SENTINȚELE completelor de 5 judecători ÎCCJ, din 2014 până azi, lovite de NULITATE ABSOLUTĂ

SENTINȚELE completelor de 5 judecători ÎCCJ, din 2014 până azi, lovite de NULITATE ABSOLUTĂ
Publicat: 07/11/2018, 22:40
Actualizat: 25/03/2019, 21:45

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenței unui conflict juridic de natură constituționnală cu Parlamentul, anunță Curtea Constituțională a României.

„În urma sesizării făcute de Guvern cu privire la existența unui conflict între Parlament și ÎCCJ, privind constituirea completurilor de 5 judecători, CCR a decis cu majoritate de voturi:

– A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.255/2013.

– Înalta Curte de Casație și Justiție urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Toni Greblă: Sentințele definitive din 2014-2018, lovite de nulitate absolută

În prezent secretar general al Guvernului, Toni Greblă a pledat în fața foștilor colegi de la CCR cauza Executivului. Greblă a trebuit să plece din funcția de judecător constituțional, după ce DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție. Într-un final, judecătorii ÎCCJ l-au achitat de acuzații. Miercuri, din noua funcție, el a fost adversar chiar cu judecătorii care l-au absolvit de orice vină.

După ce a aflat decizia CCR, el a apreciat că, în cazul tuturor sentințelor definitive din 2014 până acum, cei nemulțumiți pot solicita revizuirea, pe motivul completelor constituite nelegal.

„Statul, prin instituțiile sale, are obligația să respecte de îndată deciziile instanțelor de judecată și respectiv ale Curții Constituționale, astfel încât nici nu mai trebuie așteptată motivarea Curții și Înalta Curte trebuie să se conformeze. După ce decizia Curții va apărea în Monitorul Oficial, sunt căile prevăzute de lege, revizuire, contestație în anulare, nu pot să dau acum o opinie general valabilă, prin care cei care au fost judecați în apel de către un complet de 5 judecători format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la îndemână această cale de atac pentru a reforma deciziile, pentru că nerespectarea compunerii completelor de judecată este sancționată cu nulitatea absolută,” afirmă, categoric, Greblă. „Numai sentințele rămase definitive, pentru că celelalte sunt în curs de soluționare și se va remedia această deficiență în compunerea completelor și se va da o soluție finală pe un complet constituit conform legii.”

Întrebat cum comentează afirmațiile opoziției că decizia CCR l-ar putea ajuta pe președintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat că „nu ai ce să reformezi” în cazul liderului social-democrat.

„Păi nu, pentru că – din câte știu eu – hotărârea dlui Dragnea, dacă vă referiți la asta, nu e definitivă, așa încât nu ai ce să reformezi acolo, ci continuă judecata cu un complet constituit conform legii. Legea și deciziile Curții Constituționale se aplică erga omnes>, nu unei anumite persoane. Sigur, poate să profite și Ionescu, și Popescu, de această lege, dar nu are nicio… V-am spus: din câte știu eu, dosarul dlui Dragnea este în fază de apel, e chiar la începutul apelului și va fi judecat în continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304,” a precizat Toni Greblă.

Florin Iordache (PSD): Până și Înalta Curte trebuie să respecte legea

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, după ce decizia CCR, că nelegalitatea compunerii completelor ar putea deveni motiv de revizuire a unor dosare.

„Până și Înalta Curte trebuie sã respecte legea,” afirmă Iordache. „Dacã Parlamentul, în aceastã vară, a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe lângă lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu .(…) Dacã noi am dat o lege și am spus cã, din 23 iulie acest an, a intrat în vigoare și trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorți la ÎCCJ, nu credeți că și Înalta Curte ar trebui sã respecte o lege? Din câte știu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, ar fi trebuit să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorți și cu completurile de cinci, pentru că altfel, așa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, și exista și până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor.”

Florin Iordache

Întrebat dacă decizia CCR ar putea influența toate dosarele judecate din 2014 și până în prezent de completurile de cinci de la Înalta Curte, Iordache a răspuns: „Așteptăm motivarea. Dar repet, au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală”.

Iordache consideră că toți cei nemulțumiți ar putea ataca în instanță constituirea completelor.

„Comunicatul a spus că se aplică de îndată (decizia CCR-n.r.). Asta înseamnă că aceste dosare, care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie toți cei cinci să fie trași la sorți, iar dosarele care au fost soluționate, fãrã îndoialã, dau posibilitatea celor nemulțumiți să solicite în instanță faptul că acel complet a fost nelegal constituit.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York