă naţională. La fel şi programul pentru diabetici”, a declarat Liviu Dragnea.

Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.

Bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%, conform proiectului.

Foto: Hepta

Citește și: