Suspendarea lui Iohannis, AMÂNATĂ de concediul lui Tăriceanu. Dar liderul ALDE susține decizia

Publicat: 08/07/2018, 21:15
Actualizat: 26/03/2019, 15:25

„Răspunsul meu e foarte clar, l-am spus și domnului Dragnea, nu am nimic de ascuns, nu facem politică în secret,”a declarat Călin Popescu Tăriceanu la România TV. „Voi susține o decizie a coaliție care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare. Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancționare a unor nereguli, derapaje la nivelul președintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea și de aceea, în trecut, mi-am exprimat reținerile. Însă ALDE apără drepturile și libertățile cetățenilor și sigur, decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenți și așteptarea noastră este ca președintele să pună în aplicare.”

Copreședintele ALDE a plecat într-un concediu de patru zile în străinătate, pentru care își luase bilete din timp, dar după ce se va întoarce, va discuta cu partenerii de coaliție ce decizie să adopte. Deși susține suspendarea președintelui, Tăriceanu nu este convins că o vor putea obține.

„Mi-am exprimat îngrijorarea și in cadrul coaliției, se pare că nu sunt suficiente voturi pentru a iniția acest demers, pentru că mulți parlamentari au plecat în vacanță,” spune el, „dar sigur că eu sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate și atunci sigur că, odată cu obținerea unei situați clare privind prezența, putem să discutăm mai departe care sunt pașii care trebuie urmați.”

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

„Sigur că dacă îi întrebi pe ai noștri din județe și electoratul nostru, toată lumea ne zăpăcește la cap cu suspendarea. Este o presiune fabuloasă, inclusiv în spațiul online,” a declarat pentru Mediafax, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD. „Dar nu poți să iei decizia aceasta până nu analizezi tot. Tot înseamnă tot, costuri, voturi, procent, în ce dată și cum, dacă este necesar, nu este necesar, ce spune Constituția, cât are Iohannis ca să respecte decizia. Toate chestiile acestea nu le poți gândi cu inima, așa sufletește cum fac eu. Se face o comisie mixtă PSD-ALDE care trebuie să întocmească, nu un raport, că nu suntem la comuniști, niște puncte de vedere. Astea pot fi gata în seara aceasta, pot să fie gata mâine. O să le discutăm și vedem despre ce este vorba, punem întrebări «de ce așa și nu așa?». În orice caz, din partea electoratului, partea mare care ne susține este o presiune fabuloasă pentru suspendare, pentru că deja este bătaie de joc modul în care tratează Iohannis chestiunea aceasta legată de Constituție e așa un fel de «hai să luăm la mișto tot poporul».”

Ștefănescu precizează că ședința de luni a coaliției, de care vorbea Liviu Dragnea la sfârșitul săptămânii trecute, nu va mai avea loc, dar concluziile comisiei mixte vor fi analizate de conducerea PSD. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a plecat din țară câteva zile, dar nu aceasta ar fi problema principală, ne asigură secretarul general adjunct al PSD, deoarece poate primi concluziile specialiștilor prin mail.

„După opinia PSD in corpore, Liviu Dragnea are mână liberă să anunțe că mergem la procedura de suspendare. Fără discuție,” subliniază Ștefănescu. „Logica spune însă că te uiți pe punctele de vedere făcute de cei mai buni juriști și analiști pe care îi avem în ambele partide și cred că îi avem pe cei mai buni, oricum. Ținem cont. Din punct de vedere al susținerii, Dragnea are susținerea integrală a opiniei publice pro PSD și pro coaliție.”

Codrin Ștefănescu

„Tot am sperat că Iohannis va ține cont de decizia Curții. Aceasta a fost toată speranța permanentă. Tot am sperat că va aplica și el decizia, de îndată” se plânge Ștefănescu. „Au trecut deja 31 DE ZILE. Este mult prea mult. Am înțeles că îi aperi pe băieții ăștia veseli, statul securist. Am înțeles că ți-este frică, că ți-au promis că te pun președinte. O să vedem cum o să fie la alegeri. Îți acceptăm absolut orice: că ne înjuri de la Cotroceni, de la tribuna oficială a Administrației Prezidențiale. Nu se întâmplă nicăieri pe glob așa ceva, dar îi acceptăm că așa suntem la noi în Balcani, să ne înjuri de acolo, cu nume, cu prenume, să ne faci pe toți penali”.

Președintele PSD Liviu Dragnea anunțase joi că membrii Coaliției de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe varianta suspendării președintelui Iohannis.

„Spunea de dictatura majorități, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democrație. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vrea unul singur, care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituțiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu și i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea președintelui trebuie să fie o abordare serioasă. (…) Și domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord și că trebuie să analizăm și să luăm o decizie, da sau nu”, a declarat Liviu Dragnea.

În ultimele zile, mai mulți lideri social democrați au susținut varianta suspendării lui Iohannis.

Călin Popescu Tăriceanu a evitat luarea unei decizii luni și și-a luat trei zile deconcediu de odihnă. În aceste condiții, ședința coaliției nu va mai avea loc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers