no author
no author
Maria Stan
Gabriel Pecheanu
2581 vizualizări 19 dec 2018

CCR anunţă că şeful statului este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru" şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştrii.

"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României şi a constatat existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Preşedintele României, pe de o parte, şi Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui României de a emite decretele de revocare din funcţie a doi miniştri şi/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcţiilor de ministru, ca urmare a demisiilor celor doi miniştri;

2. Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcţia de ministru

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României."

Preşedintele Klaus Iohannis anunţase miercuri că va aştepta decizia CCR.

"În funcţia de decizia CCR, voi lua o decizie. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune," afirma Iohannis.

Părţile implicate în conflict şi-au susţinut punctele de vedere în şedinţa CCR de miercuri. 

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebă a pledat că şeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat.

”Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Scandalul REMANIERII. Curtea Constituţională i-a dat dreptate PREMIERULUI

De cealaltă parte, consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a replicat că Viorica Dăncilă a avut o conduită neloială întrucâ a omis să se consulte cu şeful statului înaintea formulării propunerilor de miniştri, aşa cum ar fi avut obligaţia.

 

După ce a aflat hotărârea Curţii Constituţionale, secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat că preşedintele ”trebuie să se conformeze imediat dispozitivului deciziei CCR”.

”Fiind vorba despre constatarea unui conflict juridic de natură constituţională, autorităţile implicate, respectiv preşedintele României, trebuie să se conformeze imediat dispozitivului deciziei. În celelalte situaţii, în care o lege este declarată neconstituţională, aceasta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, însă acum, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională şi obligaţia autorităţilor este să se conformeze imediat”, a declarat Greblă. 

 

Citește și: