no author
Departamentul Social - Mediafax
2262 vizualizări 8 nov 2018

Jurnalistul Dan Andronic a fost audiat joi de procurori DNAi în dosarul în care este vizat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

”Am fost chemat ca martor. Eu cred că ştiu cel puţin la fel de multe cât ştiţi şi dumneavoastră.(...) Tăriceanu a fost interceptat tot timpul, aţi văzut”, a declarat Andronic la intrarea în sediul DNA.

Potrivit unor surse judiciare, cererea DNA ar fi ajuns la Senat, fiind transmisă de procurorul general Augustin Lazăr.

”Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cerea autorităţilor judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, au precizat procurorii DNA, într-un răspuns pentru Mediafax.

Fără a-l nominaliza direct pe Tăriceanu, DNA confirmă că a solicitat avizul Senatului României pentru începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită, în cazul demnitarului amintit, care acum este senator.

”În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului, care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal.”

Fujitsu Siemens era prezentată dreăt unic distribuitor de licenţe Microsoft

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contraftului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea unui contract comercial de închiriere de licenţe Microsoft între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

 

Tăriceanu: Ar părea neserios chiar şi în ”B.D. la munte şi la mare”

Miercuri, comentând informaţiile apărute în spaţiul public privind intenţia DNA de a solicita urmărea penală împotriva sa în dosarul Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că, în timpul guvernării sale, nu s-a făcut nicio plată către corporaţia americană, astfel că discuţia despre luare de mită nu are sens.

"Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula ”Salvaţi-l pe Lazăr”. Un ţăran în civil găseşte o servietă prin câmp şi le-o predă jurnaliştilor cu ochi albaştri. La câteva zile distanţă, se reîncălzeşte o ciorbă de mai bine 10 ani şi este aruncată presei ştirea că aş urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiunii este atât de ridicol că ar părea neserios şi în filmele din seria ”B.D. la munte şi mare”. Efectele în spaţiul public sunt însă cât se poate de serioase, aşa că vreau să fac câteva precizări importante", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"În timpul guvernării pe care am condus-o, nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licenţelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licenţelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbeşti despre acuzaţii de mită, este lipsit de sens", precizează Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu acuză efectele unor acţiuni anti-democratice

"Istoria recentă ne arată efectele unor astfel de acţiuni anti-democratice, anti-constituţionale şi chiar nelegale. În plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari, au pierdut la vot. Iar când România a fost condusă de un guvern pus printr-o lovitură de stat mascată, toată ţara a avut de pierdut. De aici şi denumirea de guvern zero care va rămâne în cărţile de istorie. Nu în ultimul rând, aceste acţiuni au contribuit la crearea unei societăţi divizate, măcinată de conflicte şi rămasă fără certitudinea unui drum înainte, spre mai bine.

În România care se pregăteşte să îşi asume preşedinţia Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot funcţiona, nici măcar cât au putut să funcţioneze până acum. Adevărul despre protocoale şi abuzuri a fost scos la iveală, iar drumul legislativ al modificărilor pentru reformarea justiţiei şi ruperea legăturii bolnave cu serviciile este ireversibil. România nu se mai poate întoarce la vremurile în care preşedintele Băsescu intervenea pentru numirea anumitor procurori şi îi asmuţea către adversarii politici", a conchis Tăriceanu.

Mandat de interceptare în Dosarul Microsoft

Reprezentanţii Parchetului General au precizat pentru Mediafax că DNA a transmis procurorului general un referat al cauzei în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale faţă de un senator, pentru infracţiunea de luare de mită, presupus a fi săvârşită în perioada în care acesta a exercitat o funcţie în cadrul Guvernului României, fără însă a preciza nume.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a înaintat instanţei supreme o solicitare prin care contesta supravegherea tehnică. Este vorba despre mandatul de interceptare emis în dosarul Microsoft, dezvăluit de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir.

"Am făcut contestaţie cu privire la legalitatea ascultărilor telefonice în cea ce mă priveşte în dosarul Microsoft. Am făcut acest lucru pentru că eu consider că respectul pentru drepturile cetăţenilor este cheia principală, e bolta în care se construieşte o ţară democratică. Nu cetăţenii trebuie să servească instituţiilor, instituţiile trebuie să servească cetăţeni. La noi, din păcate, această practică a ascultării telefoanelor a devenit endemică. Este grav ce s-a întâmplat în aceşti ani, de o amploare nemaivăzuta. Nu aveau nimic de a face cu siguranţa naţională şi numai mintea bolnavă a unora care cred ca toţi cetăţenii trebuie puşi sub urmărire", a declarat în luna martie a acestui an, Călin Popescu Tăriceanu.

Mandatul prin care a fost interceptat a fost acordat pentru perioada 4 iulie - 6 noiembrie 2014 şi s-a încheiat la 4 zile după primul tur de scrutin al prezidenţialelor din 2014.

 

Citește și: