no author
Life Rovat
394 vizualizări 7 ian 2019

După Bobotează, celebrată pe 6 ianuarie, este cinstit Sfântul Ioan, numit şi "Înaintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-l descoperi pe acesta şi a-l face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!".

Ioan l-a mustrat pe Irod Antipa, fiul regelui Iudeei Irod cel Mare, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, la un ospăţ de ziua lui, să ceară de la acesta capul lui Ioan Botezatorul ca răsplată.

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania, cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Potrivit unei superstiţii, cine nu se veseleşte în Ziua de Sfântul Ioan va fi trist tot anul.

În unele zone există obiceiul „Iordănitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la sluja de Sfântul Ioan. „Iordăniţii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

În ziua de Sfântul Ioan fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasma nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.

Ziua de Sfântul Ion este considerată şi „Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.

Se spune că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa. Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii. „Sfântul Ioan Botezătorul este prototipul vieţuitorilor din pustie, prototipul sau icoana spirituală a celor care postesc mult şi se roagă mult, a celor care se luptă cu păcatul, cu patimile, cu lucrările duhurilor rele în lume, de aceea el este mare ocrotitor al familiei, al monahilor şi al tuturor credincioşilor care se luptă în lumea aceasta să trăiască cinstit şi curat”, spune Patriarhul Daniel.

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie) şi tăierea capului (29 august).

 

Citește și: