Deputații juriști au respins solicitarea PNL-USR de dezbatere a abrogării recursului compensatoriu și a celui privind revizuirea Constituției

Deputații juriști au respins solicitarea PNL-USR de dezbatere a abrogării recursului compensatoriu și a celui privind revizuirea Constituției
Publicat: 17/09/2019, 19:54

Deputatul PNL Ioan Cupșa a propus introducerea pe ordinea de zi, pentru dezbatere, a proiectului de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și a celui pentru reviziuirea Constituției ca urmare a referendumului din 26 mai. De asemenea, deputatul USR Silviu Dehelean a susținut aceste propuneri.

Deputatul PSD Florin Iordache a fost împotriva acestei solicitări, spunând că dorește să asculte punctele de vedere ale Ministerului Justiției și CSM privind inițiativa legislativă pentru abrogarea recursului compensatoriu.

„Recursul compensatoriu să-l picăm așa pentru că e o inițiativă de abrogare – clar nu vom fi de acord. Vreau să ascult punctul de vedere al Ministerului Justiției, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru că eu consider că să abrogăm o lege pentru că așa își dorește un anumit partid politic e total greșit. Putem analiza, putem vedea dacă este oportun să o modificăm. Aș solicita un punct de vedere și de la Administrația Penitenciarelor, să faceți o adresă, să vedem dacă în baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat și câte. Putem discuta dacă nu cumva este discriminatoriu, în funcție de pedeapsă. Putem avea o dezbatere mai largă”, a declarat acesta.

Totodată, Iordache a propus amânarea discuțiilor pe proiectul privind revizuirea Constituției până la prezentarea raportului de către CCR pe referendum.

„Observațiile CCR privind întrebărilor care au fost supuse referendumului au niște vicii de constituționalitate. Propun să amânăm până când CCR nu va prezenta raportul în fața Parlamentului în ceea ce privește acest referendum, să vedem ce a constatat, dacă acele întrebări au fost sau nu constituționale și în funcție de acest raport pe care e obligatoriu să-l prezinte CCR putem să ne aplecăm să modificăm mai departe inițiativa, cu care se va merge la modificarea Constituției”, a declarat Florin Iordache.

Ioan Cupșa a precizat că proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu a fost depus pe 21 ianuarie.

Președintele Comisiei Juridice, Nicușor Halici, a anunțat că a solicitat Ministerului Justiției și CSM să prezinte soluțiile privind abrogarea recursului compensatoriu.

„Eu zic să nu vă grăbiți foarte tare pentru că poate românii n-o să fie de acord să plătim câteva zeci de milioane de euro în locul unor zile libere. Nu e cazul să ne antepronunțăm. S-ar putea să nu vă fie foarte favorabil să vedeți câte zeci de milioane sau sute au dat alte state”, a spus acesta.

Halici a declarat că săptămâna viitoare vor începe dezbaterile pe aceste solicitări, convocându-i în ședința Comisiei pe ministrul Justiției și pe reprezentanții CSM.

Totodată, deputatul PSD a afirmat că, în privința inițiativei legislative de revizuire a Constituției, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a dat termen 19 septembrie pentru depunerea amendamentelor.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că va cere dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu în plenul Camerei Deputaților, fără raport.

„Atât timp cât plenul a mandatat Comisia să dea raport în câteva ore și nu s-a întamplat lucrul acesta în ședința din sesiunea extraordinară, noi vom cere dezbaterea lui fără raport”, a declarat Andronache.

Anterior, Opoziția a cerut abrogarea legii recursului compensatoriu în sesiunea extraordinară, însă Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, pe 24 august, pentru a doua oară, la solicitarea PSD, dezbaterea privind Legea recursului compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 și, potrivit actului normativ, deținuții care au stat în condiții improprii beneficiază de șase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei privind respingerea inițiativelor PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției, că măsura de interzicere a amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituției. Curtea Constituțională a respins pe 18 iulie inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

PNL și USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnații definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...