Clarice DINU
Clarice DINU
10719 vizualizări 14 feb 2018

UPDATE: Convocarea Congresului extraordinar al PSD se va face în data de 10 sau de 17 martie, a precizat, miercuri, liderul PSD Liviu Dragnea, după şedinţa CExN al PSD, el menţionând că urmează a se stabili locaţia pentru această reuniune.

„Despre Congres - 10 sau 17 martie, urmând ca în zilele următoare să identificăm în care din cele două date găsim o locaţie unde să putem să facem un Congres serios”, a spus Dragnea.

El a precizat că în CExN al PSD s-a discutat şi despre eventualitatea organizării unor alegeri pentru vicepreşedinţi.

„Eu am spus că voi fi de acord (cu organizarea unor alegeri pentru vicepreşedinţi, n.r.) doar în situaţia în care modificăm structura BPN şi competenţele şi modul de alegere pentru vicepreşedinţi”, a spus Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv PSD, că va propune convocarea unui congres extraordinar, dorind redefinirea şi relansarea programului de guvernare.

Dragnea a precizat că va cere şi un vot de reconfirmare în funcţia de preşedinte PSD.

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, la rândul său, după CExN, că există posibilitatea ca acest Congres al PSD să fie organizat în Ardeal.

„Voi propune colegilor din CEx convocarea unui congres extraordinar. Vă spun şi principalele motive pentru care o să le cer asta. Asistăm de o bună perioadă de timp la dezbateri aprinse în societatea românească, care este plină de turbulenţe, şi PSD trebuie să aibă o poziţie foarte bine definită în aceste dezbateri. De asemenea, vreau să redefinim şi să relansăm programul de guvernare. Vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun grupurile nedemocratice şi nelegitime asupra instituţiilor democratice. Să punem instituţiile de forţă în matca lor constituţională (...) Categoric da,( voi cere şi un vot de reconfirmare în funcţia de preşedinte -n.r.)”, a declarat Dragnea. 

„Azi definim o comisie de organizare a congresului, dacă e cazul, şi o comisie pentru modificarea statutului. Principalul motiv pentru care vreau să fac acest Congres este că este cadrul cel mai bun ca şi cei care au făcut şi transmis scrisori să vină să le dezvolte", a completat preşedintele PSD.

Liderii social-democraţi au fost luaţi prin surprindere, miercuri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, de propunerea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, privind organizarea unui congres extraordinar în luna martie, unii dintre ei exprimându-se împotriva acesteia.

”Congres <la termen> cred că mă întrebaţi, nu?”, a fost prima reacţie a vicepreşedintelui PSD Doina Pană.

Când jurnaliştii i-au spus că Liviu Dragnea a făcut acest anunţ, Pană a afirmat că este ”prima oară” când aude de această propunere.

Întrebată dacă este nevoie de organizarea unui congres extraordinar, ea a spus: ”Având în vedere că urmează un an electoral, e posibil. Nu ştiu. Nu m-am gândit, dar sigur vom discuta la CExN”.

Liderul PSD Argeş, Şerban Valeca, a fost un alt lider surprins de întrebarea jurnaliştilor.

”O să vedem care este motivaţia. Am aflat şi eu - acum vin de la Parlament în maşină. O să vedem care este motivaţia şi dacă... s-ar putea să fie nevoie pentru să spunem revigorarea documentelor programatice ale partidului. N-are legătură neaparat cu guvernul sau... Nu ştiu care este motivaţia... Trebuie să ne spună motivaţia”, a declarat Valeca.

Fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, s-a exprimat împotriva organizării congresului extraordinar: ”Nu este nevoie. Partidul este unit, avem un preşedinte ales... Pentru ce ne trebuie congres?”.

O poziţie similară a avut şi liderul PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu: ”A fost congres!”.

Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, a afirmat că nu a auzit propunerea lui Liviu Dragnea.

”N-am auzit să fie vreo nevoie atât de presantă în momentul acesta, dar, dacă ştiţi ceva, să-mi spuneţi şi mie”, a spus Buzatu.

După ce a fost informat de anunţul liderului social-democraţilor, Dumitru Buzatu a afirmat că propunerea va fi analizată în cadrul CExN.

”Atunci va propune lucrul acesta şi vom discuta. Evident dacă va propune lucrul acesta ne va da şi motivaţia necesară. Nu e propunerea mea şi nu aş vrea să iau pe seama mea această propunere. Depinde ce se doreşte. Dacă dorim să accelerăm (n.r. programul de guvernare), au fost nişte momente foarte complicate care au dus la unele întârzieri şi din punctul acesta de vedere”, a reacţionat Buzatu.

De asemenea, el a precizat că nu s-a pus problema unui vot de încredere.

În schimb, Rovana Plumb a susţinut necesitatea organizării unui congres extraordinar.

”România are nevoie de un proiect major şi eu susţin propunerea pe care a făcut-o dl preşedinte Liviu Dragnea şi sper să avem un congres care să aibă un rezultat al construcţiei pentru România”, a spus Rovana Plumb.

Ea a afirmat că printre punctele de pe ordinea de zi a congresului nu se va afla alegerea preşedintelui executiv şi a vicepreşedinţilor.

”În niciun caz. Partidul are deja conducere, inclusiv preşedintele partidului care e ales de toţi membrii PSD”, a mai punctat Plumb.

Citește și: