800.000 de dolari MITĂ pentru campania electorală! TĂRICEANU: O ciorbă reîncălzită din operațiunea SALVAȚI-L PE LAZĂR

800.000 de dolari MITĂ pentru campania electorală! TĂRICEANU: O ciorbă reîncălzită din operațiunea SALVAȚI-L PE LAZĂR
Publicat: 08/11/2018, 13:38

Jurnalistul Dan Andronic a fost audiat joi de procurori DNAi în dosarul în care este vizat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Am fost chemat ca martor. Eu cred că știu cel puțin la fel de multe cât știți și dumneavoastră.(…) Tăriceanu a fost interceptat tot timpul, ați văzut”, a declarat Andronic la intrarea în sediul DNA.

Potrivit unor surse judiciare, cererea DNA ar fi ajuns la Senat, fiind transmisă de procurorul general Augustin Lazăr.

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cerea autorităților judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore„, au precizat procurorii DNA, într-un răspuns pentru Mediafax.

Fără a-l nominaliza direct pe Tăriceanu, DNA confirmă că a solicitat avizul Senatului României pentru începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită, în cazul demnitarului amintit, care acum este senator.

„În acest sens, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului, care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-uncadru procesual legal.”

Fujitsu Siemens era prezentată dreăt unic distribuitor de licențe Microsoft

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunț cu privire la infracțiuni efectuate de angajații români în legătură cu încheierea și derularea contraftului pentru licențe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licențe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul șef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a inițiat și susținut proiectele a două hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea unui contract comercial de închiriere de licențe Microsoft între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

Tăriceanu: Ar părea neserios chiar și în „B.D. la munte și la mare”

Miercuri, comentând informațiile apărute în spațiul public privind intenția DNA de a solicita urmărea penală împotriva sa în dosarul Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a precizatcă, în timpul guvernării sale, nu s-a făcut nicio plată către corporația americană, astfel că discuția despre luare de mită nu are sens.

„Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula „Salvați-l pe Lazăr„. Un țăran în civil găsește o servietă prin câmp și le-o predă jurnaliștilor cu ochi albaștri. La câteva zile distanță, se reîncălzește o ciorbă de mai bine 10 ani și este aruncată presei știrea că aș urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operațiunii este atât de ridicol că ar părea neserios și în filmele din seria „B.D. la munte și mare”. Efectele în spațiul public sunt însă cât se poate de serioase, așa că vreau să fac câteva precizări importante”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„În timpul guvernării pe care am condus-o, nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens„, precizează Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu acuză efectele unor acțiuni anti-democratice

„Istoria recentă ne arată efectele unor astfel de acțiuni anti-democratice, anti-constituționale și chiar nelegale. În plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari, au pierdut la vot. Iar când România a fost condusă de un guvern pus printr-o lovitură de stat mascată, toată țara a avut de pierdut. De aici și denumirea de guvern zero care va rămâne în cărțile de istorie. Nu în ultimul rând, aceste acțiuni au contribuit la crearea unei societăți divizate, măcinată de conflicte și rămasă fără certitudinea unui drum înainte, spre mai bine.

În România care se pregătește să își asume președinția Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot funcționa, nici măcar cât au putut să funcționeze până acum. Adevărul despre protocoale și abuzuri a fost scos la iveală, iar drumul legislativ al modificărilor pentru reformarea justiției și ruperea legăturii bolnave cu serviciile este ireversibil. România nu se mai poate întoarce la vremurile în care președintele Băsescu intervenea pentru numirea anumitor procurori și îi asmuțea către adversarii politici”, a conchis Tăriceanu.

Mandat de interceptare în Dosarul Microsoft

Reprezentanții Parchetului General au precizat pentru Mediafax că DNA a transmis procurorului general un referat al cauzei în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale față de un senator, pentru infracțiunea de luare de mită, presupus a fi săvârșită în perioada în care acesta a exercitat o funcție în cadrul Guvernului României, fără însă a preciza nume.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a înaintat instanței supreme o solicitare prin care contesta supravegherea tehnică. Este vorba despre mandatul de interceptare emis în dosarul Microsoft, dezvăluit de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.

„Am făcut contestație cu privire la legalitatea ascultărilor telefonice în cea ce mă privește în dosarul Microsoft. Am făcut acest lucru pentru că eu consider că respectul pentru drepturile cetățenilor este cheia principală, e bolta în care se construiește o țară democratică. Nu cetățenii trebuie să servească instituțiilor, instituțiile trebuie să servească cetățeni. La noi, din păcate, această practică a ascultării telefoanelor a devenit endemică. Este grav ce s-a întâmplat în acești ani, de o amploare nemaivăzuta. Nu aveau nimic de a face cu siguranța națională și numai mintea bolnavă a unora care cred ca toți cetățenii trebuie puși sub urmărire”, a declarat în luna martie a acestui an, Călin Popescu Tăriceanu.

Mandatul prin care a fost interceptat a fost acordat pentru perioada 4 iulie – 6 noiembrie 2014 și s-a încheiat la 4 zile după primul tur de scrutin al prezidențialelor din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!