HACHIȚELE președintelui îi bagă pe liderii PSD în ședință. Ilan Laufer îl acuză pe Klaus Iohannis de ANTISEMITISM

HACHIȚELE președintelui îi bagă pe liderii PSD în ședință. Ilan Laufer îl acuză pe Klaus Iohannis de ANTISEMITISM
Publicat: 21/11/2018, 11:14
Actualizat: 25/03/2019, 21:57

Secretarul general interimar al PSD Codrin Ștefănescu a anunțat, marți seară la un post de televiziune, că miercuri va avea loc o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD, care va avea loc la 17:00, la Palatul Parlamentului.

„Noi am avut o întâlnire azi la partid între colegii BPN, mâine am convocat un CEx și vom ieși apoi să spunem public cum ne-am adaptat la hachițele lui Klaus Iohannis”, a declarat Codrin Ștefănescu, marți seară la postul B1 TV.

După ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o accepte pe Lia Olguța Vasilescu ca ministru al Transporturilor și pe Ilan Laufer ca ministru al Dezvoltării regionale, liderii social-democrați s-au reunit de urgență marți, în ședința Biroului Politic Național. Se pare că soluția votată a fost ca Lia Olguța Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formațiunii pentru Mediafax.

Ilan Laufer îl acuză pe Klaus Iohannis de antisemitism

Iritat de hotărârea președintelui, Ilan Laufer l-a acuzat pe Klaus Iohannis antisemitism și a anunțat într-o conferință de presă la sediul PSD că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

„Consider că refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism. Așa cum se știe, dl Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relația româno-israeliană. Prin interpuși a acționat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informații certe că ar trebui să mă aștept la același mod de acțiune, mai exact un dosar penal care se pregătește la comanda președintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, proces inițiat de dl președinte Liviu Dragnea ca fiind primul om politic din Europa care a declarat că va susține acest proces, după ce președintele american a anunțat că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim (…)

În ultima perioadă am încercat să contribui la o bună relație între Guvernul României și Guvernul de la Tel Aviv și totodată consolidarea relațiilor dintre România și SUA, ceea ce l-a deranjat foarte mult pe președintele Klaus Iohannis și probabil trebuie să plătesc pentru asta (…) Prin refuzarea unei persoane cu relații foarte bune cu SUA și cu Israelul, Iohannis întărește convingerea că dorește legături doar cu Berlinul și blocarea relațiilor cu SUA și Israelul”, a indicat fostul ministru.

El a promis că va cere comunității evreiești din Statele Unite să retragă decorația acordată președintelui Klaus Iohannis.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios și faptul că sunt evreu (…) Ceaușescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că și Iohannis a vândut un evreu român. Nu știu cui, nu știu pe câți bani,” acuză Laufer.

El a adăugat că șeful statului, etnic german, „are o legătură dubioasă din toate punctele de vedere cu FDGR, moștenitoarea unei organizații naziste, scoase în afara legii conform Tratatului de la Paris de după al Doilea Război Mondial”.

„Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului, avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în România. Voi face o plângere la CNCD, întrucât consider că refuzul președintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare„, a conchis Laufer.

Administrația prezidențială: Laufer, portavocea propagandei toxice pesediste

Președintele Klaus Iohannis a reacționat miercuri, la declarațiile lui Ilan Laufer, susținând că acesta a picat testul maturității și joacă rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste.

„Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură. Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole, lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis Mediafax.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă „un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe”.

„Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială. Președintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum și combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declarații cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obținute de țara noastră în toți acești ani. România este activ implicată în demersurile internaționale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut și apreciat ca atare”, se mai arată în comunicat.

Pentru o mai bună cunoaștere a culturii comunității evreiești și pentru prezervarea adevărului istoric, președintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului.

„În iunie 2017, președintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincția „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American. Președintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democrației și statului de drept, precum și eforturile sale susținute în promovarea toleranței, combaterea antisemitismului și xenofobiei, precum și pentru întărirea relațiilor țării noastre cu SUA și Israel”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Președintele CNCD: Se merge prea departe

Președintele CNCD, Asztalos Csaba îl avertizează pe Ilan Laufer că face afirmații foarte grave, mai ales că șeful statului l-a mai numit ministru în guvernele României, chiar de două ori.

„Sunt niște declarații și acuzații extrem de grave. Este un subiect cu care nu este bine a glumi. E un subiect pe care nu putem să îl utilizăm în lupta politică fără a avea argumente și fără a avea probe în acest sens”, a declarat marți, la postul B1TV, președintele CNCD, Asztalos Csaba.

„Văd că sunt acuzații apărute încă din campania electorală prezidențială din 2014 și sunt elemente și atacuri legate de apartenența etnică a dlui Iohannis. Acum, ca simplu fapt, eu din câte îmi aduc aminte, dl Laufer a mai fost membru al Guvernului, numit de același președinte, dl Klaus Iohannis, cetățean român, etnic german”, a reamintit Asztalos.

„Vreau să fac o precizare despre Forumul Democrat German și organizația nazistă Grupul Etnic German, pentru că aici am avut plângeri la CNCD și am făcut o anumită cercetare. Există o decizie a instanței care arată că FDGR este continuatorul din punct de vedere patrimonial al acestui grup etnic german. Vă explic de ce. Pentru că acest grup etnic german a apărut în 1940, dar înainte de a apărea, comunitatea germană din România a avut organizații ale minorității care au acumulat bunuri, iar acest grup etnic german a preluat forțat în 1940 acel patrimoniu sau o parte a patrimoniului (…) Instanța nu ar fi permis ca o organizație, indiferent că vorbim de FDGR sau alte orgnizații, să fi fost sau să fie continuatorul unei organizații naziste, acest lucru este interzis de lege (…) Cred că a face acuzații de susținere a unor ideologii naziste pornind de la o astfel de decizie și de la faptul că am avut retrocedarea anumitor imobile cred că se merge prea departe„, a conchis președintele CNCD.

Traian Băsescu: Opriți-vă! Ați mers prea departe!

Și fostul președinte Traian Băsescu consideră că s-a ajuns prea departe cu acuzațiile lui Ilan Laufer și cere celor două tabere să se oprească.

„Punct și de la capăt ! Am văzut declarația fostului ministru Ilan Laufer de la pupitrul cu însemnele PSD. Îngrozitoare ! S-a ajuns prea departe în bătălia politică dintre Președintele României și Dragnea/Tăriceanu, dintre Președintele României și Guvernul României, dintre majoritatea parlamentară și opoziție, dintre ministrul justiției și procurorul general dintre cei din stradă și cei din Palatul Victoria, ajungându-se până la acuzații de antisemitism și înaltă trădare. România a devenit pur și simplu o țară sfâșiată de bătălii politice”, a scris Băsescu pe Facebook.

„Este evident că nimeni nu-și mai alege mijloacele și singurul obiectiv este distrugerea oponentului, într-o goană nesățioasă pentru putere. Din păcate, în bătălia politică au fost antrenate și instituții teoretic nepolitice ale statului, fie că vorbim de structuri de securitate, justiție sau instituții de decizie economică. Din păcate, într-o perioadă în care UE se transformă, NATO se transformă, alianțele se schimbă sau se consolidează, rezultatul bătăliilor autohtone pare a îndrepta lucrurile către un dezastru politic, social și economic al României, care pare nepăsătoare la ce se petrece în jurul său. V-o spune unul care niciodată nu a refuzat bătălia politică: OPRIȚI-VĂ! AȚI MERS PREA DEPARTE!”, a completat actualul senator PMP.

Codrin Ștefănescu: PSD îl susține pe Ilan Laufer

Totuși, opinia lui Laufer pare împărtășită de conducerea partidului. Nu doar sediul din Kiseleff, pus la dispoziție pentru conferința de presă, dar și alte declarații ale unor lideri ai partidului merg pe aceeași idee.

„Este un discurs al unui om foarte bine pregătit, foarte respectat pe plan intern și internațional, despre cum vede el lucrurile într-un anumit context,” a afirmat secretarul general interimar al PSD Codrin Ștefănescu, marți seară la postul B1 TV. „Dacă era prima abatere a lui Klaus Iohannis, putea să spună că e o exagerare, dar când se întâmplă lucruri de genul acesta, anume a spus că premierul și președintele Camerei Deputaților s-au văzut cu niște evrei sau când depune la ordin, președintele PNL o plângere penală împotriva premierului. Astfel de lucruri nu rămân fără urmări și fără ecouri. La nivel internațional astea, nu rămân trecute cu vederea. Am să vă spun: ca efect, noi trebuia să avem o ședință mixtă în octombrie și premierul israelian ne-a anunțat că după anumite declarații se amână această ședință. Pentru noi ca români ne-ar fi adus o imagine pozitivă în mediul internațional”.

Țtefănescu a explicat cum de prima oară Klaus Iohannis l-a acceptat pe Ilan Laufer ca ministru în Guvernul Tudose, iar acum l-a refuzat.

„Pentru că între prima acceptare și asta s-a întâmplat chestiunea mutării ambasadei României de la Tel Aviv și Ierusalim, așa cum au cerut, cum au hotărât deja partenerii noștri strategici din Statele Unite. (…) Noi, ca PSD, îl susținem pe Ilan Laufer. Am făcut această propune în mod constituțional și legal. Am propus mai mulți miniștri, printre care și Ilan Laufer, care a fost refuzat”, a explicat Ștefănescu.

Eugen Teodorovici: Sunt acuzații extrem de grave

Marți seara a ieșit la atac și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care îi cere președintelui Klaus Iohannis să răspundă cât mai repede la acuzațiile făcute de Ilan Laufer.

„Domnul președinte dovedește, foarte clar, cu intenție sau fără sau din neștiință sau alte cauze, să dă peste cap agenda întregii țări, fâcând astfel de respingeri, la propuneri pertinente ale Partidului Social Democrat de schimbare a unor colegi miniștri, fără să argumenteze, dincolo de decizia Curții de a face acest lucru, moral față de votul dat de români, pentru partid, pentru alianță, pentru Guvern. Ar fi de bun simț ca domnul președinte să răspundă la acestor acuzații, destul de grave. Până acum, astfel de acuze aduse unui președinte de stat n-au mai fost făcute. Sunte extrem de grave. Dacă ele se confirmă, sunt conotații dincolo de granițele acestei țări. Deja suntem, fără să vrem, parte dintr-o dispută la nivel internațional, se duce dincolo de granițele acestei țări”, a afirmat Teodorovici, într-o emisiune la TVR.

Și el a reamintit de faptul că Iohannis și Angela Merkel ar fi discutat să nu fie mutată ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Apelul făcut de președintele Comisiei Europene, ca măcar de ochii Europei, la acea uniune dintre Guvern și președinție să existe s-a dus pe Apa Sâmbetei. Astăzi, chiar am crezut, la investirea de astăzi, s-a ținut într-o sală mai mică, că domnul președinte, apropiindu-ne, să dea un semn de apropiere între palate. M-am înșelat. Este doar în închipuirea mea”, a povestit Teodorovici.

Orban: Nu poți pune la aceste ministere oameni complet necalificați

Președintele PNL, Ludovic Orban aprobă atitudinea șefului statului și crede că refuzul de a o numi pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării denotă responsabilitate.

„Decizia președintelui Iohannis de a refuza aceste nominalizări se pare că arată responsabilitate pentru gestionarea acestor domenii importante și dorința președintelui ca aceste portofolii importante să fie ocupate de oameni care au pregătirea profesională necesară, experiența managerială și capacitatea de a rezolva gravele disfuncționalități din aceste domenii. Sunt domenii extrem de importante, al Transporturilor și Dezvoltării Regionale. Sunt extrem de multe probleme acolo care trebuie să își găsească o soluție rapidă. Nu poți să pui niște oameni complet necalificați, care nu au avut niciodată vreo legătură cu domeniul, care nu au pregătirea profesională necesară să preia conducerea acestor ministere – pentru că și așa suntem în ceasul al doisprezecelea, privitor la gravele probleme din domeniu – iar aducerea unor ignoranți în domeniu, riscă să agraveze și mai rău disfuncționalitățile din domeniile respective”, a declarat Orban, pentru Mediafax. „Sunt convins că are motive suficient de serioase și că probabil le-a explicat. Când va avea ocazia probabil le va prezenta și public”.

Președintele PNL consideră că Lia Olguța Vasilescu fuge de la Ministerul Muncii într-un moment important.

„Nu înțeleg de ce marea campioană a reformei pensiilor, Lia Olguța Vasilescu, dă bir cu fugiții de la Ministerul Muncii, tocmai când în dezbaterea Parlamentului este Legea pensiilor și alte acte normative importante. Fuga Olguțăi Vasilescu de la Ministerul Muncii – din punctul meu de vedere – arată clar eșecul lamentabil al PSD-ALDE în capacitatea de îndeplinire a promisiunilor electorale făcute către pensionari”, a conchis Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei