Comisia juridică recomandă începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu / Șerban Nicolae: Nu vom susține ridicarea imunității

Publicat: 29/05/2019, 13:43

„Avem un vot neutru, au fost trei voturi pentru, două abțineri și un vot împotrivă. Noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale față de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecință”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc.

DNA a solicitat Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunțat că președintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract comercial, banii fiind folosiți pentru campania electorală.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă și față de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat și dosarul Microsoft, în care au fost implicați mai mulți demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunț cu privire la infracțiuni efectuate de angajații români în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licențe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul șef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a inițiat și susținut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licențe între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

Șerban Nicolae: Nu vom susține ridicarea imunității

Șerban Nicolae, a declarat, miercuri, că nu crede că PSD va vota pentru ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu. El a afirmat că decizia aparține plenului Senatului, iar Comisia juridică nu ar fi trebuit să dea un vot în acest context, ci doar să constate îndeplinirea condițiile legale.

„Eu nu cred că vreun social-democrat, vreun coleg de-al meu din grup al cărui lider încă sunt, să își fi schimbat opinia și să fi ajuns la concluzia că trebuie să îmbrățișăm formele de abuz care au paralizat România atâta vreme”, a declarat Șerban Nicolae, după ce a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul de grup al senatorilor PSD a afirmat că plenul Senatului va decide dacă se va ridica sau nu imunitatea pentru a începe urmărirea penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.

„A fost o chestiune confuză. E anormal ca membrii Comisiei juridice să voteze de două ori, o dată în comisie și o dată în plen, pe o chestiune care ține de procedură penală. E anormal. E ca un judecător care a intrat o dată în vreun complet și ar mai intra o dată în alt complet pe aceeași speță. La acest nivel, Comisia juridică nu ar trebui să facă altceva decât să verifice îndeplinirea condițiilor procedurale, să fie o sesizare formulate de procuror general, sa fie membru al guvernului, de un senator în timpul mandatului. Din punctul meu de vedere nu aveam ce să votăm. Era doar o constatare, pentru că decizia aparține plenului”, a declarat Șerban Nicolae, întrebat de ce unii social-democrații au părăsit sala Comsiei Juridice, înainte de vot.

Șerban Nicolae a purtat, miercuri, discuții cu Călin Popescu Tăriceanu în biroul acestuia de la Senat, după votul din Comisia juridică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers