Europarlamentar, despre Președinția României la Consiliul UE: Cu regret spun că eșalonul politic a fost mult prea preocupat de temele justiției / Replica premierului: Credeți că prin critici aveți mai multă însemnătate politică

Europarlamentar, despre Președinția României la Consiliul UE: Cu regret spun că eșalonul politic a fost mult prea preocupat de temele justiției / Replica premierului: Credeți că prin critici aveți mai multă însemnătate politică
Publicat: 16/07/2019, 17:53

„Prima Președinție a României la Consiliul UE a fost una a contrastelor. La nivel tehnic au reușit să încheiem 90 de dosare și îi felicit pe oamenii care au obținut aceste rezultate. Nu același lucru poate fi spus și despre eșalonul politic al Președinției. Cu regret spun că eșalonul politic a fost mult prea preocupat de temele justiției. România a dovedit că e mult mai mult decât politicienii care o reprezintă”, a afirmat Dragoș Tudorache, membru al PLUS, în Parlamentul European.

Europarlamentarul a vorbit și despre dosare sensibile neîncheiate de Consiliul UE.

„România înseamnă cetățenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie europeană. Cu siguranță ei meritau mai mult de la această oportunitate ce vine o dată la 14 ani. După această Președinție, Consiliul rămâne dator în plan politic pe mai multe dosare sensibile și foarte importante, pe care nu a reușit să avanseze în ultimele luni. Aș menționa aici doar trei dintre acestea. În primul rând e nevoie de deblocarea discuțiilor privind cadrul financiar multianual. Nu e acceptabil să repetăm greșeala de la cadrul precedent, când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naționale de parteneriat și a afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru politica agricolă și pentru o politică de coeziune care să asigure convergența reală între Estul și Vestul continentului.
Avem nevoie de mai multă Europă în sănătate și educație, în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru adoptare de standarde minime de calitate la nivel european”, a explicat Tudorache.

El a mai spus că trebuie deblocat procesul numirii procurorului-șef al Parchetului European, precum și despre negocierile pentru Spațiul Schengen, care nu trebuie să lase niciun stat membru în spate.

„În al doilea rând, este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului-șef al Parchetului european. Blocajul numirii a fost tot unul politic, iar deblocarea trebuie să fie tot un act de voință politică. Aștept de la Președinția finlandeză a Consiliului UE să vină cât mai repede la masa negoicierilor cu Parlamentul, pentru a ajunge la un acord. În al treilea rând avem nevoie să avansăm pe dosarele legate de migrație și gestiunea frontierelor. Consiliul împreună cu noul Parlament și noua Comisie trebuie să deschisă un dialog franc despre Spațiul Schengen, un viitor care să nu lase niciun stat memrbu în spate și care să nu mai pună sub semnul întrebării practica controalelor la frontierele interne”, a conchis Dragoș Tudorache.

Dăncilă: Credeți că prin critici aveți mai multă însemnătate politică

Viorica Dăncilă a declarat, referitor afirmația lui Dragoș Tudorache potrivit căreia PSD a fost mult prea preocupat de tema justiției pe timpul Președinției române a Consiliului UE, că unii eurodeputați aduc critici crezând că prin asta obțin mai multă însemnătate din punct de vedere politic.

„Domnule Tudorache o să vă răspund în mod special. Nu funcționarii și diplomații României au realizat Președinția. Președinția a fost condusă de Guvernul României. La fiecare reuniune, ministrul a prezidat lucrările. A fost o foarte bună cooperare pentru care i-am felicitat pe experții noștri, pe toți cei care s-au implicat, pe toți cei care au acționat cu adevărat pentru România și nu împotriva României.
Dăncilă Cu câteva minute înainte cineva mă întreba «credeți că eurodeputații români vor fi uniți în a aduce un plus de imagine României?». Atunci am spus «Da. Acum plec dezamăgită. Cu oameni ca dvs. nu vom aduce un plus României. Lăsați să rezolvați problemele acasă. Nu veniți cu ele în Parlamentul European, pentru că aceste lucruri nu aduc un plus de imagine țării noastre». Mai mult. Toată lumea a felicitat Președinția României. Au fost și lucruri pe care unii dintre eurodeputați au crezut că le putem face mai bine, dar nu au criticat. Nu o să vedeți aici în Parlament foarte mulți eurodeputați care își critică țara, dar dumneavoastră ați făcut-o atunci când vicepreședintele Comisiei Europene a spus că în România are un motiv de sărbătoare”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți, în plenul Parlamentului European.

Premierul i-a recomandat lui Dragoș Tudorache să se mai documente înainte de a vorbi public, precizând că Președinția Consiliului UE nu are atribuții pe educație, sănătate și cultură.

„Mai mult decât atât, vreau să vă spun că UE, documentați-vă un pic înainte, nu are atribuții pe sănătate, educație și cultură, ci vine cu proiecte. Deci ați vorbit și despre trei elemente pe care nu le cunoașteți. Cred că nu știți nimic despre realizările Președinției României la Consiliul UE. Nu cunoașteți faptul că pe timpul Președinției o țară nu poate interveni, trebuie să fie un facilitator de consens și asta a făcut România. M-aș fi bucurat dacă la acest proiect deosebit de important pentru țara mea, acest proiect destul de important și foarte important pentru toți cetățenii europeni s-ar fi găsit consens”, a completat Dăncilă.

Ea a mai spus că a găsit consens la nivelul instituțiilor europene, adăugând că în perioada următoare trebuie ca proiectul european să aducă plus valoare, deoarece cetățenii nu își doresc scandal, ci politici mai apropiate de ei.

„Am găsit consensul la Comisia European, am găsit consensul la Consiliul European, am găsit consens în rândul multor europarlamentari, am găsit consens la președintele PE și toți am înțeles că UE este într-un moment de cotitură și dacă nu vom acționa uniți un vom da un sens bun construcției europene. Am ascultat toate aceste sfaturi și împreună am realizat aceste lucruri. Eu cred că trebuie să ne ghideze și pe următoare perioadă. Să aducem plus valoare. Cetățenii nu au nevoie de scandal, cetățenii au nevoie de lucruri care să îi ajute în viața de zi cu zi, de politici mai apropiate de ei, nu de lucruri pe care să le aducem în spațiul public crezând că avem mai multă însemnătate din punct de vedere politic”, a conchis șeful Executivului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier