no author
Gabriel Pecheanu
297 vizualizări 10 oct 2017

„În ceea ce-l priveşte pe ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, acum două săptămâni ALDE, prin vot, a reconfirmat încrederea pentru ministrul nostru. Faţă de votul acela nu s-a întâmplat nimic şi nu intenţionăm să revenim asupra lui. În plus, acest vot al nostru şi încrederea acordată ministrului a fost reconfirmată şi de votul din Senat. Privind ipoteza remanierii, procedurile interne ale coaliţiei de guvernare spun limpede că orice remaniere se face în urma propunerilor pe care primul ministru le prezintă în faţa coaliţiei de guvernare. Neexistând până acum o astfel de propunere, pentru noi această posibilă remaniere rămâne doar o ipoteză pe care a prezentat-o primul ministru”, a declarat purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian.

El a ţinut să reamintească faptul că guvernul este în funcţie în urma susţinerii politice a coaliţiei de guvernare: „Este firesc ca orice posibilă remaniere să se facă în urma prezentării de către primul ministru în faţa coaliţiei a motivelor care îl determină să facă o anumită selecţie în ceea ce priveşte miniştrii”, a mai spus Vosganian.

El a precizat că între ALDE ŞI PSD nu au existat discuţii, iar o întâlnire va avea loc după ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se va reîntoarce în ţară.

Întrebat dacă totuşi premierul Mihai Tudose va anunţa remanierea lui Viorel Ilie, atunci a spus că are sentimentul că cel care doreşte ruperea coaliţiei este chiar Mihai Tudose. Varujan Vosganian a menţionat şi că poziţia prezentată a fost discutată cu preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu. El a refuzat să precizeze dacă ALDE va părăsi guvernarea în cazul în care Mihai Tudose anunţă remanierea celor cinci miniştri.

Anterior, europarlamentarul Norica Nicolai l-a criticat pe premierul Tudose arătând că acesta ar fi trebuit să consulte liderii ALDE când a făcut anunţul referitor la remanierea ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

„Cred că domnul prim-ministru ar fi trebuit să îşi exprime rezervele faţă de activitatea ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul în cadrul Coaliţiei şi apoi, după o discuţie politică, domnia sa ar fi trebuit să facă aceste anunţuri publice. (...) Cred că ALDE va trebui să aibă o discuţie în Coaliţie. În partid, apoi în Coaliţie”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.

Ea a mai spus că ministrul pentru Relaţia cu Parlamentului, Viorel Ilie, trebuie să îşi continue activitatea guvernamentală.

„Nu i se poate reproşa nimic ca ministru şi dacă Parlamentul a decis să nu se înceapă urmărirea penală ar trebui respectată opţiunea Parlamentului. (...) În opinia mea, această chestiune care vizează scăderea încrederii în guvern, formulată public printr-un sondaj de opinie, nu trebuie să fie un criteriu pentru acţiunea Guvernului. Guvernul trebuie să-şi îndeplinească programul de guvernare dincolo de aceste chestiuni care induc un comportament politic. Important e partidul. Eu sper să nu ajungem la o nouă criză, pentru că nu este deloc benefică pentru România, iar Guvernul trebuie să înţeleagă că această paradigmă pe care a introdus-o Coaliţia, de creştere a importanţei partidului în guvernare, este una corectă din punct de vedere politic”, a mai spus Nicolai.

Potrivit unor surse din interiorul ALDE, liderii partidului nu vor accepta remanierea lui Viorel Ilie, vicepreşedinte ALDE şi ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ameninţând chiar cu retragerea sprijinului parlamentar pentru Executivul condus de Mihai Tudose.

„Dacă Mihai Tudose îl dă afară pe Viorel Ilie, însemană că vrea să rupă coaliţia de guvernare, aşa că Gavrilescu demisionează instant şi ieşim de la guvernare. Înseamnă că îşi permit să piardă votul nostru”, au mai precizat sursele.

Şedinţa a avut loc în biroul lui Călin Popescu Tăriceanu de la Senat. Printre cei absenţi se numără vicepremierul Graţiela Gavrilescu şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este plecat în Cehia, urmând să se întoarcă în ţară miercuri seara.

Citește și: