Niciunul dintre cei 50 de candidați ROMÂNI la alegerile locale din Belgia NU a fost ales: Partea bună este că am discutat despre problemele reale cu care ne confruntăm în țara ADOPTIVĂ

Niciunul dintre cei 50 de candidați ROMÂNI la alegerile locale din Belgia NU a fost ales: Partea bună este că am discutat despre problemele reale cu care ne confruntăm în țara ADOPTIVĂ
Publicat: 16/10/2018, 00:17

Inițiatorul proiectului Drept La Vot, care încurajează românii să voteze la alegerile din Belgia, Ioana Banach, a declarat luni, corespondentului Mediafax că persoanele care s-au înscris în alegeri au primit sprijinul partidelor belgiene, dar și al asociațiilor românești din această țară.

„Aproximativ 50 de candidați români au participat, duminică, 14 octombrie, la alegerile locale din Belgia. Ei au primit sprijinul partidelor politice de aici, dar și al multor concetățeni din Belgia și de acasă. Asociațiile românești în Belgia au facilitat dialogul cu candidații, iar Rombel, cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia, a centralizat informațiile despre candidați și a organizat evenimente cu aceștia, în timp ce Radio Arthis a luat interviuri unora dintre ei. Cu toate acestea, niciunul dintre candidații români nu a fost ales. În mare parte, rezultatul se datorează faptului că doar aproximativ 10% dintre cei cu drept de vot s-au înscris pe listele de alegători”, crede Banach.

Potrivit acesteia, în ciuda rezultatului, implicarea românilor în alegerile locale din Belgia a fost un succes, deoarece, în primul rând, a făcut remarcată comunitatea de români.

„Mai toate partidele politice din Belgia au invitat cetățeni români să li se alăture pe listele de candidați, pentru că văd importanța votului românesc. Asta pe bună dreptate, având în vedere că acești candidați le-au adus sute de voturi în plus. De exemplu, Carmen Drăghici Hopârtean, candidatul cu cel mai mare număr de susținători români, a adus partidului ei un număr de 400 de voturi în Bruxelles”, a subliniat Ioana Banach.

Aceasta a precizat că alegerile locale au constituit și un prilej de dialog între românii din Belgia, fie în calitate de candidați, fie în calitate de alegători.

„Astfel, ne-am putut întâlni și discuta despre niște probleme reale cu care ne confruntăm în țara adoptivă. Din toate conversațiile și mobilizarea ce au avut loc în ultimele luni, ne putem aștepta la mai multe consecințe benefice pentru comunitatea noastră. Faptul că avem lideri care se remarcă în cadrul comunității românești îmi dă speranțe că și comunitatea se va activa în perioada ce urmează. Sunt șase ani până la următoarele alegerile locale din Belgia, timp în care putem continua dialogul început, sperând ca la următorul exercițiu electoral să avem o participare mult mai mare, nu doar în rândul candidaților, ci și al alegătorilor”, a conchis inițiatorul proiectului DreptLaVot.

Alături de Carmen Drăghici Hopârtean au mai obținut multe voturi alți candidați români, cum ar fi Claudia Bărbosu (258 de voturi), Ana-Cristina Costea (250 de voturi), Adriana Vainer (221 voturi), Cristian Bulumac (166 voturi), Răzvan Hoinaru (112 voturi).

La alegerile locale din Belgia și-au depus candidatura aproximativ 50 de români pentru posturi de consilieri în localități. Aceștia au ocupat locuri pe listele electorale ale majorității partidelor din actuala guvernare, cu excepția Partidului Popular (PP) și a extremiștilor de dreapta și de stânga. Cel mai popular partid pentru candidații români a fost Mișcarea Reformistă (MR), partidul conservator-liberal care l-a dat pe actualul prim-ministru al Belgiei, Charles Michel. Alți candidați s-au înscris pe listele Partidului Socialist (PS), Partidul Social-Democrat Flamand (De Vlaamse Sociaaldemocratische Partij – sp.a), Centrul Democract Umanist (Centre démocrate humaniste – CDH), Partidul Creștin-Democrat și Vlamand (Christen-Democratisch en Vlaams – CD&V), Liberialii și Democrații Flamanzi (Open Vlaamse Liberalen en Democraten – OPEN VLD) și Partidul Verde (Groen-Ecolo).

Prezentările candidaților înainte de scrutin au fost făcute pe site-ul Rombel (Români în Belgia) care reprezintă cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia, înființată în anul 2002, și care are peste 10.000 de membri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu