Raluca Pancu
Raluca Pancu
2107 vizualizări 18 oct 2017

„Vom lucra la ea anul viitor, aşa ne-am propus. Nu cred că va ajunge în Parlament, în acest an", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Întrebat cum s-a ajuns la această decizie, în contextul în care Guvernul anunţase că va veni cu o nouă lege a pensiilor în luna octombrie, Tăriceanu a răspuns: „Cu grijă".

„Legea e extrem de complicată, de stufoasă şi măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent", a ţinut să precizeze şeful Senatului.

Dragnea: "Niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România"

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, cel care avansa acelaşi scenariu în urmă cu o zi, a venit cu o altă scuză: "niciunul" dintre membrii coaliţiei de guvernare "nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România" în momentul în care s-a pus în discuţie această lege.

"Niciodată n-a fost vorba ca ea să fie prinsă în proiectul de buget pentru că ar fi însemnat să fim nerealişti (...) La vremea la care noi am discutat acest lucru, vă spun cu sinceritate: niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România. Ne-a trebuit mult timp pentru a avea acces la informaţii, încă sunt zone în care le scoţi cu greutate. Cum de exemplu, la sănătate, sunt informaţii despre salarizare care nu au venit. Am înţeles de la ministrul Muncii că fiind date cu caracter personal, ele nu pot fi furnizate", a declarat Liviu Dragnea.

Cu doar o zi în urmă, liderul PSD declara că noua lege a pensiilor nu este cuprinsă în draftul de buget pentru 2018, în condiţiile în care nu a fost adoptată, şi că „nu e obligatoriu să îşi producă efectele financiare în 2018".

Cu toate acestea, premierul Mihai Tudose anunţa, pe 10 octombrie, că proiectul este gata.

„Acum doamna ministru Vasilescu lucrează cu echipa domniei sale la o estimare tehnică, în cât timp se procesează, se pot procesa cele cinci milioane de dosare, ce nevoi tehnice mai sunt, ne mai trebuie calculatoare, ne mai trebuie oameni. Sunt cinci milioane de dosare, nu-şi permite nimeni să greşească, altfel o luăm de la capăt, ştiţi, cu greşelile de la recalculare care îngroşau coada, stătea câte un om de două-trei ori la coadă pentru aşa ceva", spunea, la Antena 3, Mihai Tudose.

Acelaşi lucru îl afirma şi Liviu Dragnea, pe 29 septembrie, cu menţiunea că abia de acum încolo specialiştii din Guvern ar urma să stabilească impactul financiar produs de aplicarea proiectului.

„Legea pensiilor este finalizată practic ca şi document. În perioada următoare se face evaluarea financiară. Este vorba de un impact semnificativ şi trebuie să ne prezinte, cât de curând, care este perioada necesară pentru recalcularea pensiilor. Vorbim de recalcularea a peste cinci milioane de dosare. Este vorba de mecanismele tehnice şi resursele financiare pentru ca atunci când vom ieşi cu ea să existe răspuns la toate întrebările", declara Dragnea, la Suceviţa, după şedinţa CExN al PSD.

Mai mult, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara, pe 10 august, pentru prima dată, că Executivul va veni cu o nouă lege a pensilior în luna octombrie, moment în care fiecare pensie aflată în acest moment în plată va fi recalculată.

„Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieşi în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem... după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos...asta presupune un efort din partea funcţionarilor casei de pensii şi foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituţiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dam oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcţiile respective", declara, la acel moment, la RTV, Lia Olguţa Vasilescu.

Citește și: