Ședința solemnă a Parlamentului dedicată CENTENARULUI Marii Uniri de la 1918

Ședința solemnă a Parlamentului dedicată CENTENARULUI Marii Uniri de la 1918
Publicat: 28/11/2018, 16:33
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

Urmăriți aici înregistrarea ședinței solemne a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Klaus Iohannis: Ascultați vocea românilor!

„Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generația sa pentru a se ridica la îndeplinirea unui asemenea ideal,” a declarat președintele Klaus Iohannis în deschiderea discursului său. „Cu privilegiul de a fi președintele României în anul Centenarului preiau interogația și v-o adresez dvs aleșilor nației: Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani? Astăzi, întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii indiferent de partid sau doctrină e dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin sau dacă au curajul să livreze istoriei în cel de-al doilea centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne dea sursa coeziunii.”

Președintele avertizează că unele abordări populiste au semănat discordie și există politicieni fără simțul guvernării democratice.

„Doamnelor și domnilor parlamentari și guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la nivelul centenarului și nu îl dezonorați. România își atinge potențialul său doar atunci când politicienii sunt ghidați de un proiect național și de năzuințele oamenilor. Nu să-și piardă direcția și să devină captivă a câtorva politicieni fără simțul guvernării democratice. (…) Românii înțeleg că lucrurile depind de consecvența în a ne urma angajamentele. Este timpul să înțeleagă acest lucru și majoritatea politică și guvernamentală. Unele abordări populiste, demagocice și manipulatorii au semănat discordie și au afecta modalitatea în care trebuie să sărbătorim.”

„Este și un moment de reflecție în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm în rândul țărilor lumii. Mergem pe direcție potrivită sau ne îndreptăm spre un drum greșit? Aniversarea celor 100 de ani ai țării noastre ne regăsește la o răscruce a României în următorul Centenar. Trăim intr-o societate liberă cu instituții stabile și ne leagă un parteneriat strategic cu cea mai puternică țară, Statele Unite. Suntem membri ai UE integrați în familia națiunilor așa cum au visat înaintașii noștri. Nu ne-a fost simplu să ajungem aici și tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari speranțe și așteptări îndreptățite de la cei care o conduc. Cu atât mai mult, de centenar, românii așteaptă să aibă lideri politici responsabili, cinstitiți, care să aibă interese penrru România nu pentru interesele lor vremelnice”, a declarat Klaus Iohannis

Liviu Dragnea:Să încetăm acest război dintre români și români

Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a cerut românilor să fie uniți, dând exemplu negativ votul europarlamentarilor în PE în favoarea rezoluției împotriva României.

„Trăim în aceste zile, așa cum simțim cu toții, un moment unic în istoria țării noastre. România împlinește 100 de ani. E un veac de unitate. Peste trei zile, vom sărbători Marea Unire, dar azi trebuie să marcăm faptul că pe 28 nov, cu 100 de ani în urmă, Congresul General al Bucovinei a votat unirea cu țara mamă România. Îi salut pe parlamentarii de Suceava. La mulți ani, Bucovina! Aceeași urare o transmit celor din Basarabia de peste Prut. Astăzi ne desparte o graniță imaginară, însă nimeni nu poate să traseze granițe în sufletul unui popor. Am fost întrebat în aceste zile care cea mai importantă realizarea a României la 100 de ani de la unire. Este greu de ales, pentru că sunt multe fapte mari, atât în perioada interbelică, dar și în comunism, când au fost oameni care s-au jertifit pentru… Cea mai mare realizare este integrarea euro-atlantică a României„, a declarat Dragnea.

„Avem obiective clare. Adoptarea monedei euro, aderarea la Spațiul Schengen. De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, atât în contextul norilor negri care s-au strâns la răsărit. Noi, ca oameni politici, avem datoria să ne comportăm ca adevărați români. Suntem oameni politici. Ne aflăm într-o competiție permanentă. Ne criticăm, dar din păcate se merge prea departe. Trebuie să fim în primul rând români. Să fim oameni politici, dar să fim patrioți când vine vorba de România. Să fim români înainte de orice, atunci când votăm în Euruopa. Să ne stabilim obiectivele pe care să le susținem cu toții pe o singură voce, pe limba românească. Să nu mai fie ca atunci când europarlamentari români au votat în PE împotriva României. Să încetăm acest război dintre români și români pe care îl ducem în afara țării și în interiorul țării. Separat putem fi frânți unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră, însă împreună putem fi puternici”, a mai spus Liviu Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu: Unirea a fost un act de luciditate politică

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a atras atenția că patriotismul nu e un eveniment sezonier și festiv, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a fost un act de luciditate politică.

„Ziua de 1 decembrie e unanim și pe bună dreptate privită ca un eveniment, cel mai important, dintr-o serie lungă de episoade ce au dus la constituirea statului național al românilor prin unificarea tuturor provincii istorice în care aceștia erau covârșitor majoritari. Neîndoielnic, prima decizie a Adunării de la Alba Iulia a fost aceea de unire a românilor din Ardeal, Banat, Maramureș cu Regatul României. Este just ca la 1 Decembrie să celebrăm decizia românilor de acum un veac de a trăi împreună ca o națiune indivizibilă. Este tot atât de drept să-i comemorăm în fiecare zi de 1 Decembrie pe oștașii români care, prin jertfa de sânge, au adus mai întâi pe lume România ca stat suveran și independent și au făcut posibilă înfăptuirea României Mari”, a declarat Tăriceanu.

„Unirea nu a fost atunci afirmată ca o împlinire metafizică a unui ideal secular, ci ca un act de luciditate politică, deopotrivă democratic în gândire și radical în acțiune. Unirea a fost proclamată deopotrivă ca o reparație istorică și ca un proiect de societate.(…) A sosit, așadar, poate timpul să convenim că 1 decembrie nu este numai ziua în care națiunea s-a desăvârșit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiași stat. 1 decembrie este și ziua în care ar trebui să celebrăm democrația reprezentativă și pluralismul, în care s-ar cuveni să recunoaștem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al armatei ori al guvernelor”, a adăugat Tăriceanu.

El l-a citat pe Montesquieu, care scria că adevăratul patriotism înseamnă să iubești legile țării tale.

„Desigur, dacă aceste legi îți merită afecțiunea. Unde este libertatea, acolo este țara mea, a întărit și Benjamin Franklin. Ține de noi, așadar, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuși să ne lăsăm inspirați de principiile și valorile din care s-a hrănit Rezoluțiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioți adevărați și să facem din România o patrie a libertății pentru toți cetățenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însuflețit Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918″, a conchis președintele Senatului.

Viorica Dăncilă:Avem cel puțin 100 de motive să fim mândri că suntem români

Premierul Viorica Dăncilă i-a adresat un mesaj „de pace” președintelui Klaus Iohannis, afirmând că va lăsa „în spate dezbinarea, atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile adresate anterior”.

„În această ședință solemnă a Centenarului Marii Uniri adresez un mesaj de pace politică și către președintele Klaus Iohannis. Așa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat, am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale, în calitățile oficiale pe care le avem, avem datoria de a colabora și coopera între noi. E o datorie dincolo de orice miză personală. E momentul să ne bucurăm de liniște, de consens. Vreau să aniversăm ziua națională într-un climat de liniște și pace, fără dezbinare. Interesul național trebuie să primeze interesului personal. În acest moment solemn al Centenarului, încerc să mă inspir din înțelepciunea părinților Marii Uniri și las în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior”, a spus Viorica Dăncilă.

„De acum, preluarea Președinției Consiliului UE. Să fim uniți în următoarele șase luni în care România va juca un rol extrem de important. Să fim români uniți, astfel încât până în 2024, să adoptăm moneda euro în România. Să realizăm proiectele pentru români și România. Să facem eforturi pentru a adera la Spațiul Schengen, iar țara noastră să nu mai fie criticată pentru lucruri permise în alte state europene. Am încredere că împreună vom gestiona cu succes dosarele pe care le vom avea pe masă și o mai bună reprezentare pentru cetățeni europeni. Avem cel puțin 100 de motive să acționăm ca o Românie demnă. Avem cel puțin 100 de motive să fim mândri că suntem români. Avem o țară frumoasă și bogată, o istorie plină de eroi. Avem genii spectaculoase care au țesut cu fir de aur zestrea noastră culturală, sportivi faimoși. Dragi români, trebuie să continuăm să ne iubim țara. Să avem încredere că prin consens, dialog și deschidere putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte”, a adăugat premierul Viorica Dăncilă

Plenul reunit de miercuri va început cu intonarea imnului național, urmată de alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis. Vor mai ține discursuri președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă, Custodele Coroanei Române, MS Margareta, precum și reprezentați ai grupurilor parlamentare.

„Este o zisolemnă, este Ziua Națională, marcăm 100 de ani de la Marea Unire și acest lucru pentru mine înseamnă foarte mult, inclusiv obligația de a participa la această manifestare”, a afirmat Tăriceanu, miercurea trecută, la Parlament.

La ședințasolemnăau fost invitați să participe foștii președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, membrii Guvernului, precum și șefii misiunilor diplomatice cu reședința la București.

De asemenea, au mai primit invitații la ședințasolemnăAlteța Sa Regală Principele Radu, președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții Conturi, președintele Academiei Române, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, guvernatorul BNR și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului