Sorina Ionaşc
Sorina Ionaşc
1855 vizualizări 22 sep 2012

Autorul Salman Rushdie, care a stat ascuns timp de nouă ani după ce a fost condamnat la moarte de liderul suprem al Iranului, a comentat, într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde, că religia islamică s-a schimbat în rău în ultimii ani şi s-a radicalizat, scrie Chicago Tribune. Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde, scriitorul a spus că timpul în care a fugit de ayatolahul (liderul suprem al Iranului) Ruhollah Khomeini l-a făcut să fie mai atent la ce se întâmplă în lumea musulmană.

”Ceva a mers foarte prost în inima Islamului. Şi este vorba de ceva recent. Mi-aduc aminte că atunci când eram tânăr, mai multe oraşe musulmane erau oraşe cosmopolite cu o cultură bogată. Pentru mine, este o tragedie că această cultură a regresat într-atât, ca o rană autoindusă. Islamul în care am crescut eu era deschis, nu ca cel care există acum în lume”, a declarat Salman Rushdie.

”Versetele satanice”, cartea scrisă de Rushdie pentru care a fost condamnat la moarte, considerată de musulmani drept blasfemie, a fost publicată în 1988.

Comentariile romancierului despre starea islamului vin în contextul protestelor din lumea musulmană, provocate de un film antiislam produs în Statele Unite, care îl ironizează pe profetul Mohammed. Tot în această perioadă, o organizaţie religioasă iraniană a mărit cu 500.000 de dolari recompensa pentru capul lui Rushdie, care a ajuns astfel la 3,3 milioane de dolari.

Citește și: