Călin Popescu Tăriceanu despre solicitarea DNA de încuviințare a URMĂRIRII PENALE: Scenariul este atât de RIDICOL că ar părea NESERIOS și în filmele din seria „B.D. la munte și mare”

Călin Popescu Tăriceanu despre solicitarea DNA de încuviințare a URMĂRIRII PENALE: Scenariul este atât de RIDICOL că ar părea NESERIOS și în filmele din seria B.D. la munte și mare
Publicat: 07/11/2018, 21:19

În presă au apărut informații pe surse, citate de Antena 3, că procurorii DNA ar fi cerut Senatului urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, actualmente președinte al Senatului, pentru luare de mită în perioada cât a fost în Guvern, fiind vorba despre cauza Microsoft.

Întrebat despre această situație, Tăriceanu a declarat „Nu am primit nicio înștiințare”. Tăriceanu mai susține că la Senat nu s-a primit vreo solicitare de urmărire penală în ceea ce-l privește, iar în timpul guvernării pe care a condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft.

„Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula „Salvați-l pe Lazăr”. Un țăran în civil găsește o servietă prin câmp și le-o predă jurnaliștilor cu ochi albaștri. La câteva zile distanță se reîncălzește o ciorbă de mai bine 10 ani și este aruncată presei știrea că aș urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operațiunii este atât de ridicol că ar părea neserios și în filmele din seria „B.D. la munte și mare”. Efectele în spațiul public sunt însă cât se poate de serioase, așa că vreau să fac câteva precizări importante”, transmite Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului spune că în timpul guvernării pe care a condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul.

„Presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere. În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”, precizează Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu adaugă că știe că sunt unii „la butoane” care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne.

„Istoria recentă ne arată efectele unor astfel de acțiuni anti-democratice, anti-constituționale și chiar nelegale. În plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari, au pierdut la vot. Iar când România a fost condusă de un guvern pus printr-o lovitură de stat mascată, toată țara a avut de pierdut. De aici și denumirea de guvern zero care va rămâne în cărțile de istorie. Nu în ultimul rând, aceste acțiuni au contribuit la crearea unei societăți divizate, măcinată de conflicte și rămasă fără certitudinea unui drum înainte, spre mai bine. În România care se pregătește să își asume președinția Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot funcționa, nici măcar cât au putut să funcționeze până acum. Adevărul despre protocoale și abuzuri a fost scos la iveală, iar drumul legislativ al modificărilor pentru reformarea justiției și ruperea legăturii bolnave cu serviciile este ireversibil. România nu se mai poate întoarce la vremurile în care președintele Băsescu intervenea pentru numirea anumitor procurori și îi asmuțea către adversarii politici”, a conchis Tăriceanu.

Reprezentanții Parchetului General au precizat, pentru Mediafax, că DNA a transmis procurorului general un referat al cauzei în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale față de un senator, pentru infracțiunea de luare de mită, presupus a fi săvârșită în perioada în care acesta a exercitat o funcție în cadrul Guvernului României, fără însă a preciza nume.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a înaintat instanței supreme o solicitare prin care contesta supravgherea tehnică. Este vorba despre mandatul de interceptare emis în dosarul Microsoft, despre care a vorbit fostul ofițeri SRI Daniel Dragomir.

„Am făcut contestatție cu privire la legalitatea ascultărilor telefonice în cea ce mă privește în dosarul Microsoft. Am făcut acest lucru pentru că eu consider că respectul pentru drepturile cetățenilor este cheia principală, e bolta în care se construiește o țară democratică. Nu cetățenii trebuie să servească instituțiilor, instituțiile trebuie să servească cetățeni. La noi din păcate această practică a ascultării telefoanelor a devenit endemică. Este grav ce s-a întâmplat în acești ani, de o amploare nemaivăzuta. Nu aveau nimic de a face cu siguranța națională și numai mintea bolnavă a unora care cred ca toți cetățenii trebuie puși sub urmărire”, a declarat în luna martie a acestui an, Călin Popescu Tăriceanu.

Mandatul a fost acordat pentru perioada 4 iulie 2014 – 6 noiembrie 2014, acesta încheindu-se la 4 zile după primul tur de scrutin al prezidențialelor din 2014.

Din acest dosar, s-a desprins ulterior dosarul Microsoft, potrivit lui Dragomir.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă