no author
Departamentul Politic
2217 vizualizări 4 feb 2019

Guvernul ar putea amâna pentru vineri adoptarea proiectului de buget pe 2019, dezvăluie surse politice citate de Mediafax. Deşi premierul Viorica Dănicilă spera ca să aprobe proiectul în şedinţa de marţi, nemulţumirile primarilor legate de sumele alocate nu permit acest lucru. În plus, ministrul Eugen Teodorovici trebuie să vadă cum poate redistribui o parte din fondurile alocate serviciilor secrete către Ministerul Sănătăţii, aşa cum a cerut preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Dacă nu va fi votat marţi, următoarea şedinţă de Guvern va fi abia vineri, deoarece premierul Viorica Dăncilă va participa miercuri şi joi, la Bruxelles, la unul dintre primele evenimente organizate de România din cadrul Preşedinţiei Consiliului UE, o conferinţă cu titlul ”Lupta împotriva antisemitismului”.

Duminică, la şedinţa CEx al PSD, unde a prezentat proiectul de buget pe 2019, prim-ministrul a caracterizat drept declaraţii electorale nemulţumirile primarilor legate de sumele alocate administraţiilor locale pentru acest an, dar a recunoscut că unele afirmaţii ale acestora sunt reale. ”Aşa cum s-a subliniat avem trei domenii prioritare - sănătate, educaţie şi investiţii publice. Bugetul nostru va reflecta tocmai aceste priorităţi,” a declarat Dăncilă. După şedinţă, Liviu Dragnea a sugerat că bugetele Consiliilor Judeţene vor fi majorate semnificativ, iar bani tot mai mulţi vor ajunge la dispoziţia localităţilor mici, care trebuie scoase din noroi. Adică la electoratul fidel social-democraţilor.

”În acest an, vrem să se încheie toată perioadă de ani negri, în care administraţia locală a fost subfinanţată. Noi am avut ca obiective să scoatem satul românesc din noroi. Asta am avut prin programul nostru şi oamenii din satele mici încep să vadă cum s-a ridicat nivelul de viaţă acolo,”  explicat preşedintele PSD. ”Dacă 20% din bugetele locale vor fi îndreptate către investiţii, atunci putem discuta de aproape 5 miliarde de euro, care în fiecare an să fie investiţi în comunităţile locale şi putem discuta ca în 5-6 ani de zile, satul românesc să arate mai frumos decât un sat din vestul Europei”.

Primarul general Gabriela Firea continuă să susţină că reducerea cu 25% a bugetului Capitalei va falimenta Bucureştiul, doar din dorinţa preşedintelui PSD de a se răzbuna pe ea.

"Îl invit pe Dl Dragnea la o dezbatere publică, cu cifrele şi dovezile pe faţă, la orice televiziune doreşte, oricât de prietenoasă cu el. Să vadă o ţară întreagă cine minte şi cine spune adevărul. A tăiat aproape 25% din bugetul Primăriei Capitalei (180 milioane de euro) şi spune senin că bucureştenii nu vor fi afectaţi, pentru că a suplimentat repartiţia de bani la sectoare. O mare manipulare! Dl Dragnea se face că nu ştie că Primăria Capitalei şi cele 6 primării de sector au prin lege atribuţii diferite şi, deci, facturi de plătit diferite. Primăria Capitalei plăteşte pentru toţi locuitorii din Bucureşti: subvenţia şi investiţiile pentru transportul public în comun, subvenţia şi investiţiile pentru termoficarea distrusă în 30 de ani de subfinanţare, dotările şi funcţionarea celor 20 de mari spitale, iluminatul public, consolidarea blocurilor cu bulină roşie, marile lucrări de infrastructură: poduri, pasaje, supralărgiri, marile parcuri, cele 15 teatre etc," a scris Firea pe Facebook.

"Ceea ce face acum Dl Dragnea prin Legea Bugetului este falimentul Capitalei României dintr-un singur motiv: să se răzbune pe mine, pentru că am avut curajul să-i spun că izolează ţara şi distruge echipa politică. Dovedeşte că îi urăşte pe bucureşteni, pentru că ei vor avea cu 25% mai puţine servicii publice, dacă Bugetul va fi votat în forma actuală de Parlament.

Le garantez locuitorilor din Bucureşti, cu sau fără buletin de Capitală, că voi lupta cu această monstruozitate de buget şi ne vom adresa tuturor forurilor interne si externe.

Funcţionarii şi demnitarii care pun în practică tot ceea ce comandă Dl Dragnea să se gândească de două ori, pentru că vor răspunde personal, posibil chiar şi pentru abuz în serviciu. Dumnealui va fugi de răspundere, cum a făcut şi în cazul OUG 13, pusă la cale de el: când a văzut că reacţiile sunt negative, a dat vina pe cei mici. Ca un adevărat bărbat de stat! Să nu se mai ascundă dupa Olguţa, Codrin şi Doiniţa! Să vină el personal să explice de ce vrea haos în Capitală!"

Mult mai împăciuitor a fost preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, care a dat dreptate tuturor, dar şi el a confirmat că noul buget vizează direcţionarea banilor de la buget către zonele rurale.

”Fiecare are dreptate în felul lui. Marile oraşe din România, după cum ştiţi, multe dintre ele au venituri consistente la buget, unele dintre ele termină exerciţiul bugetar cu excedente şi acest lucru e regretabil, că banii se pierd. Acest lucru se datorează în bună parte faptului că forţa de muncă din zonele adiacente, pe o rază destul de mare, care poate să meargă şi la peste 60 de kilometri, vine să lucreze în aceste mari oraşe, unde plătesc impozitele pe venit şi sigur că, în localităţile de unde provin, aceste persoane nu plătesc nişte taxe sau impozite care să ajute comunităţile respective să se dezvolte”, a explicat Tăriceanu, luni la Parlament.

”Atunci, sigur, este nevoie de o anumită echilibrare, acest lucru se face peste tot, dacă vreţi, exemplul pe care l-am mai dat, este inclusiv la nivelul Uniunii Europene, fondurile de coeziune şi fondurile structurale. Adică aceeaşi gândire, aceeaşi filozofie este. Deci, sigur că, pe de altă parte, fiecare municipalitate, în momentul în care pierde bani, are un sentiment de frustrare pe care-l înţeleg, dar trebuie să găsim o soluţie cât mai bună care să permită o dezvoltare cât mai uniformă, e greu de spus, dar echilibrată între regiuni ale ţării, şi bineînţeles între zonele urbane şi zonele rurale."

Cât despre tăierile de fonduri din bugetele serviciilor secrete, preşedintele ALDE este la fel de categoric ca Liviu Dragnea: ”În România, cred că nu spun o noutate că sunt 15 ani de când bugetele serviciilor cresc şi sigur că ne punem întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate şi trebuie să primim nişte justificări. Nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu, pentru că sunt comisiile de specialitate, unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu şi dacă aceste creşteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate, dar dacă este vorba numai de o creştere care să meargă pe eu ştiu... acţiuni care nu sunt esenţiale pentru buna desfăşurare a serviciilor, poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuinţă.” 

Subiectul tăierilor din bugetele serviciilor secrete nu putea scăpa lui Traian Băsescu, care oferă şi reţeta după care pot fi operate reducerile.

”Dragnea dă vitamine la tot poporul din banii serviciilor!” scrie ironic pe Facebook Băsescu. ”Daddy Vitamină” s-a supărat pe viaţa lui amară şi a hotărât să chelească bugetele serviciilor de sume importante, pe care să le dedice cumpărării de vitamine. Ce l-o fi supărat pe “Daddy Vitamină” aşa de tare, de a uitat ca prin minune cât îi plăcea să stea bot în bot cu şefii serviciilor de două ori pe săptămână, în întâlnirile de la K2 în perioada 2010-2014, că îi plăcea să mângâie cu gingăşie ghipsul doamnei Koveşi, să aducă mingile de tenis pentru Maior, Coldea, Dâncu şi Ponta, că se gudura ca un pudel cu şoricul în dinţi la T 14 sau o făcea pe ospătarul servindu-i lui Coldea vinuri scumpe la pachet, aduse din America.”

Fostul preşedinte are şi o reţetă pentru reducerea bugetului alocat serviciilor secrete.

”Eu nu spun că nu trebuie tăiat din bugetul serviciilor secrete. În mod cert, se pot face reduceri ale acestor bugete, dar pentru asta, trebuie să aplici o reţetă şi anume:

1. Se ia lista cu priorităţile informative pentru anul 2019, aşa cum ele au fost stabilite de CSAT încă de anul trecut.

2. Se analizează lista şi se stabileşte reducerea acesteia (bugetul este corelat cu fiecare element al listei de priorităţi informative).

3. După ce se reduce lista priorităţilor informative aprobată de CSAT în şedinţă la care au participat miniştrii şi premierul, se face reducerea bugetului cu sumele corespunzătoare reducerii de activitate.

Şi uite aşa, se poate face o economie prin reducerea bugetului serviciilor secrete. Banii economisiţi prin aceste reduceri se predau lui Daddy care merge la prima farmacie, cumpără vitamine şi le împarte la tot poporul,” explică Băsescu şi adaugă:

”P.S. Dacă tot şi-a descoperit veleităţile de “doctor naţional”, oare Daddy ar putea face ceva să găsim vaccin antigripal la medicul de familie sau la farmacii, că de propaganda doamnei Pintea ne-am cam săturat.”

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD, se afirmă că serviciile secrete, care s-au ocupat în ultimii ani mai mult cu protocoale secrete şi ilegale, se vor descurca foarte bine şi cu mai puţini bani.

”MAI MULŢI BANI PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR, MAI PUŢINI PENTRU PRACTICILE NESĂNĂTOASE ALE SERVICIILOR. Decizia politică de ieri a PSD a fost de a pune copiii şi sănătatea înaintea serviciilor secrete, care în ultimii ani, s-au ocupat mai mult de protocoalele secrete ilegale, decât de apărarea securităţii naţionale. Dacă îşi vor restrânge activitatea strict la atribuţiile prevăzute în lege, se vor descurca foarte bine cu mai puţini bani, iar diferenţa poate fi transferată la programele naţionale de sănătate pentru copii,” precizează social-democraţii.

 

Citește și: