Ambasada Rusiei acuză DENIGRAREA soldaților sovietici eliberatori. Ambasadorul României: Ați cam dat CU BÂTA-N BALTĂ!”

Ambasada Rusiei acuză DENIGRAREA soldaților sovietici eliberatori. Ambasadorul României: Ați cam dat CU BÂTA-N BALTĂ!
Publicat: 30/12/2018, 21:17
Actualizat: 26/03/2019, 03:42

Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, a criticat postarea Ambasadei Rusiei la București, potrivit căreia se încearcă denigrarea Armatei Roșii prin faptul că ostașii ar fi fost niște violatori și tâlhari.

„Mda… ați cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimați colegi de la Ambasada Federației Ruse la București. Nu știu cum faceți, dar periodic reușiți să-i iritați pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteți încerca să ștergeți din memoria acestui popor evidențele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomați la București ar trebui să cunoașteți că mulți Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea”… Este regretabilă postarea, mai bine vă abțineați… Lăsați-o baltă!”, a scris Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova.

Pe 28 decembrie, Ambasada Rusiei la București posta un mesaj pe Facebook, în care acuza că în România ar exista o campanie de denigrare a Armatei Roșii și se încearcă etichetarea soldaților ruși drept „o adunătură de tâlhari și violatori”, deși aceștia au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale.

„Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii.

Inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situația când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveștile despre cruzimea rușilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraș a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii.

Totuși, toți acești „experți” în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin „Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație”: „Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați.”, se arată în postarea de pe Facebook.

„O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanțele curților marțiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicității tuturor presupuselor atrocități în masă care sunt adesea atribuite soldaților sovietici de către experții occidentali. România nu face excepție în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel „Davai ceas, davai palton” (tradus din „Dă ceasul, dă haina”), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informațiile care apar în mass-media și să le compare cu faptele istorice verificate. În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conștiința publică a poporului român, după mulți ani de la încheierea ostilităților în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie?”

USR a cerut MAE să reacționeze oficial la afirmațiile Ambasadei Federației Ruse legate de așa-zisa „aniversare” a 75 de ani de la „eliberarea” României de către Armata Roșie în contextul discuțiilor recente despre comportamentul soldaților sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Uniunea Salvați România solicită Ministerului Afacerilor Externe să reacționeze oficial la afirmațiile Ambasadei Federației Ruse legate de așa-zisa „aniversare” a 75 de ani de la „eliberarea” României de către Armata Roșie în contextul discuțiilor recente despre comportamentul soldaților sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Reamintim pe această cale Ambasadei Federației Ruse că, la nivel internațional, nu doar Uniunea Europeană, ci și organizații la care Federația Rusă este parte, precum Consiliul Europei și OSCE au adoptat documente în care sunt condamnate toate regimurile totalitare, inclusiv stalinismul și comunismul. A face apologia dictatorului Stalin într-o țară care a trăit pentru aproape jumătate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, așa cum s-a petrecut și în celelalte țări „eliberate” de Armata Sovietică, înseamnă a disprețui memoria tuturor victimelor comunismului”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Uniunea Salvați România nu va accepta să participe la nicio manifestare care să aniverseze un moment istoric care a însemnat, odată cu sfârșitul regimului nazist, începutul totalitarismului comunist.

„Dimpotrivă, ne exprimăm speranța că, la 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 2019 vom organiza cum se cuvine Ziua Europeană a Comemorării Victimelor regimurilor totalitare, indiferent de natura sau numele acestora: Comunism, Fascism, Nazism, Stalinism. Doar printr-un efort comun de păstrare e memoriei colective vom putea lupta împotriva celor care folosesc frica, extremismul și intoleranța ca arme de luptă împotriva valorilor noastre comune europene”, se mai arată în comunicatul USR.

Ministerul Afacerilor Externe reacționează ca urmare a postării Ambasadei Rusiei din România, potrivit căreia ar exista o campanie de denigrare a Armatei Roșii, deși ostașii ruși au eliberat „de fascism țările Europei de Est și Centrale”.

„În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria „episoadelor istorice”. Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale,” a reacționat MAE.

„Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relațiilor dintre România și Federația Rusă. Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la „incursiunile istorice” ale Ambasadei Federației Ruse în România. Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune,” precizează comunicatul MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia