Alegerile prezidențiale 2019 | Un număr de 102.338 de alegători au votat în Diaspora / Biroul Electoral Central: 838 de secții de votare, organizate în străinătate

Alegerile prezidențiale 2019 | Un număr de 102.338 de alegători au votat în Diaspora / Biroul Electoral Central: 838 de secții de votare, organizate în străinătate
Pentru a vota la secțiile de vot din diaspora s-au înscris aproximativ o mie de români
Publicat: 08/11/2019, 23:53
ORA 00:00 Un număr de 102.338 de alegători au votat în Diaspora
Un număr de 838 de secții de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.
Cea mai mare prezență la vot este la o secție din Londra, 664 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul.
Prezență mare a fost și la secțiile din Chișinău și Londra, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidențiale.
ORA 22.14 La ora 22.00 a fost depășit pragul de 100.000 de alegători care au votat în Diaspora
Un număr de 838 de secții de votare au fost organizate în străinătate, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).
Cea mai mare prezență la vot este la secția din Chișinău, 660 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul, iar alți 16 au votat prin corespondență.
Prezență mare a fost și la secțiile din Bruxelles, Londra, precum și în Roma sau Torino, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidențiale.
ORA 21.22 Un număr de 95.326 de alegători au votat în străinătate
Un număr de 838 de secții de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.
Cea mai mare prezență la vot este la secția din Chișinău, 660 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul, iar alți 16 au votat prin corespondență.
Prezență mare a fost și la secțiile din Bruxelles și Londra, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidențiale.

ORA 17:30 Un număr de 63.045 de alegători au votat în Diaspora

Un număr de 838 de secții de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.

Cea mai mare prezență la vot este la o secție din Republica Moldova 494 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul, iar alți 16 au votat prin corespondență. Prezență mare este în Londra și Bruxelles, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidențiale.

Românii din Diaspora vor vota pe perioada a trei zile, vineri, sâmbătă și duminică.

ORA 14:43 MAE: Votul la prezidențiale a început în Europa. O secție din Germania nu a putut fi deschisă vineri

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că votul la alegerile prezidențiale a început în Europa iar la ora 13.00, ora României, votul era în desfășurare în 770 de secții. De asemenea, o secție de votare din Herne, Germania, nu a putut fi deschisă, vineri, din cauza unor „elemente obiective”.

„În acest moment, sunt deschise secțiile de votare din: Afganistan, Africa de Sud, Albania, Angola, Arabia Saudită, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Coreea, China, Cipru, Croația, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Etiopia, Filipine, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Iordania, India, Republica Indonezia, Israel, Italia, Irak, Iran, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malaysia, Malta, Maroc, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Nigeria, Olanda, Sultanatul Oman, Pakistan, Palestina, Polonia, Qatar, Federația Rusă, Serbia, Republica Singapore, Siria, Slovenia, Slovacia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Suedia, Regatul Thailandei, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zimbabwe, precum și secția de votare Perth, din Australia”, arată Ministerul într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

Până la ora 13.00, ora României, prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în șase secții de votare (Auckland, Noua Zeelandă și Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane și Adelaide din Australia), potrivit MAE.

Ministerul a transmis că secția din Herne, Germania, care nu a putut fi deschisă vineri, își va desfășura activitatea conform programului normal în zilele de sâmbătă și duminică.

„Din cauza unor elemente obiective, independente de MAE, secția de votare numărul 194 din Herne (Germania) nu a putut fi deschisă astăzi, în pofida tuturor eforturilor de remediere a situației întreprinse atât de Ambasada României la Berlin, cât și de Consulatul General al României la Bonn. Cetățenii români din regiune au fost informați, pe multiple canale, de către Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Bonn, cu privire la această situație și la opțiunile alternative. Secția își va desfășura în mod normal activitatea în timpul zilelor de sâmbătă și duminică, conform orarului stabilit prin lege”, arată reprezentanții MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor aflați în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale de a se prezenta la vot pe durata tuturor celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

Cetățenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.

ORA 14:41 Imagini de la o secție de vot din Bruxelles unde românii au făcut coadă. VIDEO

„A început votul! Este ora 12 la Bruxelles și deja s-a format o coadă în fața misiunii diplomatice a României. Participarea va fi mare, simt deja că după 26 mai, în 10 noiembrie vom avea o nouă sărbătoare a democrației românești”, a scris Ștefănuță pe Facebook.

Prima secție de votare a fost deschisă în Auckland din Noua Zeelandă, vineri, 01.00 ora României, echivalentul orei locale 12.00.

La alegerile prezidențiale din acest an au fost organizate 835 de secții de votare pentru românii din străinătate.

La primul tur de scrutin românii de peste hotare vor vota între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

ORA 13:30Liberalii Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au votat la prezidențiale în Roma

Europarlamentarul Rareș Bogdan, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, dar și senatorul liberal Viorel Badea au votat, vineri, la alegerile prezidențiale în Roma, Bogdan afirmând că a ales capitala Italiei „din respect pentru Diaspora și cei care au fost umiliți”.

„Din respect pentru Diaspora, pentru frații noștri care nu au plecat de bine, care au plecat din disperare și că au fost umiliți. Îi așteptăm acasă. Am venit pentru ei, din respect pentru cei care în urmă cu cinci ani l-au adus pe președintele nostru în fruntea statului, pentru cei care iubesc românia în fiecare zi”, a declarat după vot Rareș Bogdan.

Las rândul său, Robert Sighiartău a spus că a votat pentru o Românie normală.

„Am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie occidentală. Împreună cu președintele României, cu oamenii de bună credință ne dorim ca următorii cinci ani să fie ani buni, să fie cinci ani de zile de construcție a României, în care vrem să dăm un semnal ca românii care sunt aici să se întoarcă în România”, a punctat secretarul general al PNL.

De asemenea, Viorel Badea a spus că sunt „trei zile pentru zece ani de bunăstaee în România”.

ORA 13:00BEC: 2.756 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate din totalul de 27.945

Până la această oră 2.687 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate și 25.189 au votat prin corepondență. În total au votat 27.945 de persoane în străintate, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Aproximativ 2.700 de persoane au votat până la momentul transmiterii știrii pe listele suplimentare din străinătate, dintr-un total de 27.929 de persoane cu drept de vot exprimat. Restul de 25.189 de persoane și-au exprimat votul prin corespondență.

Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani.

ORA 12:38Tomac, primul politician care a votat pentru prezidențiale: A devenit o tradiție să votez la Chișinău

Liderul PMP, Eugen Tomac, a votat, vineri dimineață, la Chișinău la alegerile prezidențiale, afirmând că a devenit o tradiție să își exprime votul pentru alegerile prezidențiale în capitala Republicii Moldova. El a mai spus că a votat „singurul candidat unionist, profesorul Paleologu”.

„Pentru mine a devenit o tradiție să îmi exprim votul la Chișinău pentru alegerile prezidențiale. (…) Pentru viitorul președinte al României am decis să votez tot la Chișinău. Îi invit pe toți cetățenii români să-și exprime dreptul de vot, pentru că la propunerea PMP la alegerile prezidențiale se votează anticipat, deci nu vom mai avea cozile interminabile. Am venit azi să votez exact la ora 12.00 tocmai că îmi doresc ca un număr cât mai mare de cetățeni să voteze”, a declarat Eugen Tomac.

El i-a îndemnat pe cei care au și cetățenie română să meargă să voteze.

Votez singurul candidat unionist, singurul care are prevăzută unirea României cu Republica Moldova în programul prezidențial”, a mai spus liderul PMP.

ORA 09:00 La ora 9.00 votul era în desfășurare în 24 de secții

MAE a anunțat, vineri, că au mai fost deschise secții de votare în țări precum Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud și China, Filipine, la ora 9.00, ora României, votul fiind în curs de desfășurare în 24 de secții de votare organizate în străinătate.

„Votul la alegerile pentru desemnarea Președintelui României a început în străinătate, vineri, 8 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secția de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României. Următoarele secții de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan”, arată MAE într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, la ora 9.00, ora României, votul era în curs de desfășurare în 24 de secții de votare organizate în străinătate. Procesul de votare decurge în condiții normale, în toate cele 24 de secții deschise la această oră.

„La ora 10.00, ora României, se va închide prima zi a votării la secția din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în cadrul celor 835 de secții organizate în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri, 8 noiembrie 2019, în intervalul orar 12.00 – 21.00, și sâmbătă și duminică în intervalul orar 07.00 – 21.00. Reiterăm recomandarea adresată cetățenilor aflați în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale de a se prezenta la vot pe durata celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi”, mai informează MAE.

Pentru asigurarea condițiilor optime de vot pentru toți cetățenii români aflați în străinătate care doresc să își exercite dreptul la vot pentru acest scrutin, MAE a trimis 4.501.107 de buletine de vot.

Cetățenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE:http://www.mae.ro/maps/4083.

Știre inițială

Prima secție de votare se deschide în Auckland din Noua Zeelandă, vineri, 01.00 ora României, echivalentul orei locale 12.00. La alegerile prezidențiale din acest an au fost organizate 835 de secții de votare pentru românii din străinătate.

Tot vineri noaptea vor fi deschise șase secții de votare în Australia, în orașele Sidney, Melbourne, Brisbane, Canberra, Adelaide și Perth.

În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare.

La primul tur de scrutin românii de peste hotare vor vota între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Prin urmare, votul în diaspora se va desfășura vineri, 8 / 22 noiembrie, între orele 12.00 – 21.00, sâmbătă, 9 / 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 și duminică, 10 / 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00.

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

În schimb, un număr de 35.917 români din străinătate au optat pentru votul prin corespondență, conform sursei citate.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe / Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...